Το κοινό χάπι που πρέπει όλοι να παίρνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου

καρκίνος, κοινό χάπι, βιταμίνη d,

Όλοι χρειαζόμαστε ένα κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων για να κρατάμε το σώμα μας γερό και υγιές. Ένα καλό γεύμα θα πρέπει συνήθως να είναι αρκετό για να λάβετε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, αλλά δεν ξέρουν όλοι τι είναι το σωστό και υγιεινό για αυτούς. Ευτυχώς, ένα κοινό χάπι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Διαβάστε τα τελευταία νέα για τον καρκίνο

Μία Βρετανίδα ειδικός υποστηρίζει τώρα ότι μία σημαντική βιταμίνη που είναι απαραίτητο να λαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, ειδικά μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, καθώς και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Η Δρ. Deborah Lee από το Dr Fox Online Pharmacy είπε: «Το ένα συμπλήρωμα που θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να λαμβάνετε κάθε μέρα είναι η βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για το ανθρώπινο σώμα».

Το κοινό χάπι που ωφελεί την υγεία

Η ίδια, μάλιστα, προειδοποιεί ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D χωρίς καν να το γνωρίζουν. «Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι του σύγχρονου δυτικού κόσμου έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D», επισημαίνει αναφερόμενη στις πολλές ώρες παραμονής σε κλειστούς χώρους χωρίς φυσικό φως, λόγω εργασίας.

Μια πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε ανθρώπους κατά τους μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 διαπίστωσε ότι ένα 57% των συμμετεχόντων είχαν λιγότερη βιταμίνη D από ό,τι θεωρείται επαρκές και φυσιολογικό (75-100 nmol/L).

Πώς η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο καρκίνου

Η Δρ. Lee τονίζει ότι αυτή η βιταμίνη δεν είναι απλώς «καλό να υπάρχει» -είναι ζωτικής σημασίας. «Μην διακινδυνεύετε να έχετε πολύ λίγη βιταμίνη D στο σώμα σας. Η βιταμίνη D έχει πολλές βασικές λειτουργίες στους ανθρώπους», προειδοποιεί και προσθέτει ότι αν δεν λαμβάνουμε αρκετή, μπορεί να φλερτάρουμε με τον κίνδυνο.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή ανεπάρκεια και ακόμη και ο καρκίνος.

«Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη τύπου 2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με καρκίνο του προστάτη, του εντέρου, του μαστού και του πολλαπλού μυελώματος», σημείωσε η ειδικός.

Σχετικό άρθρο:
Βιταμίνη D: Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα – Τι λένε οι νέες οδηγίες

Οφέλη από τη λήψη βιταμίνης D

Αποκάλυψε μια σειρά από άλλα οφέλη της βιταμίνης D για την υγεία:

  • Υγεία των οστών: Η απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά οστά. Εάν απορροφάται πολύ λίγο ασβέστιο από το έντερο, αυτό οδηγεί σε αδύναμα, εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα -καταστάσεις γνωστές ως οστεοπενία και οστεοπόρωση.
  • Ανοσολογική απόκριση: Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σημαίνει ότι είστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Μυϊκή λειτουργία: Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη μυϊκή δύναμη και την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
  • Ψυχική υγεία: Τα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με τη διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την κακή διάθεση και το άγχος. Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην παραγωγή της ορμόνης της ευτυχίας, της σεροτονίνης.

Η τρέχουσα σύσταση του βρετανικού οργανισμού υγείας NHS είναι να λαμβάνουμε βιταμίνη D τους χειμερινούς μήνες, από Οκτώβριο έως Μάρτιο. «Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να λαμβάνετε βιταμίνη D όλο το χρόνο. Το σώμα σας χρειάζεται τα σωστά συστατικά για να λειτουργήσει βέλτιστα. Δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι να πάει κάτι στραβά για να κάνετε αλλαγές», τόνισε η Δρ. Lee.

«Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη. Τα οφέλη από τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ξεκάθαρα και τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι γενικά ασφαλή, γι’αυτό και παροτρύνω όποιον διαβάζει αυτό το κείμενο να παίρνει καθημερινά ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D όλο το χρόνο», καταλήγει.

Σχετικό άρθρο:
Η υπερτροφή που προστατεύει από καρκίνο – Κάνει καλό στη μνήμη και στο έντερο

Για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D μέσω της διατροφής, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε περισσότερα λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, συκώτι, μανιτάρια και ενισχυμένα δημητριακά. Το NHS συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν 10 mcg (400 IU) βιταμίνης D την ημέρα τους χειμερινούς μήνες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top