Αν παραλείπετε κι εσείς το πρωινό γεύμα, δεν είστε οι μόνοι. Σχεδόν το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραλείπει το πρωινό καθημερινά, σύμφωνα με στοιχεία από το American Journal of Clinical Nutrition.
Η έλλειψη πείνας και η επιδίωξη απώλειας βάρους είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να παρακάμψουν το πρωινό.
Το πρωινό είναι το γεύμα που διακόπτει τη νυχτερινή σας νηστεία, η οποία παρατείνεται για άτομα που παραλείπουν το πρωινό. Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να πέφτουν κατά τη διάρκεια της νηστείας, κάτι που μπορεί να έχει τις συνέπειες της τακτικής παράλειψης γευμάτων όπως χαμηλή ενέργεια, ψυχική ομίχλη και έντονη λαχτάρα για φαγητό.
Η συνεχής παράλειψη του πρωινού χωρίς κανένα σχέδιο για το τι και πώς θα φάτε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μπορεί να σας απομακρύνει από τους στόχους σας για την υγεία. «Η παράλειψη του πρωινού δεν έχει να κάνει μόνο με την πείνα. είναι μια χαμένη ευκαιρία για να θρέψετε αποτελεσματικά το σώμα και το μυαλό σας», λέει η Claire Rifkin, διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παραλείπετε το πρωινό
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε πολλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ορισμένες εκ των οποίων μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και τη γενική ευεξία σας.
- Μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα ενέργειάς σας
- Μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σας
- Μπορεί να αισθάνεστε πιο κυκλοθυμικοί ή ανήσυχοι
- Μπορεί να έχετε περισσότερες λιγούρες
- Μπορεί να βλάψετε την υγεία της καρδιάς σας
- Μπορεί να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας
1. Μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα ενέργειάς σας
«Κατά το πρωινό ξύπνημα, έχετε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εάν παραμείνετε σε αυτή την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αισθανθείτε κόπωση ή ομίχλη του εγκεφάλου», λέει η Marcie Vaske. Γιατί να τρώτε πρωινό τακτικά; Με απλά λόγια, ο εγκέφαλός μας βασίζεται στη γλυκόζη για να λειτουργήσει βέλτιστα, σύμφωνα με εργασία του 2021.
Και από πού προέρχεται η γλυκόζη; Κυρίως από τους υδατάνθρακες! Το πιθανότερο είναι ότι το πρωινό σας γεύμα θα έχει υδατάνθρακες που θα βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για την τόνωση της ενέργειας, τη διανοητική εστίαση και τη δύναμη του εγκεφάλου που χρειάζεστε.
2. Μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες σας
Το να μείνετε για πολλές ώρες χωρίς φαγητό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και μπορεί επίσης να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών σας, σύμφωνα με την Endocrine Society. Ξεκινά με την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες.
«Η κορτιζόλη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή σας, την απόκριση στο στρες και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε καθημερινές εργασίες και καταστάσεις. Γενικά, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα όταν ξυπνάτε και μειώνονται όσο περνά η μέρα. Η κατανάλωση ενός πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτών των επιπέδων και του στρες, δίνοντάς σας μια πνευματική ώθηση για να “βγάλετε” την ημέρα», λέει η Laura Purdy, οικογενειακή γιατρός.
Με την πάροδο του χρόνου, μια διαταραχή στην ισορροπία των ορμονών σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία και την έμμηνο ρύση, σύμφωνα με την Δρ. Rifkin. «Μπορείτε να υποστηρίξετε και να σταθεροποιήσετε αυτά τα ορμονικά επίπεδα με συνεπή και θρεπτικά πρωινά γεύματα», λέει η ειδικός.
3. Μπορεί να αισθάνεστε πιο κυκλοθυμικοί ή ανήσυχοι
Φυσικά, εάν οι ορμόνες σας είναι εκτός λειτουργίας, μπορεί να αισθάνεστε κι εσείς το ίδιο ή να είστε επιρρεπείς σε εναλλαγές της διάθεσης. Σκεφτείτε πώς τρώτε τον τελευταίο καιρό και αν έχετε παραλείψει το πρωινό σας. Μια μελέτη του 2020 σε 21.972 φοιτητές στη μελέτη «Διαβήτη, Μεταβολικό Σύνδρομο και Παχυσαρκία» διαπίστωσε ότι η τακτική, ακανόνιστη παράλειψη πρωινού συνδέθηκε με λιγότερη ευτυχία, κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
«Όταν είναι επίμονα υψηλά, τα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη», λέει η Δρ. Rifkin. Τα καλά νέα είναι ότι το πρωινό είναι μια πρώιμη ευκαιρία για να θρέψετε τον εγκέφαλο και την ψυχική σας υγεία.
«Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης και οι τροφές για πρωινό μπορούν να τις παρέχουν. Ένα θρεπτικό πρωινό είναι κάτι περισσότερο από φυσικό καύσιμο. Είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας», λέει η Δρ. Rifkin.
4. Μπορεί να έχετε περισσότερες λιγούρες
Αν και η παράλειψη του πρωινού συμβαίνει συχνά το πρωί, μπορεί να έχει μια διαρκή επίδραση για το υπόλοιπο της ημέρας. «Πολλοί λάτρεις του πρωινού αισθάνονται πιο έντονη λιγούρα αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς το σώμα τους προσπαθεί να καλύψει τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν χάσει», λέει η Melissa Mitri, διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του Melissa Mitri Nutrition.
Το σώμα σας μπορεί να αναζητήσει γρήγορες πηγές ενέργειας, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται ως λαχτάρα για πατατάκια ή αρτοσκευάσματα, που μπορεί να σας ενθουσιάσουν αλλά να σας αφήσουν πεινασμένους λίγο μετά. Όλοι έχουν λιγούρες, αλλά η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας φέρει σε μια απελπιστική θέση όπου είστε τόσο πεινασμένοι που θα φάτε οτιδήποτε υπάρχει γύρω σας, ακόμα κι αν δεν είναι σύμφωνο με τους στόχους υγείας σας.
Η κατανάλωση πρωινού που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της λαχτάρας και στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Σε μια μελέτη του 2018 στο Current Developments in Nutrition, η συστηματική κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μείωσε τα ανθυγιεινά σνακ και την όρεξη και αύξησε τον κορεσμό σε σύγκριση με την παράλειψη πρωινού.
«Ένα ισορροπημένο πρωινό θέτει μια σταθερή βάση για κανονική όρεξη και συνεπή υγιεινή διατροφή όλη την ημέρα», τονίζει η Δρ. Rifkin.
5. Μπορεί να βλάψετε την υγεία της καρδιάς σας
Η απώλεια γευμάτων μπορεί να είναι επικίνδυνη μακροπρόθεσμα, ακόμη και σε σημείο να βλάψει την καρδιά σας, και πολλές μελέτες το επιβεβαιώνουν. Μια μετα-ανάλυση του 2019 στο American Journal of Cardiology διαπίστωσε ότι η παράλειψη πρωινού συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις μεταβολικές επιπτώσεις που έχει η παράλειψη πρωινού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα και τη σχέση μεταξύ της παράλειψης πρωινού και άλλων κακών συνηθειών του τρόπου ζωής που μπορεί να προάγουν καρδιακές παθήσεις.
Μια ανασκόπηση του 2020 στο Obesity διαπίστωσε ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) σε σχέση με όσους τρώνε πρωινό. Η LDL είναι ένας τύπος χοληστερόλης που μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
6. Μπορεί να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας
Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τακτικά το πρωινό με την ελπίδα να χάσουν βάρος, αλλά αντίθετα αυτό μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους επηρεάζοντας τον υγιή μεταβολισμό.
«Χωρίς πρωινό, το σώμα αναζητά ενέργεια αλλού, τραβώντας αποθέματα από το λίπος και τον μυϊκό μας ιστό. Αυτό απαιτεί ενέργεια για να γίνει! Ως αποτέλεσμα, άλλες διεργασίες επιβραδύνονται για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επιτρέψουν την επιβίωση. Έτσι, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται για να μπορέσει να συμβεί αυτή η διατήρηση της ενέργειας, μειώνοντας τα επίπεδα ενέργειας και αποθηκεύοντας τυχόν αποθέματα στον λιπώδη ιστό για μελλοντική ανάγκη», λέει η Stephanie Darby, λειτουργική διαιτολόγος.
Η Δρ. Darby περιγράφει τον μηχανισμό επιβίωσης του σώματος που συμβαίνει όταν δεν είναι σίγουρο πότε θα έρθει περισσότερο φαγητό. Έτσι, η κατανάλωση πρωινού είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για πιο βιώσιμη απώλεια βάρους και καλύτερη μεταβολική υγεία.