Site icon Όλο Υγεία

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ελαιόλαδο καθημερινά – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

ελαιόλαδο

Φωτογραφία: 123rf

Οι διατροφολόγοι αποκαλύπτουν πέντε βασικούς τρόπους που επηρεάζει την υγεία σας το ελαιόλαδο όταν το καταναλώνετε καθημερινά.

Όπως το αβοκάντο και η βρώμη, έτσι και το ελαιόλαδο θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές τροφές. Πολλοί προτιμούν να μαγειρεύουν με ελαιόλαδο αντί για φυτικά έλαια, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Χοληστερίνη: 8 τροφές που τη μειώνουν χωρίς φάρμακα και 5 τροφές-παγίδες που φράζουν τις αρτηρίες

Είναι όμως το ελαιόλαδο πραγματικά πιο υγιεινό από άλλα μαγειρικά έλαια; Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν το καταναλώνετε καθημερινά;

5 τρόποι που το ελαιόλαδο επηρεάζει το σώμα

Οι διατροφολόγοι εξηγούν πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους το ελαιόλαδο επηρεάζει θετικά την υγεία:

  1. Μειώνει τη χοληστερίνη
  2. Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού
  3. Βελτιώνει την πέψη
  4. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου
  5. Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η τροφή που καίει το λίπος στην κοιλιά και μειώνει την περίμετρο της μέσης σε μια εβδομάδα

1. Μειώνει τη χοληστερίνη

Το ελαιόλαδο συμβάλλει σημαντικά στην υγεία της καρδιάς. Η διαιτολόγος Jennifer Hanes, RDN αναφέρει ότι οι πολυφαινόλες και τα ακόρεστα λιπαρά βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερίνη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας.

2. Δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

Η διαιτολόγος Alex Larson εξηγεί ότι τα ακόρεστα λιπαρά του ελαιόλαδου βοηθούν στο να νιώθετε πιο γεμάτοι, μειώνοντας την ανάγκη για ανθυγιεινά σνακ. Παράλληλα, βοηθά στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως οι A, D, E και K, καθιστώντας το ιδανικό για συνδυασμό με λαχανικά.

3. Βελτιώνει την πέψη

Το ελαιόλαδο λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Έρευνες δείχνουν ότι υποστηρίζει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας τα «καλά» βακτήρια και μειώνοντας τη φλεγμονή. Μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αρθρίτιδα: Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο με ένα τρόφιμο

4. Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπου καρκίνου

Το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία συνδέεται με ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με 31% χαμηλότερο κίνδυνο για όλους τους καρκίνους, ιδιαίτερα του στήθους, του γαστρεντερικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος.

5. Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 7 γραμμαρίων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%. Τα υγιή λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση και υποστηρίζουν την ψυχική υγεία, μειώνοντας συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Ελαιόλαδο: Πώς θα καταλάβετε ότι αυτό που αγοράσατε δεν είναι εξαιρετικά παρθένο

Τι κάνει το ελαιόλαδο τόσο σπουδαίο;

Έρευνα που συνέκρινε τα διατροφικά προφίλ 32 διαφορετικών βρώσιμων ελαίων έδειξε ότι το ελαιόλαδο είχε την υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών.

Η διαιτολόγος Alex Larson, RDN εξηγεί ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν επιστημονικά συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε, που καταπολεμούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, δύο βασικούς παράγοντες για τις χρόνιες παθήσεις.

Πόσο ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνετε;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα, αλλά οι ειδικοί προτείνουν 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, είτε στο μαγείρεμα είτε ωμό σε σαλάτες. Η Hanes τονίζει ότι ακόμα και μισό κουταλάκι την ημέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη, ειδικά αν αντικαταστήσει τα κορεσμένα λιπαρά.

Kολπίτιδες: Πως μπορεί να βοηθήσει το ελαιόλαδο στην πρόληψη και θεραπεία

Φυσικά, το συνολικό διατροφικό σας πρόγραμμα έχει σημασία. Η κατανάλωση ελαιόλαδου δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διατροφής φτωχής σε θρεπτικά συστατικά.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version