Το κοινό ποτό που «μισούν» οι οδοντίατροι – Κιτρινίζει τα δόντια για πάντα – Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική;

Ποτό οδοντίατροι

Αν υποδεχτήκατε το νέο έτος με ένα ή δύο ποτήρια από αυτό το ποτό, να είστε προσεκτικοί γιατί θα σας οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις στον οδοντίατρο.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε ζάχαρη και οξύ μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών σας, οδηγώντας σε σοβαρό αποχρωματισμό, προειδοποιούν οι οδοντίατροι.

Το σύμπτωμα του κόκκινου κρασιού που μας επηρεάζει όλους – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Το Prosecco προκαλεί κίτρινα δόντια κι άλλα προβλήματα

Το φαινόμενο των «δοντιών του prosecco» όπως το έχουν ονομάσει οι ειδικοί στην στοματική υγεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανάγκη για σφραγίσματα ή αισθητική αποκατάσταση κατά το νέο έτος. Ο Dr. Sahil Patel, ιδρυτής της Marylebone Smile Clinic, δήλωσε:

«Μεταξύ των οδοντιάτρων, έχει αναφερθεί ότι η τερηδόνα που επηρεάζει τους μπροστινούς τομείς κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το prosecco δημιουργεί ένα μοναδικό πρόβλημα, καθώς είναι ένα σχετικά γλυκό, ευρέως διαδεδομένο, προσιτό, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όξινο και ανθρακούχο ποτό».

Κρασί: Ποια ώρα πρέπει να το πίνετε για να κάψετε λίπος και θερμίδες

Το πρόβλημα είναι ότι η συνεχής έκθεση στη ζάχαρη στο στόμα δημιουργεί μια κατάσταση όπου η τερηδόνα μπορεί να επηρεάσει τα μπροστινά δόντια, απαιτώντας πιθανώς σφραγίσματα ή/και αισθητική αποκατάσταση αργότερα.

Το prosecco μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να προκαλέσει τερηδόνα, εξ ου και ο όρος «δόντια του prosecco». Ο Dr. Patel δεν είναι ο μόνος οδοντίατρος που προειδοποιεί για το οικονομικό αυτό ποτό. Η Dr. Nyree Whitley, επικεφαλής κλινική υπεύθυνη της mydentist, δήλωσε:

«Φοβάμαι ότι έχω κακά νέα για τους λάτρεις του prosecco. Αν και είναι ένα απολαυστικό γιορτινό ποτό, η οξύτητά του μπορεί να βλάψει το σμάλτο σας και, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε αποχρωματισμό».

Ο καθηγητής Damien Walmsley, επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, ανέφερε επίσης: «Το prosecco συνδυάζει τρεις παράγοντες κινδύνου: ανθρακούχο οξύ, ζάχαρη και αλκοόλ, που μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας, οδηγώντας σε ευαισθησία και διάβρωση του σμάλτου».

Μακροζωία: Το κόλπο του 80% που εφαρμόζουν οι γηραιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Πώς χαλάνε τα δόντια όταν πίνουμε Prosecco – Τι υποστηρίζουν οι οδοντίατροι

Η ανθράκωση στα ποτά προέρχεται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, που μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ. Αυτό προσφέρει μια δροσιστική γεύση αλλά καθιστά τα ποτά πιο όξινα. Επιπλέον, το prosecco περιέχει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ανά ποτήρι.

Όταν η ζάχαρη καταναλώνεται, αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του στόματος για να παράγει οξύ. Αυτό το οξύ ευθύνεται για την τερηδόνα, καθώς διαλύει αργά το σμάλτο, δημιουργώντας τρύπες ή κοιλότητες στα δόντια.

Η επιπλέον ανθράκωση, η ζάχαρη και η τάση του prosecco να καταναλώνεται αργά, το κατατάσσουν αρκετά πιο πάνω από την μπύρα, άλλα αφρώδη κρασιά και τα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ όσον αφορά τις βλάβες στα δόντια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Αν και το επιλέγουμε και στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, εισάγοντας πάνω από το ένα τρίτο του prosecco που διακινείται παγκοσμίως.

Το κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά καλύτερα και από τις στατίνες – Πόσο να πίνουμε την εβδομάδα

Γιατί το ουίσκι είναι καλύτερο για τα δόντια;

Ο Dr. Patel τονίζει: «Αν θέλετε να απολαύσετε ένα γιορτινό ποτό, προτείνω να πίνετε ένα καθαρό ποτό, όπως το ουίσκι, που είναι λιγότερο όξινο και περιέχει λιγότερα σάκχαρα, προκαλώντας έτσι λιγότερες βλάβες στα δόντια σας».

Η Dr. Whitley πρότεινε επίσης να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να διασπείρετε το οξύ στο στόμα σας και να προκαλέσετε περισσότερη ζημιά.

Κρασί: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν πίνετε ένα ποτήρι κάθε βράδυ – Βλάπτει ή ωφελεί;

Αντίθετα, πρότεινε να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν καθαρίσετε τα δόντια σας. Οι κορυφαίοι ειδικοί συζητούν για τις βλάβες της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ εδώ και δεκαετίες. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο πέρυσι, όταν αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποίησαν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το Prosecco, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, οξύ και ανθρακικό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα δόντια, όπως αποχρωματισμό, τερηδόνα και διάβρωση του σμάλτου.
  • Η αργή κατανάλωση του Prosecco εντείνει τις βλάβες στα δόντια, καθιστώντας το πιο επιβλαβές από άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα ή το ουίσκι.
  • Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγεται το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αυτό μπορεί να εντείνει τη ζημιά· συνίσταται να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Το ουίσκι, ως λιγότερο όξινο και χωρίς ζάχαρη, αποτελεί μια πιο φιλική επιλογή για την προστασία της στοματικής υγείας.
Scroll to Top