Ερευνητές ανακαλύπτουν «γιατί» το κόκκινο κρασί προκαλεί αυτό το κοινό σύμπτωμα στους ανθρώπους και αποκαλύπτουν πώς να το σταματήσουμε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι μια ένωση, η οποία υπάρχει επίσης σε πολλά τρόφιμα, μπορεί να είναι η αιτία που προκαλεί αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα από το κόκκινο κρασί.
Κρασί: Ποια ώρα πρέπει να το πίνετε για να κάψετε λίπος και θερμίδες
Γιατί το κόκκινο κρασί προκαλεί ένα κοινό σύμπτωμα
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν λύσει το «μυστηριώδες αίνιγμα χιλιετιών» σχετικά με το γιατί το κόκκινο κρασί συχνά προκαλεί πονοκεφάλους.
Ο ένοχος φαίνεται να είναι η κερκετίνη, μια ένωση που υπάρχει σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κόκκινο κρασί σε σχέση με το λευκό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση ακεταλδεΰδης, μιας τοξίνης που είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους.
Ο διευθυντής του Κέντρου Πονοκεφάλων του πανεπιστημίου, Δρ Morris Levin, προτείνει ότι ακόμη και «μέτριες ποσότητες» κερκετίνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε άτομα, ειδικά σε εκείνα με προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως οι ημικρανίες.
Ο Δρ Levin δήλωσε:
«Υποθέτουμε ότι όταν ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερκετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα αν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη πρωτοπαθή κατάσταση πονοκεφάλου».
Τόνισε επίσης ότι οι Ασιάτες ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτούς τους πονοκεφάλους. Περίπου το 40% των ανθρώπων από περιοχές όπως η Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία μπορεί να δυσκολεύονται να απομακρύνουν την ακεταλδεΰδη λόγω μιας συγκεκριμένης ενζυμικής ανεπάρκειας.
Μακροζωία: Το κόλπο του 80% που εφαρμόζουν οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου
Οι επιστήμονες βρίσκουν και άλλες ουσίες στο κρασί που προκαλούν πονοκέφαλο
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με αυτήν τη θεωρία. Ο καθηγητής Roger Corder, επίτιμος καθηγητής στο Queen Mary University του Λονδίνου, προτείνει ότι άλλες ουσίες στο κρασί θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.
Αυτές περιλαμβάνουν πηκτινάσες, που λέγεται ότι παράγουν μεθανόλη και διανθρακικό διμεθυλεστέρα (DMDC), ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται σε πιο οικονομικά κρασιά.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε τη θεωρία για την κερκετίνη ως μια «εικαστική υπόθεση», βασισμένη «σε ελάχιστα στοιχεία». Σύμφωνα με το Healthline, η κερκετίνη βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, με πιθανά οφέλη για την υγεία.
Το αντιοξειδωτικό αυτό είναι γνωστό για τον ρόλο του στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που συχνά συνδέονται με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα. Πέρα από αυτά, προτείνεται ότι μειώνει τη φλεγμονή, τις αλλεργικές εξάρσεις και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα συμπληρώματα κερκετίνης λαμβάνονται μερικές φορές για την ενίσχυση της ανοσίας, τη μείωση της φλεγμονής και των αλλεργικών αντιδράσεων, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της άσκησης και τη συνολική ευεξία. Ωστόσο, η υπέρβαση της δόσης των 1.000 mg ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, στομαχικά προβλήματα και αίσθημα μουδιάσματος.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο;
Όταν παλεύετε με έναν πονοκέφαλο, η αποχή από το αλκοόλ, η τακτική κατανάλωση γευμάτων, η διατήρηση σταθερού ύπνου και η αποφυγή καταπόνησης των ματιών από παρατεταμένη χρήση οθονών μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με το NHS.
Επίμονοι πονοκέφαλοι που δεν υποχωρούν με παυσίπονα, συνοδεύονται από έντονο πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού ή μπροστά, προκαλούν ναυτία ή εμφανίζονται τακτικά γύρω από την περίοδο, είναι σημάδια ότι πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Κρασί: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κάθε βράδυ – Βλάπτει ή ωφελεί;
Επιπλέον, πρέπει να ζητήσετε άμεσο ραντεβού ή να καλέσετε άμεσα ιατρική βοήθεια αν εσείς ή το παιδί σας έχετε σοβαρό πονοκέφαλο σε συνδυασμό με πόνο στη γνάθο κατά τη διάρκεια του φαγητού, διπλή ή θολή όραση, επώδυνο τριχωτό της κεφαλής ή αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια.