Site icon Όλο Υγεία

Αυτή η συνήθεια προκαλεί διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη

ξενύχτι διαβήτης

Αν νυστάζετε το πρωί αλλά το βράδυ είστε παραγωγικοί, ο χρονότυπός σας είναι βραδινός. Αλλά πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας;

Αν η συνήθεια να ξενυχτάνε για εσάς είναι καθημερινή, είτε λόγω εργασίας είτε επειδή σας αρέσει να κάθεστε μέχρι αργά, πιθανότητα να έχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, βρήκαν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ των ατόμων που ξενυχτούν και του διαβήτη τύπου 2.

«Συνολικά οι ξενύχτηδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή διατροφή, να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, να πίνουν αλκοόλ σε μεγαλύτερες ποσότητες, να έχουν αυξημένο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος), να καπνίζουν και να κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο», ανάφεραν οι ερευνητές.

Ποιος είναι ο χρονότυπος του ύπνου σας

Ο καθένας μας έχει ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι του σώματος, ή κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, που προωθεί τον ύπνο. Οι προσωπικοί χρονότυποι ύπνου πιστεύεται ότι είναι κληρονομικοί αλλά με λίγη προσπάθεια μπορούν να αλλάξουν.

Εάν είστε πρωινός τύπος, ο κιρκάδιος ρυθμός σας απελευθερώνει μελατονίνη πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο, δίνοντάς σας ενέργεια να είστε πιο δραστήριοι το πρωί. Το εσωτερικό ρολόι των βραδινών τύπων, ωστόσο, εκκρίνει μελατονίνη πολύ αργότερα, καθιστώντας τους νωρίς τα πρωινά νωθρούς και αυξάνοντας τη μέγιστη δραστηριότητα και εγρήγορση αργότερα στο απόγευμα και το βράδυ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κύτταρο στο σώμα έχει τον δικό του κιρκάδιο ρυθμό – συμπεριλαμβανομένου του πότε πεινάτε, πότε αφοδεύετε, όταν αισθάνεστε αρκετά ενεργητικοί για να ασκηθείτε και πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όταν ο ύπνος διαταράσσει αυτούς τους ρυθμούς, το σώμα αποσυντονίζεται.

«Η παραγωγή ορμονών μπορεί να αλλάξει λόγω της παρατεταμένης παραμονής το βράδυ, όπως και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς και ο μεταβολισμός. Όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες» ανάφεραν οι ερευνητές.

Οι πρωινοί τύποι τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί εν μέρει να εξηγεί γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, λένε οι ειδικοί.

Ταιριάξτε το πρόγραμμά σας με τον ύπνο σας

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, παρακολούθησε σχεδόν 64.000 νοσηλεύτριες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II, μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για τους παράγοντες κινδύνου για μείζονες χρόνιες ασθένειες στις γυναίκες.

Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από το 2009 έως το 2017, συμπεριλαμβανομένου του χρονότυπου, της ποιότητας διατροφής, του βάρους και του ΔΜΣ, της διάρκειας ύπνου, των συμπεριφορών καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ, της σωματικής δραστηριότητας και του οικογενειακού ιστορικού διαβήτη. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια συσχετίστηκαν με ιατρικά αρχεία για να προσδιοριστεί ποιος εμφάνισε διαβήτη.

Ενώ οι ερευνητές βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης διαβήτη στους ξενύχτηδες που εργάζονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν βρήκαν συσχέτιση στους ξενύχτηδες που πήγαιναν στη δουλειά αργότερα μέσα στην ημέρα ή εργάζονταν σε βάρδιες.

«Όταν ο χρονότυπος δεν ταίριαζε με τις ώρες εργασίας, παρατηρήσαμε αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Tianyi Huang, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Αναπληρωτής Επιδημιολόγος Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital. «Αυτό ήταν ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον εύρημα που υποδηλώνει ότι ο πιο εξατομικευμένος προγραμματισμός εργασίας θα μπορούσε να είναι επωφελής».

«Τα άτομα που προτιμούν το βράδυ πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους, να μετριάζουν τη χρήση αλκοόλ, να διακόπτουν το κάπνισμα, να αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα και να κοιμούνται περισσότερο», ανάφεραν οι ερευνητές.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version