Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κάθε μέρα καρπούζι – 6 οφέλη και 2 παρενέργειες

καρπούζι

Το καρπούζι βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σνακ του καλοκαιριού και οι διαιτολόγοι κατανοούν απόλυτα γιατί οι άνθρωποι το αγαπούν. Τι μπορεί, όμως, να προκαλέσει στο σώμα σας εάν το καταναλώνετε καθημερινά;

«Το καρπούζι είναι ένα γλυκό, ενυδατικό, ζουμερό φρούτο που ξυπνά μνήμες σε πολλούς ανθρώπους», λέει στο Parade η διατροφολόγος η Maddie Pasquariello.

Αν και το καρπούζι είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, ορισμένοι άνθρωποι το τρώνε όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από τον μήνα. Είναι καλή ιδέα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική κατανάλωση καρπουζιού, ακόμη και καθημερινά, μπορεί να προσφέρει οφέλη, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

6 οφέλη εάν καταναλώνετε κάθε μέρα καρπούζι

  1. Θα είστε πιο ενυδατωμένοι
  2. Η πεπτική σας υγεία θα βελτιωθεί
  3. Θα μπορούσε να μειώσει την όρεξή σας
  4. Θα μπορούσε να παρέχει ενέργεια πριν την προπόνηση
  5. Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών
  6. Θα μπορούσε να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

1. Θα είστε πιο ενυδατωμένοι

«Το καρπούζι αποτελείται από νερό σε ποσοστό άνω του 90% νερό, επομένως μπορεί να είναι ένας τρόπος να σβήσει τη δίψα για να αποτρέψει την αφυδάτωση, με το πρόσθετο πλεονέκτημα των ηλεκτρολυτών», εξηγεί η Pasquariello.

Ενώ η σύσταση για κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα είναι μια τυπική συμβουλή για την υγεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ένας ιατρικός μύθος. Το CDC σημειώνει ότι οι ανάγκες ενυδάτωσης ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα, τη σωματική δραστηριότητα και την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές νερού.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσετε το νερό με καρπούζι. «Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό», τονίζει η Pasquariello.

2. Η πεπτική σας υγεία θα βελτιωθεί

Το 2022, το καρπούζι έγινε viral στο TikTok ως τρόφιμο εξαιρετικό για να σας βοηθήσει στην κίνηση του εντέρου σας. Το TikTok δεν είναι πάντα η καλύτερη πηγή διατροφικών συμβουλών, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι χρήστες είχαν δίκιο.

«Οι φυτικές ίνες στο καρπούζι σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά του σε νερό μπορούν να βοηθήσουν στις τακτικές κινήσεις του εντέρου και να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του εντέρου», λέει η διατροφολόγος Cara Harbstreet της Street Smart Nutrition.

Σύμφωνα με το USDA, ένα κομμάτι καρπούζι κομμένο σε φέτες έχει περίπου 1,14 γραμμάρια φυτικών ινών, που δε θεωρείται μεγάλη ποσότητα. Ωστόσο, μπορείτε να καταναλώσετε πολλές φέτες, αυξάνοντας αυτό το ευεργετικό όφελος για το έντερο.

3. Θα μπορούσε να μειώσει την όρεξή σας

Η περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες στο καρπούζι μπορεί να είναι τόσο χορταστική που η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από αυτό μεταξύ των γευμάτων μπορεί να εξαντλήσει την όρεξή σας. Ωστόσο, όσο θρεπτικό κι αν είναι το καρπούζι, οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει όλα όσα χρειάζεται το σώμα για να ευδοκιμήσει.

«Μπορεί να χάσετε βασικά μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και λίπος, καθώς και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα», προειδοποιεί η Harbstreet.

4. Θα μπορούσε να παρέχει ενέργεια πριν την προπόνηση

Το καρπούζι μπορεί να είναι το τέλειο Rx για ενεργειακά βαμπίρ. «Το καρπούζι περιέχει περίπου 10 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι σε κύβους, παρέχοντας μια γρήγορη ώθηση ενέργειας που μπορεί να είναι εξαιρετική πριν ή μετά την προπόνηση», αναφέρει η Pasquariello.

Απλώς μην το παρακάνετε, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λίγο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης εάν έχουν φάει μεγάλη ποσότητα οποιουδήποτε είδους φρούτου εκ των προτέρων.

5. Θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών

Η Harbstreet σημειώνει ότι το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο. «Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος», εξηγεί.

Ένα φλιτζάνι παρέχει περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες και το γκρέιπφρουτ. Ωστόσο, σημειώστε ότι το λυκοπένιο είναι πιο βιοδιαθέσιμο μετά το μαγείρεμα, γι’ αυτό οι μαγειρεμένες ντομάτες συνήθως αναφέρονται ως η καλύτερη διατροφική πηγή λυκοπενίου.

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020 επισήμανε δεδομένα που δείχνουν ότι το λυκοπένιο θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση του κινδύνου των καρδιακών προβλημάτων, των δερματικών και οστικών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

6. Θα μπορούσε να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Σκεφτείτε το ως μια δικαιολογία για να συνεχίσετε να τρώτε καρπούζι τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. «Ένα φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους περιέχει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τη βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στην τόνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού απαλλάσσοντας το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες», εξηγεί η Pasquariello.

Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για την επούλωση πληγών, την παραγωγή κολλαγόνου και πολλά άλλα, επομένως είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C στη διατροφή σας.

Ωστόσο, υπάρχει μια επιφύλαξη. «Καμία μεμονωμένη τροφή δεν θα βελτιώσει την ανοσία από μόνη της. Άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή σας συνολικά παίζουν επίσης ρόλο στην ανοσία», καταλήγει η Pasquariello.

2 παρενέργειες εάν τρώτε καρπούζι κάθε μέρα

  1. Θα μπορούσε να σας κάνει να φουσκώσετε
  2. Θα μπορούσε να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο

1. Θα μπορούσε να σας κάνει να φουσκώσετε

Οι φυτικές ίνες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. «Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρπουζιού μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι ή ακόμα και λίγο φουσκωμένοι. Δώστε προσοχή στα σήματα του σώματός σας και, όπως με οτιδήποτε άλλο, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε σε σημείο να αισθάνεστε ναυτία», συμβουλεύει η Pasquariello.

2. Θα μπορούσε να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο

Το καρπούζι μπορεί να είναι χορταστικό, αλλά δεν θα νιώθουν όλοι έτσι. «Το καρπούζι δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες ή λίπη, επομένως πιθανότατα δεν θα αισθάνεστε εντελώς κορεσμένοι. Οι υδατάνθρακες χωνεύονται γρήγορα. Μόλις καούν, το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερη διατροφή», εξηγεί η Pasquariello. Συνιστά την εξισορρόπηση του καρπουζιού με πρωτεΐνη ή/και λίπος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top