Site icon Όλο Υγεία

Τι προστατεύει τα μάτια μας από τις μολύνσεις; Ανακάλυψαν ερευνητές με μια νέα τεχνική

μάτια

Με μία νέα τεχνική οι ερευνητές ανακάλυψαν τους φρουρούς της υγείας των ματιών μας από ιούς και μολύνσεις!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ανακάλυψαν με μία νέα τεχνική ότι οι «φρουροί» που προστατεύουν τον υγιή ανθρώπινο κερατοειδή από παθογόνα και φλεγμονές δεν είναι τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται δενδριτικά κύτταρα, αλλά τα Τ κύτταρα, ένα από τα σημαντικά λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι τώρα τα δενδριτικά κύτταρα θεωρούνταν οι βηματοδότες του ανοσοποιητικού συστήματος και τα κύτταρα-κλειδιά της ανοσολογικής λειτουργίας. Τώρα αλλάζουν τα πράγματα με τη νέα έρευνα.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, επαναπροσδιορίζει τη δράση των ανοσοκυττάρων στον κερατοειδή χιτώνα ενός υγιούς ανθρώπινου ματιού. Βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ομάδα, πέρυσι στο Cell Reports, η οποία έδειξε ότι τα Τ κύτταρα προστατεύουν το μάτι από τη μόλυνση από ιούς σε ποντίκια.

Η μελέτη και η νέα τεχνική απεικόνισης

Η συνεργατική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Laura Downie και τον Dr. Holly Chinnery από το Τμήμα Οπτομετρίας και Επιστημών της Όρασης και τον Καθηγητή Scott Mueller, από το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Doherty, ανέπτυξαν από κοινού μια νέα τεχνική απεικόνισης ως μέρος της έρευνάς τους.

Ο καθηγητής Mueller εξήγησε ότι η γνώση μας για τους διάφορους τύπους ανοσοκυττάρων στον ανθρώπινο κερατοειδή είναι σημαντική για τη δημιουργία των προστατευτικών μηχανισμών του ματιού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και των ασθενειών.

«Συνδυάζοντας τη νέα μας τεχνική απεικόνισης με άλλες προηγμένες αναλυτικές προσεγγίσεις, μπορέσαμε να ανακαλύψουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός κυττάρων στην επιφάνεια του υγιούς κερατοειδούς είναι τα Τ κύτταρα», δήλωσε ο καθηγητής Mueller. «Μέχρι τώρα, αυτά τα κύτταρα ταξινομούνταν λανθασμένα ως δενδριτικά κύτταρα με βάση τη στατική απεικόνιση. Αυτό αλλάζει εντελώς την άποψη ότι μόνο δενδριτικά κύτταρα υπάρχουν στον υγιή κερατοειδή χιτώνα.»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Downie είπε ότι η ικανότητα να καταγράφει δυναμικά την κανονική συμπεριφορά των κυττάρων και ως απάντηση στη φλεγμονή, παρέχει μοναδική κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης στα μάτια.

Η νέα τεχνική: Fun-IVCM

«Χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική, τη μη επεμβατική απεικόνιση, την οποία ονομάζουμε Functional In Vivo Confocal Microscopy (Fun-IVCM), μπορέσαμε να δούμε ότι αυτά τα Τ κύτταρα κινούνται γρήγορα και αλληλεπιδρούν με άλλα κύτταρα και νεύρα στο έξω στρώμα του κερατοειδούς. Χρησιμοποιώντας το Fun-IVCM, μπορούμε να επιτύχουμε γρήγορη, σε πραγματικό χρόνο, εικόνα για τις κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις σε ζωντανούς ανθρώπους, σε αυτόν τον προσβάσιμο περιφερειακό αισθητήριο ιστό.»

Ο Δρ Τσίνερι είπε ότι η νέα έρευνα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους τομείς της ιατρικής και της ανοσολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των ιατρών.

«Επειδή αυτή η νέα τεχνική περιλαμβάνει μη επεμβατική, time-lapse απεικόνιση του ανθρώπινου κερατοειδούς, το Fun-IVCM θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές απευθείας για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αποκρίσεων και της οφθαλμικής υγείας. Θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη γενική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ Chinnery. «Οι αλλαγές στα Τ κύτταρα και τη συμπεριφορά αποτελούν κλινικούς βιοδείκτες και μπορεί να βοηθήσουν στις θεραπείες».

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version