Site icon Όλο Υγεία

Βιταμίνες: Με ποια σειρά πρέπει να τις παίρνουμε – Πώς πρέπει να συνδυάζονται για να είναι αποτελεσματικές

Βιταμίνες

Ο συνδυασμός και η σειρά με την οποία παίρνουμε τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής παίζουν ρόλο στην αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται μαζί, καθώς αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους και η συνδυασμένη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αθροιστικά καλύτερα αποτελέσματα.Δηλαδή δεν είναι  σημαντικό μόνο να θυμάστε να παίρνετε τα συμπληρώματά σας, αλλά και η σειρά με την οποία τα παίρνετε.

Δέρμα: 4 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται μετά τα 40, σύμφωνα με ειδικό δερματολόγο 

Οι Ολλανδοί  διατροφολόγοι Madalena Vieira Costa και Sonia Sadique υποστηρίζουν ότι «Τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται γιατί το ένα βοηθά το άλλο να απορροφηθεί καλύτερα. Επιπλέον, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του άλλου. Έτσι, ενώ μια γενική πολυβιταμίνη μπορεί να φαίνεται σαν η βολική επιλογή, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να διορθώσετε μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια.».

Ας δούμε αποτελεσματικούς συνδυασμούς βιταμινών

Μαγνήσιο και βιταμίνη D για υποστήριξη του ανοσοποιητικού

Σύμφωνα με μελέτες, ο συνδυασμός της βιταμίνης D με το μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει στη «μείωση της φλεγμονής, στην υποστήριξη της παραγωγής κυττάρων του ανοσοποιητικού και στη διαχείριση του στρες .Δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D έρχονται σε μια ανενεργή μορφή που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα», εξηγεί η Δρ. Madalena. «Πρέπει να μετατρέψουμε αυτή την ανενεργή βιταμίνη D στην ενεργή της μορφή, ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα οφέλη για την υγεία. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, η βιταμίνη D που αγοράζετε και παίρνετε δεν θα είναι αποτελεσματική».,προσθέτει.

Πρέπει να παίρνετε βιταμίνη D μαζί με ασβέστιο; Τι λένε οι ειδικοί 

Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι το μαγνήσιο μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και έχει πολλές αντενδείξεις, οι οποίες συχνά μπορεί να υπερβαίνουν τα οφέλη των συμπληρωμάτων, προειδοποιεί  ο ειδικός. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε  το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να το πάρετε.

Βιταμίνη C μαζί με σίδηρο για ενέργεια

«Μπορεί να είναι δύσκολο να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας αν αυτά είναι ήδη χαμηλά, αλλά ο συνδυασμός ενός συμπληρώματος σιδήρου με πηγές τροφών πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή ή οι πιπεριές μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή του στον οργανισμό», λέει η Madalena. «Εάν δεν έχετε χρόνο, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να το συνδυάσετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, αλλά προτείνουμε επίσης μια προσέγγιση με προτεραιότητα το φαγητό όπου είναι δυνατόν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μαγνήσιο το πρωί ή το βράδυ; Τι ώρα πρέπει να το παίρνετε σύμφωνα με ειδικό 

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός λειτουργεί επειδή η βιταμίνη C μετατρέπει τον μη αιμικό σίδηρο (τον τύπο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα) σε μια μορφή που απορροφάτε ευκολότερα από το σώμα μας. Η βιταμίνη C σχηματίζει ένα σταθερό σύμπλεγμα με το σίδηρο, το οποίο δεν αφήνει να παρεμποδιστεί η πρόσληψή του από τις πολυφαινόλες που βρίσκονται σε καθημερινές ουσίες, όπως το μαύρο τσάι, ο καφές και η μαύρη σοκολάτα.

Για καλύτερη υγεία των οστών πάρτε βιταμίνη D με ασβέστιο

Το British Nutrition Foundation (BNF)  εκτιμά ότι περίπου οι μισές γυναίκες και το 20% των ανδρών άνω των 50 ετών εμφανίζουν κατάγματα. Σύμφωνα με το BNF, αυτά τα επώδυνα σπασίματα συμβαίνουν κυρίως λόγω της χαμηλής αντοχής και πυκνότητας των οστών. «Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση γερών οστών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πρέπει να διατηρήσουν την οστική τους πυκνότητα υψηλή για την πρόληψη της οστεοπόρωσης», σημειώνει η  Δρ. Sonia.

Όταν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει μόνο περίπου το 10 έως 15% του διατροφικού ασβεστίου. Αλλά με επαρκή βιταμίνη D, η απορρόφηση μπορεί να αυξηθεί στο 30 με 40%.

Για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας, πάρτε ωμέγα-3 και βιταμίνη D

Σε πολλά τρόφιμα όπως τα ψάρια και ο λιναρόσπορος,  τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με καρδιαγγειακά οφέλη. Οι μελέτες έδειξαν ότι αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μειώνουν έναν τύπο λίπους στο αίμα τα τριγλυκερίδια, τα υψηλά επίπεδα των οποίων συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Οστεοπόρωση: Πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου; Τι προκαλούν στην καρδιά 

«Η προσθήκη ενός  συμπληρώματος βιταμίνης D  στη διατροφή σας κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των ωμέγα-3», λέει η Madalena. «Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης λίπη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του άλλου. Και τα δύο θρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνεργιστικά στο σώμα και πέρα ​​από την προστασία της υγείας της καρδιάς έχουν παρόμοιες ιδιότητες, όπως η μείωση της φλεγμονής, η υποστήριξη των οστών και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού».

Για έναν εύκολο τρόπο να αξιοποιήσετε αυτόν τον συνδυασμό ισχύος, η Madalena συνιστά να παίρνετε ένα καθημερινό συμπλήρωμα μουρουνέλαιου, καθώς περιέχει καλά επίπεδα διατροφικών ωμέγα-3 και βιταμίνη D.

Για επιπλέον ενίσχυση της υγείας συνδυάστε τη βιταμίνη Κ2 με τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη Κ2 και η βιταμίνη D συνθέτουν μια ισχυρή ομάδα βιταμινών για την προστασία των οστών σας, καθώς συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου.Είναι και οι δύο λιποδιαλυτές βιταμίνες και παίζουν κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και τη γενική υγεία των οστών ενώ η βιταμίνη Κ2 βοηθάει να κατευθύνει αυτό το ασβέστιο στα οστά και τα δόντια, εμποδίζοντάς το να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Αυτό  είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες που περνούν  την εμμηνόπαυση , καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας και στη στήριξη της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:

Αυτός ο συνδυασμός βιταμινών δεν ισχύει μόνο για τα συμπληρώματα  αλλά ισχύει και για τους συνδυασμούς στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας μπριζόλας ή μιας φασολάδας μαζί με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι απλώς ένας τρόπος να συμπληρώσετε και όχι να αντικαταστήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Όλο Υγεία

Exit mobile version