Το σημάδι στο αυτί σας που δείχνει ότι ίσως έχετε φραγμένες αρτηρίες

Ένα σημάδι στον λοβό του αυτιού σας που θα μπορούσε να δείχνει ότι έχετε φραγμένες αρτηρίες

Ένα μικροσκοπικό σημάδι μπορεί να μην φαίνεται ως λόγος ανησυχίας, αλλά θα μπορούσε να προβλέψει μια θανατηφόρα πάθηση.

Σε πολλές χώρες οι καρδιαγγειακές παθήσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικές αιτίες θανάτου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων κάθε χρόνο.

Τα καρδιαγγειακά περιγράφουν μια σειρά καταστάσεων ή παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής ανεπάρκειας, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της στεφανιαίας νόσου. Αυτά συνήθως συνδέονται με τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.

Όπως με κάθε πάθηση, όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε κάποιο από τα προειδοποιητικά σημάδια αθηροσκλήρωσης ή καρδιαγγειακής νόσου, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναζητήσετε τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Ένας ειδικός μοιράστηκε ένα ασυνήθιστο σημάδι φραγμένων αρτηριών που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα απίθανο μέρος – το αυτί.

Μιλώντας στο TikTok, η φυσιοπαθητική γιατρός Dr Janine Bowring προειδοποίησε για το σημάδι του Frank.

Αυτή είναι μια μικρή πτυχή σε διαγώνια θέση στο κάτω μέρος του λοβού του αυτιού σας. «Αυτό είναι το σημάδι της φραγμένης αρτηρίας που δεν σας είπε ποτέ ο γιατρός σας και είναι γνωστό ως σημάδι του Φρανκ», είπε στους 390.000 ακολούθους της.

«Ελέγξτε λοιπόν τα αυτιά σας και τους λοβούς των αυτιών σας εάν υπάρχει μια πτυχή που μοιάζει με αυτό που είναι γνωστό ως σημάδι του Φρανκ».

H Δρ Bowring εξήγησε περισσότερα για το σύμπτωμα. «Ανακαλύφθηκε από τον γιατρό Φρανκ  το 1975 ότι ορισμένοι ασθενείς του κάτω των 60 ετών που είχαν στηθάγχη και στεφανιαία νόσο είχαν αυτή την πτυχή στους λοβούς του αυτιού τους», είπε.

Όπως διαπιστώθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη το 2021 οι ασθενείς με πτυχή του λοβού του αυτιού μπορεί να συσχετιστούν με χαμηλότερη συγκέντρωση μιας ορμόνης ή ενζύμου που μειώνεται με την ηλικία. Το συγκεκριμένο ένζυμο είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στην αρτηρία, οπότε ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός.

Μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine το 2021, ανέλυσε 3.951 ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

φραγμένες αρτηρίες
πηγή: cardiosound.com

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η απλή παρουσία ή απουσία του σημαδιού δεν θα πρέπει να επηρεάζει την κλινική διαχείριση των ασθενών». Πρόσθεσαν όμως: «Ωστόσο, για τη σκοπιμότητα και την εύκολη ερμηνεία του, το σημάδι του Φρανκ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος της κλινικής εξέτασης».

Ενώ μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης λόγω κληρονομικότητας, συχνά αυτή συνδέεται και με επιλογές τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και το κάπνισμα.

Επομένως, για να μειώσετε τον κίνδυνο σας, το NHS σας συμβουλεύει:

  • Τρώτε υγιεινά και τρώτε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη
  • Να ασκήστε τακτικά
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  • Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο εάν έχετε διαβήτη
  • Μην καπνίζετε
  • Μην πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.

Η Δρ Bowring συνέστησε μερικές φυσικές θεραπείες. Είπε: «Οι συμβουλές μου για να διατηρήσετε τις αρτηρίες σας καθαρές: βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε λίγο σκόρδο στη διατροφή σας. Υπάρχουν φυτικά φάρμακα όπως το Fo-Ti και η γκουγκουλστερόνη που βοηθούν να διατηρηθούν αυτές οι αρτηρίες καθαρές».

Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν σημάδια αθηροσκλήρωσης, αλλά αν έχουν αυτά μπορεί να είναι:

  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στα χέρια και τα πόδια σας, ειδικά κατά την άσκηση
  • Αίσθημα δύσπνοιας
  • νιώθοντας κουρασμένος όλη την ώρα
  • Αίσθημα αδυναμίας
  • Αίσθημα σύγχυσης

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ή ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top