Site icon Όλο Υγεία

Βήχας που διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα μολυσματικής ασθένειας

βήχας - φυματίωση

Φωτογραφία: 123rf

Έχετε βήχα που επιμένει για πάνω από τρεις εβδομάδες; Αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό κρυολόγημα. Οι ειδικοί εξηγούν πότε πρέπει να ανησυχήσετε και ποια προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το σύμπτωμα.

Το σπιτικό γιατροσόφι που καταπραΰνει γρήγορα τον βήχα, σύμφωνα με ειδικό

Η φυματίωση επιστρέφει και ο βήχας που διαρκεί είναι σύμπτωμα

Η φυματίωση (TB) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα όπως η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος ή τα νεφρά. Μεταδίδεται μέσω του αέρα όταν ένα άτομο με ενεργή φυματίωση βήχει, φτερνίζεται, μιλάει, τραγουδάει ή γελάει. Τα συμπτώματα της ενεργού φυματίωσης περιλαμβάνουν:

Κρυολόγημα: Το Νο1 γιατροσόφι για βήχα με φλέματα – Πώς θα ανακουφιστούν ενήλικες και παιδιά

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σε ζήτημα δημόσιας υγείας αναδεικνύεται και στην Ελλάδα η φυματίωση, με τα περιστατικά να καταγράφουν αύξηση 54% το 2023 σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

Η συχνότητα δήλωσης της νόσου υπολογίστηκε σε 4,71 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2019, όπου η συχνότητα ήταν 4,3 περιστατικά ανά 100.000. Ωστόσο, λόγω υποδήλωσης, εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3 έως 5 φορές υψηλότερος από τα δηλωθέντα περιστατικά.

Το 2024 υπήρξαν 5.480 περιστατικά φυματίωσης στην Αγγλία, σε σύγκριση με 4.850 την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον UKHSA, αυτό σημαίνει ότι «μια προηγούμενη καθοδική τάση έχει αντιστραφεί».

Η φυματίωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια και επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες. Ωστόσο, μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων (αδένων), των οστών και του εγκεφάλου, προκαλώντας μηνιγγίτιδα.

Αν η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί «άμεσα», μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Ο UKHSA προειδοποιεί ότι η λοίμωξη μεταδίδεται όταν ένα άτομο με φυματίωση στους πνεύμονες ή στον λαιμό βήχει ή φτερνίζεται.

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι ένας βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες μπορεί να αποτελεί ένδειξη της νόσου.

Πότε μας ανησυχεί ο βήχας: Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι δεν οφείλεται σε κρυολόγημα ή γρίπη

Συμπτώματα φυματίωσης

Το UK Health Security Agency δημοσίευσε βασικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ο βήχας που προκαλείται από τη φυματίωση μπορεί επίσης να περιέχει αίμα ή βλέννα. Το NHS προσθέτει ότι, αν η φυματίωση έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος, όπως οι αδένες (λεμφαδένες), τα οστά ή ο εγκέφαλος, μπορεί επίσης να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως:

Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να έχει κάποιος φυματίωση στο σώμα του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, αυτό είναι γνωστό ως λανθάνουσα φυματίωση.

Βήχας: Σπιτικές θεραπείες για να τον αντιμετωπίσουμε – Πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Πώς να προστατευτούμε από τη φυματίωση;

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φυματίωσης και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.​

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η πρόληψη της φυματίωσης περιλαμβάνει την αναγνώριση και θεραπεία της λανθάνουσας φυματικής λοίμωξης, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξή της σε ενεργό νόσο.

Τα άτομα με ενεργό φυματίωση των πνευμόνων ή του λαιμού πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν τη μετάδοση των βακτηρίων σε άλλους, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή στενής επαφής με άλλους ανθρώπους. Είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να ακολουθούν πιστά τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συνταγογραφηθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών του βακτηρίου.

Επιπλέον, το CDC υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής σχεδίων ελέγχου λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου έκθεσης και εξάπλωσης της φυματίωσης.

Καρδιακή προσβολή: Τι πρέπει να κάνετε αν είστε μόνοι – Ισχύει το κόλπο με τον βήχα;

Τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε ενεργό φυματίωση θα πρέπει να επικοινωνούν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή το τοπικό τμήμα υγείας για αξιολόγηση και, εάν χρειάζεται, να υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπεία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version