Site icon Όλο Υγεία

Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση; Τι απαντά ειδικός από το Κλίβελαντ

σκόρδο

Το σκόρδο είναι γνωστό για τις ιατρικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, από τη φυματίωση μέχρι τα δαγκώματα φιδιών. Μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης; Τι απαντούν ειδικός από το Κλίβελαντ.

Το σκόρδο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην αρχαιότητα, ενώ βολβοί σκόρδου έχουν ανακαλυφθεί και στις αιγυπτιακές πυραμίδες. Και δεν είχαν άδικο οι πρόγονοί μας που το εκτιμούσαν τόσο πολύ.

Το σκόρδο έχει ωραία γεύση και κάνει τα πιάτα σας πιο νόστιμα, ενώ κάνει καλό και στην υγεία σας. Το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες. Αυτό το μικρό φυτό έχει πολλά να προσφέρει.

Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Αλλά, σύμφωνα με τον γνωστό καρδιολόγο από την κλινική του Κλίβελαντ Δρ Ashish Sarraju, εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένα.

Ακόμα και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σπεύδουν να σημειώσουν ότι υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του σκόρδου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά επειδή καταναλώνουμε και άλλες τροφές, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο μιας και μόνο τροφής, ειδικά σε μια σύνθετη ιατρική κατάσταση όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως αποτέλεσμα, πολλές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ σκόρδου και υπέρτασης είναι ανεπαρκώς σχεδιασμένες.

Αν το σκόρδο όντως μειώνει την αρτηριακή πίεση, δεν είμαστε ακόμα απόλυτα σίγουροι για το πώς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανταποκρίνονται στο θείο του σκόρδου, δημιουργώντας αέρια μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) και υδρόθειου (H2S). Αυτές οι ενώσεις χαλαρώνουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Πόσο σκόρδο πρέπει να παίρνετε

Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, ο Δρ Sarraju δεν πιστεύει ότι τα δεδομένα είναι αρκετά ισχυρά για να το συστήσει.

Αλλά συνιστά το μαγείρεμα με σκόρδο. Όπως λέει ο ίδιος, «μία από τις μεγαλύτερες αξίες του σκόρδου είναι ότι κάνει μια δίαιτα – όπως η δίαιτα DASH – πιο νόστιμη». Αν προσπαθείτε να κάνετε επιλογές που είναι υγιεινές για την καρδιά, όπως η μείωση της πρόσληψης νατρίου ή η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, το σκόρδο θα μπορούσε να είναι το μυστικό σας όπλο. Και λέει χαρακτηριστικά: «Ενώ μπορεί να είναι ένα μυστικό όπλο, δεν είναι μια ασημένια σφαίρα».

Εξάλλου η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι περίπλοκη. Όταν πρόκειται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Ορισμένες από τις άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να προτείνουν οι γιατροί περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, τακτική άσκηση, καλό ύπνο, μείωση του στρες και απώλεια βάρους (σε ορισμένες περιπτώσεις).

Το σκόρδο είναι υπέροχο για να νοστιμίζει το φαγητό σας, αλλά η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει τη χρήση του για ιατρικούς σκοπούς. Επίσης, δεν υπάρχει έλεγχος στα συμπληρώματα σκόρδου σε χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τη δοσολογία ή την ποιότητα των συμπληρωμάτων που αγοράζετε, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Το σκόρδο είναι επικίνδυνο σε υψηλές δόσεις;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σε υψηλές δόσεις, το σκόρδο μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος. Ενώ αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα που λαμβάνουν ήδη αντιπηκτικά, ο Δρ Sarraju δεν έχει πειστεί ακόμη από την έρευνα.

Ενώ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν η συμπληρωματική λήψη σκόρδου είναι επικίνδυνη για όλους, γνωρίζουμε ότι το συμπυκνωμένο σκόρδο μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα με ορισμένες παθήσεις. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι με στομαχικά προβλήματα όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται όταν τρώνε φαγητό με σκόρδο.

Επίσης, αν και είναι σπάνιο, ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο σκόρδο. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να αποφύγετε το συμπυκνωμένο σκόρδο σε οποιαδήποτε μορφή μέχρι να μιλήσετε με τον ιατρό σας.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη συμπληρωματική λήψη σκόρδου, αλλά δεν υπάρχουν επίσης αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το σκόρδο είναι επικίνδυνο. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να το απολαμβάνετε όπως το απολαμβάνετε πάντα: στο φαγητό σας, με μια μέντα μετά για την αναπνοή.

Μπορεί το σκόρδο να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή;

Ακόμη και αν απολαμβάνετε το σκόρδο σε όλα τα γεύματά σας, μην εγκαταλείψετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκόρδο στη θέση των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής είναι σημαντικές. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Sarraju περιγράφει τον έλεγχο της υπέρτασης ως 70% του τρόπου ζωής και 30% της φαρμακευτικής αγωγής. Παρόλα αυτά, αυτό το 30% είναι επίσης σημαντικό, ειδικά καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε παράγοντες, όπως η γενετική και ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες, που επηρεάζουν την αρτηριακή μας πίεση. Γι΄αυτό μην βασίζεστε μόνο στο σκόρδο για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version