Site icon Όλο Υγεία

Μακροζωία: Τι πρέπει να κάνουν συχνά οι κάτω των 60 για να μην πεθάνουν πρόωρα – Δεν είναι η γυμναστική

Τι πρέπει να κάνουν συχνά όλοι οι κάτω των 50 για να μην πεθάνουν πρόωρα - Είναι απλό αλλά δύσκολο

Φωτογραφία: 123rf

Μπορεί η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή να είναι οι βασικές συστάσεις για τους ανθρώπους κάτω των 60 ετών ώστε να διατηρήσουν την υγεία τους μεγαλώνοντας, πολλοί επιστήμονες, όμως, τείνουν να ξεχνάνε τη δυναμική που έχει για την υγεία μας μια απλή κίνηση που οι περισσότεροι κάναμε πολύ παιδιά, αλλά έχουμε περιορίσει όσο περνούν τα χρόνια. Ποια είναι και ποια τα οφέλη της για την υγεία μας;

Οι 7 συμπεριφορές που σας κάνουν αμέσως συμπαθείς, σύμφωνα με ψυχολόγους

Η καθημερινή κίνηση που πρέπει να κάνουν οι κάτω των 60 για να ενισχύσουν την υγεία τους

Το καλό, δυνατό γέλιο είναι πιο δύσκολο όσο μεγαλώνουμε. Αν θυμάστε να «σκάτε από τα γέλια» όταν ήσασταν παιδί, πιθανότατα έχετε δίκιο καθώς η έρευνα δείχνει ότι γύρω στα 20 βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέλμα όσον αφορά στο χιούμορ μας. Ενώ τα παιδιά γελούν περίπου 300 έως 400 φορές την ημέρα, μέχρι να φτάσουμε στην πρώιμη ενήλικη ζωή, ο αριθμός μειώνεται σε μόλις 15 φορές την ημέρα, σύμφωνα με ένα έρευνα στο Journal of Hospital Medicine.

Στον σημερινό κόσμο, η ανησυχία για τα παγκόσμια γεγονότα και το κόστος ζωής σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο από ποτέ να ξεχάσουμε να γελάμε. Όμως, η αναζήτηση ευκαιριών για ένα πηγαίο γέλιο θα μπορούσε να είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να νιώσουμε καλύτερα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Μελέτες δείχνουν ότι το γνήσιο γέλιο δρα ως βαλβίδα απελευθέρωσης για τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου όταν αισθανόμαστε έξαρση. Ταυτόχρονα, ένα καλό γέλιο πυροδοτεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ευνοούν την καλή αίσθηση, όπως η ωκυτοκίνη, που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και βελτιώνει την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε.

Πώς το γέλιο βοηθά τη σωματική υγεία

Το να γελάμε από την καρδιά μας είναι καλό και για το σώμα μας. Εκτός από τα άμεσα οφέλη για την τόνωση της διάθεσης, το περισσότερο γέλιο μπορεί να έχει μια σειρά από μακροπρόθεσμα φυσικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας. Όταν γελάς δυνατά, είναι σαν μια προπόνηση για την καρδιά και τους πνεύμονες:

Μια ιαπωνική μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 17.000 άτομα κάτω των 40 διαπίστωσε ότι όσοι γελούσαν λιγότερο είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και να πεθάνουν νωρίτερα.

Αυτός είναι ο λόγος που τα μισά μικρά παιδιά έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση – Πώς θα τα βοηθήσετε

Όταν γελάμε δυνατά, η κίνηση του θώρακά μας προς τα πάνω και προς τα κάτω απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες που ανακουφίζουν τον πόνο. Το γέλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ασθενειών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι άνδρες που παρακολουθούσαν κωμικά βίντεο για μια ώρα είχαν περισσότερα αντισώματα καταπολέμησης των λοιμώξεων και κύτταρα-«φυσικούς φονείς» στο αίμα τους.

Γιατί γελάμε λιγότερο καθώς μεγαλώνουμε;

Αρχίζουμε να γελάμε ως μωρά στους τρεις περίπου πρώτους μήνες της ζωής μας, καθώς είναι ένας από τους πρώτους τρόπους αλληλεπίδρασής μας με τους φροντιστές. Καθώς πηγαίνουμε στο σχολείο και κάνουμε φίλους, συνεχίζουμε να γελάμε με ρυθμό περίπου 20 φορές την ώρα.

Ένας λόγος που τα παιδιά γελούν τόσο πολύ είναι ότι περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας και επικοινωνώντας. Το γέλιο είναι βασικό μέρος της κοινωνικοποίησής τους καθώς μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τη Sophie Scott, καθηγήτρια γνωσιακής νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου και κορυφαία ειδικό στο γέλιο.

«Για τα παιδιά, το γέλιο είναι ένα πολύ ισχυρό σύνθημα για να συμμετάσχουν και άλλοι», εξηγεί. «Είναι ένας τρόπος να δηλώσουν ότι έχουν κάτι κοινό και θέλουν να κάνουν παρέα. Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, το γέλιο συνεχίζει να παίζει πιο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των αναδυόμενων ομάδων συνομηλίκων. Όταν γελάνε μαζί, στέλνουν το μήνυμα ότι αυτό είναι το αστείο τους», εξηγεί η καθηγήτρια Scott.

Όταν όμως αρχίζουμε να εργαζόμαστε, τα επίπεδα γέλιου μας μειώνονται και πέφτουμε σε τέλμα στο χιούμορ. «Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουμε να φαινόμαστε αντιεπαγγελματικοί», σημειώνει η Naomi Bagdonas, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συγγραφέας του Humor Seriously: Why Humor is a Secret Weapon in Work and Life. «Μεγαλώνουμε, μπαίνουμε στο εργατικό δυναμικό και ξαφνικά γινόμαστε σοβαροί, σημαντικοί άνθρωποι», συνεχίζει.

«Στο σημερινό υπερευαίσθητο εργασιακό περιβάλλον, τείνουμε να περιορίζουμε το γέλιο μας για να μην προσβάλλουμε, προσθέτει η Δρ. Jennifer Aaker, συμπεριφορική ψυχολόγος. «Καθώς έχουμε πιο σοβαρές δουλειές, είναι πιο ασφαλές να είμαστε μετρημένοι, σε περίπτωση που γελάμε με το λάθος πράγμα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κρατάμε τις αλληλεπιδράσεις μας στείρες, μετρημένες και επαγγελματικές. Πηγαίνουμε στη δουλειά κάθε μέρα και αφήνουμε το χιούμορ μας -και πολύ περισσότερο τον εαυτό μας- στο σπίτι».

Αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε το γέλιο. Υιοθετώντας μια «νοοτροπία ανάπτυξης» -την πεποίθηση ότι είναι μέσα στις δυνάμεις μας να γελάμε περισσότερο- και, αναζητώντας ενεργά περισσότερες ευκαιρίες για να δούμε την αστεία πλευρά της ζωής, μπορούμε να αυξήσουμε το πηλίκο του γέλιου σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη κατά 20% – Πρέπει να το τρώμε κάθε μέρα

Πώς να γελάτε περισσότερο:

Πηγές: Mirror, Journal of Hospital Medicine, Journal of Epidemiology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version