Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ένα πολύ γνωστό μικροθρεπτικό συστατικό που έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τον ουσιαστικό της ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην υποστήριξη της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διευκόλυνση της σύνθεσης του DNA -όλες ζωτικές διαδικασίες για τη συνολική υγεία.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Manuel Serrano στο IRB Barcelona αποκάλυψαν τώρα ότι η βιταμίνη αυτή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την αναγέννηση των ιστών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια πειραματική διαδικασία γνωστή ως κυτταρικός επαναπρογραμματισμός που πιστεύεται ότι μιμείται τις πρώιμες φάσεις της επιδιόρθωσης των ιστών. Η ομάδα από το IRB διαπίστωσε ότι ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός σε ποντίκια καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Β12. Πράγματι, η εξάντλησή της γίνεται ένας περιοριστικός παράγοντας που καθυστερεί και βλάπτει ορισμένες πτυχές της διαδικασίας επαναπρογραμματισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη την αφθονία της βιταμίνης Β12 στην κανονική διατροφή των ποντικών, οι ερευνητές παρατήρησαν έκπληκτοι ότι η απλή συμπλήρωση της βιταμίνης ενίσχυσε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του επαναπρογραμματισμού.
Θεραπευτικές δυνατότητες για την ελκώδη κολίτιδα
Οι ερευνητές επικύρωσαν τα ευρήματά τους σε ένα μοντέλο ελκώδους κολίτιδας, αποδεικνύοντας ότι τα εντερικά κύτταρα που ξεκινούν την αποκατάσταση υφίστανται μια διαδικασία παρόμοια με τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και επίσης επωφελούνται από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12. Οι ασθενείς με νόσο του εντέρου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων.
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει έναν κρίσιμο ρόλο της Β12 στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και την επιδιόρθωση των ιστών. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν πολλά υποσχόμενα για την αναγεννητική ιατρική, με τη δυνατότητα να ωφελήσει τους ασθενείς μέσω μιας βελτιωμένης διατροφής», λέει ο Δρ. Manuel Serrano.
Κατανόηση του ρόλου της βιταμίνης Β12 στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολικές απαιτήσεις του κυτταρικού επαναπρογραμματισμού και διαπίστωσαν ότι η Β12 είναι ένας περιοριστικός παράγοντας για έναν συγκεκριμένο κλάδο του μεταβολισμού που εμπλέκεται σε μια αντίδραση γνωστή ως μεθυλίωση. Ακριβώς, το DNA των κυττάρων που ξεκινά τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση των ιστών απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα αυτής της αντίδρασης μεθυλίωσης και επομένως βιταμίνης Β12.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κατά τον επαναπρογραμματισμό ή την επιδιόρθωση ιστών είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές επιγενετικές αλλαγές, οδηγώντας σε σφάλματα στη λειτουργία πολλαπλών γονιδίων.
«Η συμπλήρωση με Β12 διόρθωσε αυτή την ανισορροπία, με αποτέλεσμα βελτιωμένη πιστότητα γονιδιακής λειτουργίας και συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας επαναπρογραμματισμού», επιβεβαιώνει η Δρ. Marta Kovatcheva, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο εργαστήριο.
Ξεχωριστή μελέτη συνδέει τη βιταμίνη Β12 με τη μείωση της φλεγμονής
Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Serrano δημοσίευσε πρόσφατα μια άλλη μελέτη, σε συνεργασία με το εργαστήριο της Δρ. Rosa Lamuela-Raventós στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (UB) και του Δρ. Ramon Estruch στη Νοσοκομειακή Κλινική της Βαρκελώνης, στην οποία κατέληξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών (IL-6 και CRP).
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια παρόμοια σχέση σε ηλικιωμένα ποντίκια. Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη Β12 ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση μειώνοντας αυτούς τους δείκτες στο σώμα και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β12.