Όταν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το υψηλό σάκχαρο μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά και να αποτραπούν επιπλοκές που προκαλεί η νόσος. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση νερού ή ενός σνακ υψηλής πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.’Αραγε ισχύει;
Εάν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα και πρέπει να το μειώσετε γρήγορα, υπάρχουν μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το πετύχετε.
Βασικά, ο πιο γρήγορος τρόπος για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα είναι να λάβετε φάρμακα ινσουλίνης ταχείας δράσης. Ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη γρήγορη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συνολικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά για άμεση δράση, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με ιατρική συνταγή ή ιατρική βοήθεια.
Τι ρίχνει άμεσα το σάκχαρο – 3 τρόποι
- Ινσουλίνη
- Άσκηση
- Διατροφή
1. Ινσουλίνη
Υψηλό σάκχαρο στο αίμα εμφανίζεται όταν το σώμα σας έχει πολύ λίγη ινσουλίνη ή δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά. Η χορήγηση ινσουλίνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πόση ινσουλίνη ταχείας δράσης πρέπει να λάβετε όταν το σάκχαρό σας είναι υψηλό.
Μπορεί να θέλετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη ινσουλίνης για να βεβαιωθείτε ότι μειώνεται αλλά δεν πέφτει πολύ κάτω από τα επιθυμητά όρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να χορηγήσετε περισσότερη ινσουλίνη μέχρι τουλάχιστον 3 ώρες αργότερα για να αποτρέψετε τη συσσώρευση ινσουλίνης και την υπογλυκαιμία.
2. Άσκηση
Η άσκηση είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το σάκχαρο για 24 ώρες ή περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη. Η σωματική δραστηριότητα αναγκάζει το σώμα να απαιτεί γλυκόζη για ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα μεταφέρουν γλυκόζη στους μύες και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνήθως πέφτουν.
Ποιο ψωμί πρέπει να κόψετε γιατί αυξάνει το σάκχαρο – Ποια ψωμιά βοηθούν στο αδυνάτισμα
Είναι σημαντικό, εάν το σάκχαρό σας είναι πάνω από 240 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL), να ελέγξτε τα ούρα σας για κετόνες. Εάν υπάρχουν κετόνες, μην ασκηθείτε, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρό σας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Ενώ η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το σάκχαρό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένες ασκήσεις -ιδιαίτερα σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας- μπορούν να αυξήσουν για λίγο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η έντονη δραστηριότητα ενεργοποιεί την απόκριση του σώματος στο στρες, προκαλώντας την απελευθέρωση γλυκαγόνης για να τροφοδοτήσει τους μύες.
3. Διατροφή
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν ή να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Παραδείγματα περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ορισμένα φρούτα, μη αμυλούχα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.
Μερικές από τις καλύτερες τροφές για άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι:
- 100% αλεσμένο ψωμί ολικής αλέσεως
- Φρούτα
- Γλυκοπατάτες
- Πλιγούρι βρώμης και πίτουρο βρώμης
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Όσπρια
- Σκόρδο
- Λιπαρά ψάρια
- Γιαούρτι
1. 100% αλεσμένο ψωμί ολικής αλέσεως
Πολλά είδη ψωμιού έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Μερικά ψωμιά είναι ένας καλός τρόπος για να καταναλώνετε τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Μια μικρή μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν 15 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι το μέγεθος των σωματιδίων των δημητριακών ολικής αλέσεως στο ψωμί είχε αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το μέγεθος των σωματιδίων αντανακλά το επίπεδο επεξεργασίας των κόκκων.
2. Φρούτα
Εκτός από τον ανανά και το πεπόνι, τα φρούτα έχουν γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, καθώς ωριμάζουν, οι βαθμολογίες τους αυξάνονται. Οι χυμοί φρούτων έχουν επίσης συνήθως πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη επειδή ο χυμός αφαιρεί τις ινώδεις φλούδες και τους σπόρους. Επομένως, τα φρέσκα φρούτα είναι προτιμότερα.
Μια μελέτη του 2017 που παρακολούθησε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα για 7 χρόνια διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν φρέσκα φρούτα καθημερινά είχαν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2.
