Το στοιχείο που αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη

αναπαραγωγικά στοιχεία γυναικών, παγκόσμια ημέρα γυναίκας

Μια νέα ανασκόπηση δείχνει ότι τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των γυναικών μπορεί να παραβλέπονται ως παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν σε μετέπειτα μεταβολική δυσλειτουργία.

Η ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας Pilgrim του Χάρβαρντ δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism. Η μεταβολική υγεία χαρακτηρίζεται από τα βέλτιστα επίπεδα στη γλυκόζη του αίματος, τα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος. Αλλαγές σε αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακής νόσου.

«Η ανασκόπησή μας παρέχει πληροφορίες για πιθανές υποκείμενες αιτίες και παράγοντες κινδύνου για χειρότερη μεταβολική λειτουργία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Amy R. Nichols, ερευνήτρια στο Harvard Pilgrim Health Care Institute και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Τα τρέχοντα στοιχεία που συνδέουν ορισμένα γυναικεία αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά με τη χρόνια μεταβολική υγεία και ασθένειες υποδηλώνουν ότι ο έλεγχος για αναπαραγωγικούς παράγοντες κινδύνου σε όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να είναι ένα αρχικό βήμα για την πρόληψη ή τη θεραπεία χρόνιων μεταβολικών ασθενειών», πρόσθεσε η ειδικός.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σύστημα αναπαραγωγής

Αυτοί οι αναπαραγωγικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την πρώιμη ηλικία της πρώτης εμμήνου ρύσεως, την έμμηνο ρύση, την ανάπτυξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, την μεγάλη αλλαγή βάρους στην εγκυμοσύνη, τα μη φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη σοβαρότητα και το χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν κοινούς υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν σε χειρότερη μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων γενετικών επιρροών, ορμονικών διακυμάνσεων ή σωματικού λίπους.

Αν και η αναγνώριση αυτών των αναπαραγωγικών ορόσημων ως παραγόντων κινδύνου είναι ένα βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της ανάπτυξης μεταβολικής δυσλειτουργίας, οι ομάδες της μελέτης λένε ότι απαιτείται μελλοντική έρευνα για την κατανόηση αυτών των πολύπλοκων σχέσεων.

«Η αποσύνδεση της σχέσης μεταξύ παραγόντων κινδύνου και μεταβολικής δυσλειτουργίας είναι πρόκληση», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Emily Oken, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πληθυσμού στο Ινστιτούτο Υγείας Pilgrim του Χάρβαρντ.

«Τα κλινικά στοιχεία που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της γυναικείας αναπαραγωγικής ζωής μπορεί να είναι κρίσιμα για την εκπαίδευση των ασθενών, την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης και την αποτροπή της εμφάνισης της νόσου», καταλήγει η ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top