Γιατί τρέμουν τα χέρια μου; Τρέμουλο: Δείτε τις πιο συχνές αιτίες [εικόνες]

Τρέμουλο

Πιθανόν το τρέμουλο να ξεκίνησε πρόσφατα. Ή ίσως χειροτερεύει. Πιθανότατα ξεκίνησε σταδιακά. Μπορεί να συνέβη όταν ήσασταν αγχωμένοι ή θυμωμένοι. Ή θα μπορούσε να προκληθεί από μια ασθένεια.

Όποια κι αν είναι η αιτία, ο όρος «τρόμος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα χέρια που τρέμουν. Το τρέμουλο είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε και οι αιτίες και τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλουν.

 

Τί είναι ο ιδιοπαθής τρόμος

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή τρόμου. Συνήθως ξεκινά στα χέρια, αλλά μπορεί να επεκταθεί στα χέρια, το κεφάλι, τη φωνή ή άλλα μέρη του σώματος.

Ο ιδιοπαθής τρόμος είναι διαφορετικός διότι επηρεάζει τα χέρια σας όταν κινούνται ήδη. Οι άλλες μορφές τρόμου (τρέμουλο) εμφανίζονται όταν είστε ακίνητοι.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Θα μπορούσε να οφείται σε ένα γονίδιο (μετάλλαξη). Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος από τους γονείς σας υποφέρει από τρόμο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε κι εσείς.

Ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται από τοξίνες στο περιβάλλον. Αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθεί αυτή η σύνδεση.

Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου. Αν και ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να προσβάλλει άτομο οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα άνω των 40 ετών. Οι πιθανότητες αυξάνονται όσο μεγαλώνετε.

Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν είναι μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή, αλλά μπορεί να γίνει πιο σοβαρός με την πάροδο του χρόνου. Το στρες, η κούραση καθώς και οι καθημερινές εργασίες που κάνετε με τα χέρια σας αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ιδιοπαθής τρόμος: Θεραπεία

Η θεραπεία αυτής της πάθησης δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν φάρμακα, αλλά κανένα δεν έχει σταθερά αποτελέσματα.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή, όπως και μια θεραπεία που ονομάζεται βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, όπου οι γιατροί εμφυτεύουν μια συσκευή στον εγκέφαλό σας για να βοηθήσουν στον έλεγχο του τρόμου.

Νόσος του Πάρκινσον

Ο τρόμος είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον, η οποία επηρεάζει 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με Πάρκινσον που δεν ανέπτυξαν τρόμο, οι περισσότεροι άνθρωποι στα αρχικά στάδια της νόσου θα έχουν μία ελαφρά κίνηση σε χέρι, πόδι ή ακόμα και σε ένα μόνο δάχτυλο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τρόμος επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματός σας. Συμβαίνει συνήθως, όταν χαλαρώνετε τους μυς σας.

Όταν κινείστε, το τρέμουλο σταματά. Ακόμα και μια μικρή κάμψη των δακτύλων σας μπορεί να βοηθήσει.

Όπως και με άλλους τύπους τρόμου, το άγχος ή ο ενθουσιασμός μπορεί να τον επιδεινώσει.

Όσο περνάει ο καιρός, ο τρόμος μπορεί να εξαπλωθεί από τη μία πλευρά του σώματός σας στην άλλη.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Αυτή η ασθένεια, η οποία στοχεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τον εγκέφαλο, τα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό, μπορεί επίσης να κάνει τα χέρια σας να τρέμουν. Έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξετε τρόμο στο χέρι ή στο πόδι σας. Η σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει διάφορους τύπους τρόμου. Ο πιο συνηθισμένος, όπως ο ιδιοπαθής τρόμος, συμβαίνει ενώ κινείστε.

Άνοια

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της άνοιας είναι η απώλεια του κινητικού ελέγχου. Συχνά, το τρέμουλο συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον, αλλά όσοι πάσχουν από άνοια μπορεί επίσης να βιώνουν τρέμουλο. Τα χέρια τους μπορεί να τρέμουν ή μπορεί να πέφτουν όταν περπατούν.

Στέρηση αλκοόλ

Ο τρόμος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια. Εάν δεν ήσασταν υπερβολικά εξαρτημένοι,το τρέμουλο μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες μέρες. Εάν πίνετε πολύ αλκοόλ, ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Δεν είναι πάντα ασθένεια

Τα χέρια που τρέμουν δεν σημαίνουν πάντα ότι είστε άρρωστοι. Μερικές φορές ο τρόμος είναι η αντίδραση του σώματός σας σε κάτι:

  • Φάρμακα: Η πιο συχνή αιτία, είναι φάρμακα που μπλοκάρουν μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη, μεταφέρει πληροφορίες από το ένα μέρος του εγκεφάλου σας στο άλλο. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσετε σταθερή τη διάθεσή σας. Οι τρόμοι θα εξαφανιστούν όταν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα.
  • Έλλειψη Β12: Χωρίς αυτήν, το νευρικό σας σύστημα δεν θα λειτουργήσει σωστά. Μπορείτε να τη βρείτε στο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν λαμβάνετε τόσο λίγη ποσότητα που τρέμουν τα χέρια σας, ο γιατρός  μπορεί να σας χορηγήσει ένεση.
  • Καφεΐνη: Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στα χέρια σας.
  • Άγχος: Από οικονομικές και εργασιακές ανησυχίες έως προβλήματα στις σχέσεις και προβλήματα υγείας, το άγχος επιδεινώνει τους τρόμους. Έντονος θυμός, έντονη πείνα ή έλλειψη ύπνου, είναι αίτια των χεριών που τρέμουν.  Αυτές οι καταστάσεις είναι γνωστές ως φυσιολογικός τρόμος.
  • Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ή αλλιώς υπογλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία μπορεί να ενεργοποιήσει την φυσική αντίδραση του σώματός στο στρες και σας κάνει να τρέμετε.
  • Υπερθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής βρίσκεται στον λαιμό σας, ακριβώς πάνω από την κλείδα σας. Όταν υπερλειτουργεί, μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, η καρδιά σας μπορεί να χτυπάει πιο γρήγορα και τα χέρια σας μπορεί να τρέμουν.
  • Βλάβη στα νεύρα: Ένας τραυματισμός, μία ασθένεια ή ένα πρόβλημα με το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει τρέμουλο. Η κατάσταση αυτή, ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια και μπορεί να επηρεάσει τα χέρια και τα πόδια.

Επειδή οι αιτίες και οι θεραπείες διαφέρουν πολύ για τους διαφορετικούς τύπους τρόμου, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το ιστορικό και τα συμπτώματά σας.

Πηγή: WebMD

Μελέτες:

Όλο Υγεία

Scroll to Top