Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν διάφορους παράγοντες κινδύνου, από την αυξημένη παχυσαρκία έως την αδράνεια, για να καταλάβουν το γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πλήττονται από διάφορους τύπους καρκίνου. Τα ευρήματά τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.
Ένας παράγοντας κινδύνου που αναφέρεται στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, είναι οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες.
Αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times, πιθανότατα περιλαμβάνει μικροπλαστικά που προκαλούν καρκίνο, επειδή είναι μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο περιβάλλον μας και είναι τόσο πανταχού παρόντα που έχουν βρεθεί ακόμη και σε ανθρώπινους όρχεις.
Τι εξέτασαν οι επιστήμονες στη νέα μελέτη για την έξαρση του καρκίνου στους νέους
Στη μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανέλυσαν δεδομένα που ελήφθησαν μεταξύ 2000 και 2019 από περισσότερους από 23 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με 35 τύπους καρκίνου, καθώς και περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα που πέθαναν από 25 τύπους καρκίνου.
Από αυτή τη θάλασσα πληροφοριών, ανακάλυψαν ότι το ποσοστό ήταν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που γεννήθηκαν το 1990 έναντι των ατόμων που γεννήθηκαν το 1955 για καρκίνους του λεπτού εντέρου, των νεφρών και του παγκρέατος.
Επιπλέον, οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1990 είχαν υψηλότερο ποσοστό διάγνωσης καρκίνου του ήπατος και του χοληδόχου πόρου. Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι καρκίνοι -όπως του μαστού και του παχέος εντέρου- μειώθηκαν σε ομάδες ηλικιωμένων, ενώ στους νεότερους παρατηρήθηκε μια ανησυχητική αύξηση.
«Δεκαεπτά από τους 34 καρκίνους είχαν αυξανόμενη συχνότητα σε νεότερες κοόρτες γέννησης, συμπεριλαμβανομένων εννέα που προηγουμένως είχαν φθίνουσα συχνότητα εμφάνισης σε μεγαλύτερες κοόρτες», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη και συμπληρώνουν:
«Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις για έξαρση του κινδύνου καρκίνου στις νεότερες γενιές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντοπισμού και αντιμετώπισης των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου».
Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου στους νέους
Όσον αφορά την αιτία, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι σύγχρονοι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η διατροφή και τα αντιβιοτικά μπορεί να επηρεάζουν το σώμα μας με επιβλαβείς τρόπους, ενώ η προσθήκη περιβαλλοντικών χημικών ουσιών προσθέτει περισσότερο σωματικό στρες.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, οι Financial Times ανέφεραν τα μικροπλαστικά ως κύριο ύποπτο για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους νεότερους. Τα στοιχεία είναι υπαρκτά, αν εξετάσουμε τις πολλές πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη βιολογική επίδραση των μικροπλαστικών, τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται σε προϊόντα δέρματος και σώματος τη δεκαετία του 1970.
Σε μια μελέτη πέρυσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη διαπίστωσαν ότι η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα. Μια τέτοια φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Με όλες αυτές τις νέες πληροφορίες, ίσως είναι καιρός οι γιατροί να ζητήσουν προγενέστερες εξετάσεις για ορισμένους καρκίνους. Οι νεότεροι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ότι ζουν με μια κρυφή απειλή.