Φρούτα που ρίχνουν το σάκχαρο:
- μήλα
- βερίκοκα
- αβοκάντο
- βατόμουρα
- σταφύλια
- ροδάκινα
- δαμάσκηνα
- σμέουρα
- φράουλες
3. Γλυκοπατάτες
Οι λευκές πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες -αν και εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλές- και είναι πολύ θρεπτικές. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, ψευδαργύρου και βιταμινών Α και C. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μπορεί να προτείνουν τις γλυκοπατάτες ως κατάλληλο υποκατάστατο για τις λευκές πατάτες σε διάφορα πιάτα.
4. Πλιγούρι βρώμης και πίτουρο βρώμης
Η βρώμη έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αιχμές και πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η βρώμη περιέχει επίσης β-γλυκάνη, η οποία μπορεί:
- μειώσει τις αποκρίσεις γλυκόζης και ινσουλίνης μετά τα γεύματα
- βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
- βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος (λίπη)
Οι συγγραφείς μιας μετα-ανάλυσης 103 δοκιμών του 2021 εξέτασαν πώς η β-γλυκάνη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα γεύματα με βάση τους υδατάνθρακες που περιέχουν -γλυκάνη συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τα γεύματα που δεν περιέχουν β-γλυκάνη. Καλό θα είναι να περιορίσετε, όμως, την επεξεργασμένη βρώμη, τη στιγμιαία βρώμη και τις μπάρες δημητριακών.
5. Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί είναι πολύ πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φυτικής πρωτεΐνης, ακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:
- αντιοξειδωτικές βιταμίνες
- φυτοχημικά, όπως τα φλαβονοειδή
- μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη σημειώνει ότι οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι ωφέλιμοι για τον διαβήτη και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όπως και με άλλα τρόφιμα, είναι καλύτερο να τρώτε ξηρούς καρπούς όσο το δυνατόν ολόκληρους και μη επεξεργασμένους. Οι ξηροί καρποί με επικαλύψεις ή αρωματικές ύλες έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Προϊόντα ξηρών καρπών για κατανάλωση
- ωμά αμύγδαλα
- ωμά κάσιους
- ωμά καρύδια
- ωμά πεκάν
- άλλους ξηρούς καρπούς
- ωμά φιστίκια
- φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη
- ηλιόσποροι
6. Όσπρια
Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και οι φακές, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι επίσης καλές πηγές θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν τα όσπρια που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και απλά άμυλα.
Προϊόντα οσπρίων για κατανάλωση
- μαύρα φασόλια
- φασόλια Pinto
- φασολάκια
- φασόλια λίμα
- μαυρομάτικα φασόλια
- ρεβύθια
- φακές
- μπιζέλια
- χούμους
7. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές συστατικό των παραδοσιακών θεραπειών για τον διαβήτη και μια μεγάλη ποικιλία άλλων καταστάσεων. Οι ενώσεις στο σκόρδο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία και την έκκριση στην ινσουλίνη. Οι συγγραφείς μιας κριτικής του 2017 διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου βοήθησαν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Τρόποι για να προσθέσετε σκόρδο στη διατροφή
- τρώγοντας το ωμό
- ψιλοκόβοντάς το και προσθέτοντας στα ντιπ, αλμυρά αλείμματα και σάλτσες για σαλάτες
- σοτάροντάς το με λαχανικά
- προσθέτοντάς το σε μαγειρευτά γεύματα
8. Λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια και άλλες ζωικές πρωτεΐνες δεν έχουν τυπικά βαθμολογίες γλυκαιμικού δείκτη επειδή δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Ωστόσο, η κατανάλωση ψαριών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ή την πρόληψη του διαβήτη καλύτερα από την κατανάλωση άλλων τύπων ζωικής πρωτεΐνης.
Ερευνητές πίσω από μια μελέτη του 2021 διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 σε χαμηλότερα ποσοστά από εκείνους που δεν κατανάλωναν. Επίσης, σε μια μικρή μελέτη του 2017, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολλά λιπαρά ψάρια εμφάνισαν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα από εκείνους που απέφευγαν τα ψάρια.
Προϊόντα ψαριών για κατανάλωση
- γαύροι
- μπακαλιάρος
- ρέγγα
- σολομός
- σαρδέλες
9. Γιαούρτι
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού, ως μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη 2. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το γιαούρτι μπορεί να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Και επειδή η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ή αρωματισμένα γιαούρτια, τα οποία συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι είναι επιθυμητό για ένα άτομο που θέλει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Το γιαούρτι ελληνικού τύπου και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.