To γρήγορο «φούσκωμα» των Χριστουγέννων μπορεί να συνδέεται με επικίνδυνη πάθηση

Καρκίνος του εντέρου - Φούσκωμα

Το γρήγορο φούσκωμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων γευμάτων μπορεί να αποτελεί ένδειξη για σοβαρή πάθηση, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα τέσσερα συμπτώματα.

Για κάποιους, τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να μην οφείλονται απλώς στην υπερκατανάλωση τροφής.

Φούσκωμα: 5 απλές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να έχετε επίπεδο στομάχι

Η αιτία, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, μπορεί να είναι ένας καρκίνος που τα ποσοστά του αυξάνονται στους κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή δεδομένα, αυτή η αύξηση του καρκίνου του εντέρου επηρεάζει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο έντονα από ό,τι τις περισσότερες άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Το σύμπτωμα του φουσκώματος

Ένας ειδικός υγείας προειδοποιεί τώρα για τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών, υποδεικνύοντας προβλήματα με την υγεία του εντέρου.

Και ίσως το πιο απροσδόκητο είναι το αίσθημα υπερβολικής πληρότητας πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Ο Κίραν Τζόουνς, κλινικός φαρμακοποιός στο Oxford Online Pharmacy, προειδοποίησε για το αίσθημα οδυνηρής πληρότητας που «δεν υποχωρεί μετά την πέψη ή σας ξυπνά τη νύχτα».

Αυτό, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι σημάδι απόφραξης ή όγκου στο έντερο.

«Ένα συνεχές αίσθημα πληρότητας μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει απόφραξη ή όγκος στο έντερο. Αν διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα με την υγεία του εντέρου ή, ακόμα χειρότερα, καρκίνο του εντέρου», δήλωσε.

«Παρόλο που είναι δελεαστικό να το αποδώσουμε στην κατανάλωση ενός βαρύ γεύματος, παρακολουθήστε το σύμπτωμα στενά, ειδικά αν παραμένει ή επιδεινώνεται».

Εμμηνόπαυση: Πώς θα απαλλαχθείτε από το φούσκωμα και τις ουρολοιμώξεις- Ο ρόλος του μικροβιώματος

Ποια άλλα συμπτώματα δείχνουν καρκίνο του εντέρου

Άλλα συμπτώματα, ωστόσο, σχετίζονται πιο συχνά με τη νόσο σύμφωνα με την εφημερίδα Express.

Ο κ. Τζόουνς πρόσθεσε:

«Τα Χριστούγεννα είναι μια πολυάσχολη εποχή του χρόνου και είναι αναμενόμενο να νιώθετε κούραση μετά την προετοιμασία της γαλοπούλας ή τη φροντίδα ενός γεμάτου σπιτιού».

Αλλά αν δυσκολεύεστε περισσότερο από το συνηθισμένο να μείνετε ξύπνιοι ή παλεύετε με συνεχή κόπωση που δεν υποχωρεί με ξεκούραση, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι πιο σοβαρό.

Ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, καθώς η απώλεια αίματος στο έντερο μειώνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας, οδηγώντας σε εξάντληση.

Η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα σας, είτε πολύ ανοιχτού είτε σκούρου κόκκινου χρώματος, είναι ένα ακόμη καλά αναγνωρισμένο σημάδι της πάθησης.

Ο κ. Τζόουνς σημείωσε:

«Αν και οι αιμορροΐδες ή μικρές σχισμές από έντονη προσπάθεια μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα, η επίμονη αιμορραγία είναι ένα βασικό προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου του εντέρου».

«Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μην απορρίψετε αυτό το σύμπτωμα ως μια μεμονωμένη περίπτωση που προκλήθηκε από βαριά φαγητά ή κατανάλωση αλκοόλ, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας».

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η υπερκατανάλωση φαγητού στις γιορτές μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο συχνές επισκέψεις στο μπάνιο, ειδικά μετά από ένα πλούσιο γεύμα γεμάτο με λιπαρές και ζαχαρούχες τροφές.

Ωστόσο, αν χρειάζεται να πηγαίνετε τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο και αυτό δεν οφείλεται απλώς στην υπερφαγία, αυτό θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό σημάδι.

«Δώστε προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας, όπως επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ή επείγουσα ανάγκη να πάτε τουαλέτα», δήλωσε ο κ. Τζόουνς.

«Αν αυτά τα συμπτώματα συνεχιστούν πολύ μετά το γιορτινό τραπέζι, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να είναι πρώιμοι δείκτες καρκίνου του εντέρου».

Σύμφωνα με το NHS, οποιοσδήποτε εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο, συνιστάται να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά είναι σημαντικό να εξεταστείτε ώστε η νόσος να διαγνωστεί το συντομότερο δυνατό.

Τι πρέπει να προσέξετε στο σώμα σας

Ενώ η αιτία της αύξησης των καρκίνων του εντέρου στους νέους παραμένει υπό διερεύνηση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο μπορούν να προληφθούν με τη μείωση των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρκίνο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως νέα διάρροια ή δυσκοιλιότητα, την ανάγκη ή την αίσθηση της ανάγκης για πιο συχνή ή λιγότερη αφόδευση, καθώς και αίμα στα κόπρανα.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Τρώω 6 φρούτα για να σταματήσω τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα»

Ο κοιλιακός πόνος, μια μάζα στην κοιλιά, το φούσκωμα, η απροσδόκητη απώλεια βάρους και η κόπωση συγκαταλέγονται επίσης στα βασικά σημάδια.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Γρήγορο φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Το αίσθημα υπερβολικής πληρότητας που επιμένει ή συνοδεύεται από διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου του εντέρου.
  • Εξάντληση και κόπωση: Συνεχής κούραση που δεν υποχωρεί με ξεκούραση, ενδεχομένως λόγω αναιμίας από απώλεια αίματος στο έντερο, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.
  • Αίμα στα κόπρανα: Η παρουσία φωτεινού ή σκούρου κόκκινου αίματος στα κόπρανα, ειδικά όταν είναι επίμονη, χρειάζεται άμεση διερεύνηση.
  • Αξιολόγηση και πρόληψη: Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται και σε λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, αλλά είναι σημαντικό να εξετάζονται έγκαιρα. Πάνω από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου μπορούν να προληφθούν με μείωση παραγόντων κινδύνου.
Scroll to Top