Site icon Όλο Υγεία

Τι προκαλεί έμφραγμα στις νεαρές γυναίκες; Ποια συμπτώματα να προσέξετε για να προστατευθείτε

έμφραγμα γυναίκες

Η εφίδρωση, η ναυτία, η ζάλη και η ασυνήθιστη κόπωση μπορεί να μην ακούγονται σαν τυπικά συμπτώματα για ένα έμφραγμα. Ωστόσο, είναι κοινά για τις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά όταν ξεκουράζονται ή κοιμούνται.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, ο πόνος, η πίεση ή η δυσφορία στο στήθος δεν είναι πάντα σοβαρά ή ακόμη και το πιο εμφανές σύμπτωμα εμφράγματος στις γυναίκες. Γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να κατανοούν τα μοναδικά συμπτώματά τους, ενώ παράλληλα εργάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πρώτα τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και μετά να εργαστούμε για να περιορίσουμε συμπεριφορές που μπορεί να επιδεινώσουν αυτόν τον κίνδυνο», λέει ο Chatura Alur, οικογενειακός γιατρός στο Mayo Clinic Health System στο Mankato.

«Ορισμένοι παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες από αυτούς που θεωρούνται οι παραδοσιακοί κίνδυνοι, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση», προσθέτει.

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να ελέγχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου:

Ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης, του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο.

«Οι γυναίκες όλων των ηλικιών θα πρέπει να παίρνουν σοβαρά τις καρδιακές παθήσεις», λέει ο Δρ. Alur. «Πολλές γυναίκες τείνουν να υποβαθμίζουν τα συμπτώματά τους και να μην αναζητούν φροντίδα έως ότου έχει ήδη εμφανιστεί καρδιακή βλάβη και καταστεί απαραίτητη η επίσκεψη στο νοσοκομείο. Θέλουμε οι γυναίκες να κατανοήσουν τη σημασία του να ακούν το σώμα τους, να κατανοούν τι τους φαίνεται φυσιολογικό και να αναζητούν φροντίδα πριν τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά».

Τώρα λοιπόν είναι μια εξαιρετική στιγμή για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες. Εδώ είναι μερικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε.

Η καρδιακή νόσος επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών

Ο συνδυασμός αντισυλληπτικών χαπιών και καπνίσματος ενισχύει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων κατά 20% στις νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης καθώς οι γυναίκες γερνούν. Η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες που οδηγούν σε απόφραξη των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου. Μην αφήνετε την ηλικία σας να δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Οι καρδιακές παθήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αυτοφροντίδα

Δυστυχώς, όλες οι σαλάτες και η γιόγκα στον κόσμο δεν μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί συχνά έναν παράγοντα.

Η γνώση των αριθμών υγείας της καρδιάς μπορεί να σας βοηθήσει

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να αρχίσετε να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας στην ηλικία των 20 ετών ή νωρίτερα εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό καρδιακής νόσου. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφραγμα χωρίς προηγούμενα συμπτώματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το 64% των γυναικών που πεθαίνουν ξαφνικά από στεφανιαία νόσο δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα.

Όταν οι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα εμφράγματος/καρδιακής προσβολής, αυτά τα σημάδια συχνά παρερμηνεύονται. Τα συμπτώματα των γυναικών είναι συχνά ασαφή -δύσπνοια, ναυτία/έμετος και πόνος στην πλάτη ή στο σαγόνι. Άλλες γυναίκες βιώνουν ζάλη, ζαλάδα, πόνο στο κάτω μέρος του θώρακα ή στην άνω κοιλιακή χώρα και υπερβολική κόπωση. Εάν κάτι δεν πάει καλά ή δεν φαίνεται φυσιολογικό, μην περιμένετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version