Μια γυναίκα τυφλώθηκε από ένα κοινό λάθος με τους φακούς επαφής – Τι πρέπει να προσέχετε

φακούς επαφής

Μια γυναίκα από το Τέξας έχει τυφλωθεί στο ένα μάτι αφού έκανε ένα σοβαρό λάθος με τους φακούς επαφής της. Αυτό που ξεκίνησε ως ελαφρύς ερεθισμός στο δεξί της μάτι γρήγορα επιδεινώθηκε. «Ο πόνος κάνει τον τοκετό να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Ήταν απολύτως εξωπραγματικό», δήλωσε η ίδια.

Πέρυσι η Rachel Prochnow, που τότε ήταν 34 εβδομάδων έγκυος έκανε κάτι που είχε κάνει αμέτρητες φορές στο παρελθόν: έκανε ντους χωρίς να βγάλει τους φακούς επαφής. Σε δύο εβδομάδες είχε τυφλωθεί τελείως από εκείνο το μάτι. Οι γιατροί είπαν ότι ένα παράσιτο που βρέθηκε στο νερό είχε μπει στο μάτι της, πιθανότατα ενώ έκανε ντους, και τρύπωσε στον ευαίσθητο ιστό, προκαλώντας ζημιά.

Η Prochnow πάντα πρόσεχε τη φροντίδα των ματιών της, φορώντας φακούς επαφής από τα 12 της. Τους έβγαζε πάντα το βράδυ, τους καθάριζε καλά και αντικαθιστούσε τακτικά τις θήκες των φακών επαφής της, φροντίζοντας να είναι όλα αποστειρωμένα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachel Prochnow (@rachelprochnow)

Αλλά ποτέ δεν ήξερε ότι το ντους, το κολύμπι ή το ζεστό μπάνιο με φακούς επαφής θα μπορούσαν να την καταστήσουν ευάλωτη στη μόλυνση. «Νόμιζα ότι τα έκανα όλα σωστά. Δεν το έκανα», ανέφερε.

Οι γιατροί τελικά της διέγνωσαν κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα. «Λόγω της σοβαρότητας της νόσου, έπρεπε να προκαλέσουμε τοκετό στις 27 εβδομάδες», είπε στο TikTok, αποκαλύπτοντας ότι δύο μήνες μετά τον τοκετό, πολεμούσε ακόμα αυτή την επώδυνη ασθένεια.

Τι είναι η κερατίτιδα από ακανθαμοιβάδα και πώς προκαλείται

Η πάθηση προκαλείται από το παράσιτο acathamoeba, έναν μονοκύτταρο οργανισμό, που βρίσκεται σε λίμνες, ωκεανούς, νερό βρύσης, έδαφος και αέρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Υπολογίζεται ότι 1.500 Αμερικανοί το παθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Περίπου το 90% αυτών των περιπτώσεων συμβαίνουν σε άτομα που φορούν φακούς επαφής.

Η νόσος επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα, που είναι το διαυγές, εξωτερικό στρώμα του ματιού. Η χρήση φακών επαφής μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικά δάκρυα σε αυτό το στρώμα, στα οποία μπορεί να εισέλθει το παράσιτο αcanthamoeba.

φακούς επαφής
Φωτογραφία: Instagram/Rachel Prochnow

Εάν τα παράσιτα εισέλθουν με επιτυχία στον κερατοειδή, μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν, προκαλώντας πόνο στα μάτια, ερυθρότητα, θολή όραση, ευαισθησία στο φως και υγρά μάτια. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Εάν οι γιατροί εντοπίσουν την πάθηση αρκετά νωρίς, μπορούν να την αντιμετωπίσουν εύκολα με σταγόνες.

Σε περίπου 40% των περιπτώσεων, οι γιατροί πρέπει να κάνουν χειρουργική επέμβαση, «ξύνοντας» το εξωτερικό μέρος του ματιού για να αφαιρέσουν τα παράσιτα και αργότερα επισκευάζοντας την περιοχή μέσω μεταμόσχευσης.

Η λανθασμένη αρχική διάγνωση και η χειρουργική επέμβαση μετά το λάθος με τους φακούς επαφής

Αυτό έπρεπε να περάσει και η γυναίκα από το Τέξας. Αφού αρχικά έγινε λανθασμένη διάγνωση από πέντε διαφορετικούς γιατρούς, συμβουλεύτηκε ειδικούς και έκανε απόξεση του κερατοειδούς της. Στη συνέχεια ξεκίνησε οφθαλμικές σταγόνες που έπρεπε να εφαρμόζονται κάθε 30 λεπτά για τρεις μήνες, με τη βοήθεια των γονιών της και του συζύγου της Cameron.

Της χορηγήθηκαν επίσης βαριά φάρμακα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου, και έπρεπε να κάνει τακτικές εξετάσεις αίματος για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα δεν θα προκαλούσαν ηπατική ανεπάρκεια.

φακούς επαφής
Φωτογραφία: Instagram/Rachel Prochnow

Ένα χρόνο και 82 ιατρικές επισκέψεις μετά την αρχική διάγνωση, η Prochnow μπήκε στο χειρουργείο για να αντικατασταθεί ο κερατοειδής της με έναν από έναν νεκρό δότη. Το χειρουργείο πήγε καλά.

Ενώ πριν μπορούσε να δει μόνο το φως και τις κινήσεις των χεριών, τώρα μπορεί να δει και να διαβάσει τα μεγαλύτερα γράμματα σε ένα χάρτη οφθαλμίατρου. Η όρασή της απέχει πολύ από το τέλειο, αλλά μπορεί να τη διορθώσει με γυαλιά. Τώρα, έχει επικεντρωθεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πάθηση και στην ανατροφή του ενός έτους της, Lachlan, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2023.

φακούς επαφής
Φωτογραφία: Instagram/Rachel Prochnow

Μερικές από τις συμβουλές για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αυτής της λοίμωξης περιλαμβάνουν να βγάζετε τους φακούς επαφής σας πριν κάνετε ντους, να αποφεύγετε να κολυμπάτε ενώ τους φοράτε, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό βρύσης για να καθαρίσετε τους φακούς ή τη θήκη τους και να μην τους φοράτε για περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top