Site icon Όλο Υγεία

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε προβιοτικά κάθε μέρα – Πώς θα τα επιλέξετε

παρακεταμόλη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Πολύς κόσμος ταλαιπωρείτε από το πεπτικό του σύστημα και παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του λαμβάνει σε καθημερινή βάση προβιοτικά. Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν παίρνετε προβιοτικά κάθε μέρα;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν πολλά οφέλη στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Βρίσκονται σε τρόφιμα και ροφήματα που έχουν υποστεί ζύμωση και πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής. Προάγουν όμως πραγματικά την υγεία του πεπτικού συστήματος;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εντερικός σας σωλήνας έχει βακτήρια που αποτελούν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Τα καλά βακτήρια σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τις ασθένειες και να προάγετε την υγεία. Η ύπαρξη ενός ποικίλου μικροβιώματος συμβάλλει στην προώθηση όχι μόνο της υγείας του πεπτικού συστήματος, αλλά και πολλών άλλων πτυχών της υγείας.

Η Megan Hilbert, κορυφαία διαιτολόγος που ειδικεύεται στη διατροφή για την υγεία του εντέρου αναφέρει στο Eatingwell ότι «Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις ποσότητες των υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα, το οποίο έχει θετική επίδραση σε πολλούς τομείς της υγείας σας, όπως η υγεία του δέρματος, η ανοσία, ο μεταβολισμός και η ψυχική ευεξία».

Τι συμβαίνει όταν παίρνετε προβιοτικά κάθε μέρα

  1. Προλαμβάνουν ασθένειες του πεπτικού συστήματος
  2. Αντιμετωπίζουν το στρες
  3. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις
  4. Προλαμβάνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και της στοματικής κοιλότητας.

1. Προλαμβάνουν ασθένειες του πεπτικού συστήματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες ή προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με το NIH, τα προβιοτικά μπορούν να προλάβουν τις διάρροιες που σχετίζονται με αντιβιοτικά, τη δυσκοιλιότητα, λοιμώξεις, ενώ μειώνουν τα συμπτώματα ου ευερέθιστου εντέρου και της ελκώδους κολίτιδας.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology διαπίστωσε ότι οι μαραθωνοδρόμοι που έπαιρναν προβιοτικά που περιείχαν Lactobacillus και Bifidobacterium κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων πριν από έναν μαραθώνιο αγώνα είχαν λιγότερα γαστρεντερικά συμπτώματα από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

2. Αντιμετωπίζουν το στρες

Πολλοί επιστήμονες συνδέουν την υγεία του εντέρου με την υγεία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journals of Gerontology» διαπίστωσε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων 12 εβδομάδων σε υγιείς ενήλικες άνω των 65 ετών με προβιοτικά που περιείχαν Bifidobacterium είχε ως αποτέλεσμα:

Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, αυτό δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και στην πρόληψη των ψυχικών προκλήσεων, ειδικά για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

3. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D και προβιοτικών -κυρίως Lactobacillus, Bifidobacterium και Streptococcus- βελτίωσε διάφορες μετρήσεις της καρδιακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων λιπιδίων, της φλεγμονής και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτός ο συνδυασμός συμπληρωμάτων βελτίωσε την υγεία περισσότερο από ό,τι η χορήγηση βιταμίνης D μόνο ή το εικονικό φάρμακο.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων -μια προβιοτική πηγή- είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συμπλήρωμα προβιοτικών σε συνδυασμό με την κατανάλωση ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να μειώσει τις συγκεντρώσεις λιπιδίων –που είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακής υγείας.

4. Προλαμβάνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και της στοματικής κοιλότητας

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά παίζουν ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και στη μείωση της διάρκειας των λοιμώξεων, ενώ βοηθούν να έχετε και καλή στοματική υγεία.

Συγκεκριμένα, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Probiotics and Antimicrobial Proteins διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών στη στοματική κοιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της περιοδοντίτιδας και της τερηδόνας. Επίσης, μείωσαν τα επίπεδα των παθογόνων μικροοργανισμών στο στόμα που προκαλούν ασθένειες.

Τρόφιμα με προβιοτικά

Ένας τρόπος για να λάβετε προβιοτικά είναι της διατροφής. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το kimchi και το ζυμωμένο τσάι Κομπούτσα.

Η κατανάλωση μιας ολοκληρωμένης διατροφής συμβάλλει στην προώθηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εντέρου. Έτσι, εκτός από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά, φροντίστε να ενσωματώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες, ακόρεστα λίπη και φυτικές ίνες.

Τι να αναζητήσετε σε ένα συμπλήρωμα προβιοτικών

Πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στην καθημερινότητά σας, μιλήστε πρώτα με τον ιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και δεν αλληλεπιδρά με τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε.

Τα συμπληρώματα προβιοτικών πωλούνται ως κάψουλες, σκόνες ή υγρά. Φροντίστε να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες αποθήκευσης. Ορισμένα προϊόντα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να διατηρηθούν τα προβιοτικά, καθώς πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version