Site icon Όλο Υγεία

Φριχτή ανακάλυψη για τους Βίκινγκς – Πώς αντιμετώπιζαν τον πονόδοντο

πονόδοντο βίκινγκς

Έχουν περάσει αιώνες από τότε που οι Βίκινγκς έσπειραν σε όλη την Ευρώπη μέσα τον τρόμο και την καταστροφή. Ωστόσο, είχαν και εκείνοι κάτι να τους τρομάζει: την τερηδόνα.

Οι υπερβολές τους που έκαναν πολύ κόσμο να υποφέρει είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να υπέφεραν και αυτοί από ιδιαίτερα οξείς πονόδοντους εκείνη την εποχή.

Πιθανότατα λόγω της διατροφής τους με μπύρα, υδρόμελο, μέλι και υδατάνθρακες, φαίνεται ότι είχαν μεγάλες οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια) που οδηγούσαν σε επώδυνες λοιμώξεις και αποστήματα.

Χωρίς να έχουν δυνατότητα σφραγίσματα ή ριζικές θεραπείες, υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι προσπαθούσαν να «τρυπήσουν» τα δόντια τους, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία. Πολλοί αναγκάστηκαν ακόμη και να βγάλουν δόντια για να αντιμετωπίσουν τον πόνο.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση περισσότερων από 3.200 δοντιών από 171 Βίκινγκς που θάφτηκαν σε ένα νεκροταφείο μεταξύ του 10ου και του 12ου αιώνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων Βίκινγκ είχαν τουλάχιστον μία κοιλότητα στα δόντια τους.

Σε τέσσερα τοις εκατό των δοντιών, αυτό είχε προκαλέσει μια λοίμωξη που έφτανε στο νεύρο, προκαλώντας ενδεχομένως ένα απόστημα που σήμερα θα ήθελε σφράγισμα ή απονεύρωση.

Αλλά οι πολυμήχανοι επιδρομείς Βίκινγκς φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν, ακόμη και χωρίς τους τροχούς των οδοντιάτρων, ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τρύπα στο δόντι για να ανακουφίσουν την πίεση και να απελευθερώσουν πύον από τη μόλυνση.

Αυτές οι τρύπες βρέθηκαν στα δόντια δύο ανθρώπων μέσα στο νεκροταφείο κοντά σε μια χριστιανική εκκλησία στο Varnhem της Σουηδίας.

Η Δρ Carolina Bertilsson, η οποία ηγήθηκε της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, είπε: «Πολλοί Βίκινγκς μπορεί κάλλιστα να ήταν σε πολύ κακή διάθεση λόγω του βασανιστικού πονόδοντου. Όταν κάτι πονάει τόσο πολύ, θέλεις να σταματήσει, κάτι που μπορεί να αντιμετώπισαν με πρώιμες μορφές οδοντιατρικής και, όπως φαίνεται, μερικές φορές έβγαζαν τα δόντια τους από απόγνωση».

«Χωρίς τοπικό αναισθητικό, αυτό πρέπει να ήταν πραγματικά φρικτό, οπότε ίσως θα έπρεπε να τους λυπόμαστε λίγο», προσθέτει.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, συμμετείχαν οδοντίατροι που εξέτασαν προσεκτικά τα δόντια 87 ανδρών και 46 γυναικών από έναν πληθυσμό Βίκινγκ που πέθαναν κατά μέσο όρο σε ηλικία 35 ετών και 38 ετών.

Από τους 171 Βίκινγκς, 83 ενήλικες βρέθηκαν να έχουν τρύπες στα δόντια τους που προκαλούνται από τερηδόνα.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι το 3% των Βίκινγκς που εισέβαλαν στη Σκωτία είχαν παρόμοιες κοιλότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονο πόνο εάν έφταναν στο νεύρο μέσα στο δόντι.

Η Δρ Bertillson είπε: «Οι Βίκινγκς έτρωγαν πολύ αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί και χυλό, τα οποία ήταν βλαβερά για τα δόντια τους, και το νερό δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση, έτσι έπιναν μπύρα, η οποία συμβάλλει στη φθορά των δοντιών, όπως και το υδρόμελο».

«Χρησιμοποιούσαν επίσης μέλι για να γλυκάνουν τα τρόφιμα και κατανάλωναν φρούτα, έτσι ήταν επόμενο να εμφανίσουν κοιλότητες».

Οι Βίκινγκς μπορεί να μην είχαν οδοντόβουρτσες, αλλά φαίνεται ότι είχαν επίγνωση της οδοντικής υγιεινής, με σημάδια στα δόντια που έδειχναν ότι είχαν χρησιμοποιήσει οδοντογλυφίδες μάλλον σαν το σύγχρονο νήμα για να αφαιρέσουν την τροφή ανάμεσα στα δόντια τους.

Ένα απόστημα που βρέθηκε σε μια γυναίκα Βίκινγκ μπορεί να την σκότωσε στις αρχές των τριάντα της, προτείνουν οι ερευνητές, καθώς ήταν αρκετά έντονο ώστε η μόλυνση να προκαλέσει σήψη ή πρήξιμο που έφραξε τον αεραγωγό της και σταμάτησε την αναπνοή της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29 τοις εκατό των Βίκινγκς των οποίων τα δόντια αναλύθηκαν είχαν μολύνσεις δοντιών.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version