Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο – Συμβουλές για να είστε υγιείς

αεροπλάνο

Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί από εσάς περιμένετε με ανυπομονησία το ταξίδι σας για να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και να ξεκουραστείτε. Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο, καλό είναι να γνωρίζετε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία σας το αεροπορικό ταξίδι. Τι να προσέξετε για να παραμείνετε και να φθάσετε στον προορισμό σας υγιείς.

Η αλήθεια είναι ότι το ταξίδι με το αεροπλάνο δεν είναι ένας απλός και φυσικός τρόπος μεταφοράς για τον άνθρωπο. Το να ταξιδεύετε με το αεροπλάνο, με έναν μακρύ μεταλλικό σωλήνα, με πάνω από 500 μίλια την ώρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ταξίδι αυτό μπορεί να έχει κάποιες περίεργες επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Καρδιοπαθείς: Πότε αντενδείκνυται το ταξίδι με αεροπλάνο; 

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο;

Μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Δημοσιευμένη στο περιοδικό Thorax, η έρευνα αποκάλυψε ότι η πίεση της καμπίνας στα αεροπλάνα μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό των επιβατών – ακόμη και σε νέους, υγιείς, αναφέρει το Gloucestershire Live.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι βιολογικές αλλαγές βρέθηκαν να επιδεινώνονται από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να συμβουλεύσουν τους επιβάτες να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της πτήσης, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Δρ Στίβεν Χιουζ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και σύμβουλος επείγουσας ιατρικής, εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετές φυσικές και ψυχολογικές μεταβολές στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν σχεδιαστεί από τη φύση τους για να ταξιδεύουν στα 35.000 πόδια – το τυπικό υψόμετρο ενός αεροπλάνου.

Χωρίς την τυπική συμπίεση στην οποία είμαστε συνηθισμένοι σήμερα, τα επίπεδα οξυγόνου μας θα έπεφταν γρήγορα σε τόσο μεγάλα ύψη, οδηγώντας σε ταχεία απώλεια συνείδησης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, τα αεροσκάφη έχουν πίεση ώστε να διατηρούν ένα εσωτερικό σχετικό υψόμετρο περίπου 6.000-8.000 ποδών, κάτι που μοιάζει με την ανάβαση στα μισά του Mont Blanc.

Τι δεν πρέπει να φοράτε ποτέ σε αεροπλάνο – Κινδυνεύετε από μόλυνση 

Παράλληλα με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, συμβαίνουν και διάφορες άλλες αλλαγές που ίσως έχετε βιώσει προσωπικά, όπως το “βούλωμα των αυτιών” λόγω της αλλαγής της πίεσης, η ξηρότητα των ματιών από την αλλαγή της υγρασίας, ακόμη και το φούσκωμα ή η αίσθηση αερίων στο στομάχι, που προκαλείται από τη διαστολή των αερίων καθώς το αεροπλάνο ανεβαίνει.

Οι επιβάτες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μπορεί επίσης να υποφέρουν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, έναν θρόμβο αίματος σε μια βαθιά φλέβα, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν αλλαγές στο δέρμα, κυρίως λόγω της αφυδάτωσης και των χαμηλότερων επιπέδων υγρασίας στον αέρα, με πολλούς ταξιδιώτες να παρατηρούν ξηρότερο δέρμα μετά την πτήση.

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία, καθώς οι αγχωμένοι επιβάτες μπορεί να βιώσουν μια αύξηση των ορμονών του στρες κατά την πτήση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεραερισμό και αυξημένο καρδιακό ρυθμό, επιδεινώνοντας ενδεχομένως τυχόν υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις.

Παρόλο που μπορεί να προκύψουν ιατρικά επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων, αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο ποσοστό των περιπτώσεων σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, η σωματική καταπόνηση της πτήσης μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα περιστατικά.

Συμβουλές για να φθάσετε στον προορισμό σας υγιείς

Παρά τον τρομακτικό κατάλογο των πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η πτήση στο σώμα μας, υπάρχουν απλά μέτρα για να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια και την άνεσή σας στο αεροπλάνο.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους διατήρησης της καλής υγείας είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης με την κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αν και μπορεί να σας φαίνεται άβολο να επισκέπτεστε συχνά τη μικροσκοπική τουαλέτα του αεροπλάνου, το σώμα σας θα εκτιμήσει την επιπλέον ενυδάτωση. Όχι μόνο βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματός σας, αλλά καταπολεμά και παρενέργειες όπως πονοκεφάλους ή ναυτία και βοηθάει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει το φούσκωμα και τα προβλήματα του εντέρου προάγοντας την κινητικότητα του εντέρου.

Ένα άλλο μέτρο ασφαλείας στο αεροσκάφος είναι η διατήρηση της υγιεινής των χεριών και το σκούπισμα επιφανειών όπως τα τραπέζια των δίσκων με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι. Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα είναι συνήθως πιο ξηρά λόγω της χαμηλότερης υγρασίας, μπορεί να αποτελέσουν εστία για να κολλήσει κανείς ιούς. Έτσι, η καλή υγιεινή των χεριών μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο.

Για να εξουδετερώσετε την τρομερή αίσθηση ότι βουλώνουν τα αυτιά κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, ένα απλό κόλπο είναι να μασήσετε κάτι ή να πιείτε ένα ρόφημα. Η κατάποση βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στα αυτιά σας ανοίγοντας την ευσταχιανή σάλπιγγα, επιτρέποντας την είσοδο μικρών ποσοτήτων αέρα.

Η κίνηση είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη, ιδίως κατά τη διάρκεια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων. Παρά τις συνήθεις οδηγίες ασφαλείας στα αεροπλάνα που συχνά συμβουλεύουν τους επιβάτες να παραμένουν καθιστοί (ιδίως όταν η ένδειξη της ζώνης ασφαλείας είναι αναμμένη), το να σηκώνεστε για να τεντώσετε τα πόδια σας στο διάδρομο, να κάνετε απλές ασκήσεις ή να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του αίματος στα άκρα σας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο θρόμβων.

Scroll to Top