Νοσηλεύτρια αποκαλύπτει τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει – Τι βλέπει όταν το τέλος πλησιάζει

σημάδια θανάτου
  • Ο θάνατος συχνά είναι μια ήρεμη και ειρηνική διαδικασία.
  • Σημάδια που προμηνύουν το τέλος: επιθανάτιος ρόγχος, σωματικές αλλαγές, «συνομιλίες» με πεθαμένους.
  • Ο επιθανάτιος ρόγχος είναι φυσιολογικός και δεν προκαλεί μεγάλη δυσφορία στον ετοιμοθάνατο.
  • Οι συγγενείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται.

Ο θάνατος σας θλίβει, σας προβληματίζει και πιθανότατα σας τρομάζει. Ειδικοί στην παρηγορητική φροντίδα, όμως, τονίζουν ότι ο θάνατος δεν είναι τόσο άσχημος όσο πιστεύετε και σας προειδοποιούν για κάποια σημάδια και συμπτώματα που εμφανίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι λίγο πριν φύγουν από τη ζωή.

Όπως λένε νοσηλευτές που βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους που πεθαίνουν, δεν πρέπει να φοβάστε τον θάνατο, γιατί η πράξη του θανάτου δεν είναι στην πραγματικότητα τρομακτική. Για πολλούς ανθρώπους ο θάνατος είναι μια ήρεμη, ειρηνική και ανώδυνη διαδικασία.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές υπάρχουν σαφή σημάδια ότι κάποιος πρόκειται να πεθάνει. Διαβάστε τα σημάδια που μπορούν να δουν οι συγγενείς ενός ανθρώπου που θα φύγει από τη ζωή. Τα σημάδια εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες, ώρες ή τα τελευταία λεπτά της ζωής τους.

Τα σημάδια ότι κάποιος πεθαίνει

Για τα σημάδια αυτά μίλησε η νοσηλεύτρια Julie McFadden στο TikTok, θέλοντας να μοιραστεί με τους πολίτες την εμπειρία από την εργασία της. Τα σημάδια αυτά είναι ο επιθανάτιος ρόγχος, οι σωματικές αλλαγές και η «συνομιλία» με ανθρώπους που έχουν ήδη πεθάνει.

Ο επιθανάτιος ρόγχος

Σύμφωνα με την McFadden, «ο επιθανάτιος ρόγχος είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα και αναμενόμενο στο τέλος της ζωής, ωστόσο αν δεν έχετε συνηθίσει να τον ακούτε, μοιάζει με το πιο τρομακτικό πράγμα που έχετε ακούσει ποτέ».

Ο επιθανάτιος ρόγχος είναι ένας χαρακτηριστικός ήχος που μπορεί να κάνει ένα άτομο καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Συμβαίνει όταν η αναπνοή γίνεται πιο δυνατή και πιο έντονη λόγω της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες και αποτελεί ένδειξη ότι κάποιος βρίσκεται κοντά στο θάνατο.

Ενώ μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό και οι συγγενείς να τρομάζουν, ο ρόγχος αυτός δεν προκαλεί μεγάλη δυσφορία στο άτομο που πεθαίνει και είναι απολύτως φυσιολογικός.

Ο ασθενής που φεύγει από τη ζωή είναι χαλαρός, σε αντίθεση με τους συγγενείς που τις περισσότερες φορές πανικοβάλλονται, αρχίζουν να φωνάζουν και προσπαθούν εναγωνίως να βοηθήσουν τον ασθενή. Εκτιμάται ότι από την ώρα που ξεκινά ο επιθανάτιος ρόγχος μέχρι τη στιγμή του θανάτου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 16 ώρες.

Σωματικές αλλαγές

Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι το σώμα «προετοιμάζεται» να πεθάνει. Για παράδειγμα, τα άκρα ενός ετοιμοθάνατου ατόμου, όπως τα πόδια και τα χέρια, είναι κρύα.

Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ωχρό λόγω επιβράδυνσης της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ σκούρες κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο εξαιτίας πήξης του αίματος. Οι τρίχες των μαλλιών αδυνατίζουν, ενώ τα δόντια μπορεί να αποχρωματιστούν ή να εμφανίσουν σκούρα σημάδια.

«Συνομιλία» με πεθαμένους

Αρκετές φορές οι άνθρωποι λίγο πριν φύγουν από τη ζωή βλέπουν αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει. Συνομιλούν μαζί τους, ενώ κάποιοι λένε ότι τους βλέπουν ακόμη και μέσα στο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τη McFadden, «μερικές φορές οι ετοιμοθάνατοι έχουν συνομιλίες, ακριβώς μπροστά μας με αυτούς τους ανθρώπους που εμείς δεν βλέπουμε».

Το αν πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται από το παρελθόν και επιστρέφουν για να επιταχύνουν τον δρόμο ή είναι ένας τρόπος του εγκεφάλου για να μας παρηγορήσει καθώς πεθαίνουμε, είναι στο χέρι του καθενός να το ερμηνεύσει με όποιον τρόπο του δίνει μεγαλύτερη παρηγοριά.

Πάντως, όπως είπε η McFadden, αυτό που έμαθε από την εργασία της, στη νοσηλευτική, είναι ότι «ο θάνατος δεν είναι τρομακτικός και καλό είναι το θυμάστε αυτό».

Παραπομπές

  1. Hospicenursejulie
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top