Οι χειμερινές αναπνευστικές ιώσεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να παλεύουν με τη βουλωμένη μύτη, τον βήχα, τον πυρετό και τα ρίγη. Και ενώ δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσετε φυσικά.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν μερικές απλές μέθοδοι που θα αποτρέψουν τα χειρότερα συμπτώματα και θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε πιο ευδιάθετοι, χωρίς να περιλαμβάνουν τη λήψη φαρμάκων ή ακριβών θεραπειών για τον βήχα.
Κρυολόγημα και γρίπη: Το παγωμένο τρόφιμο που προτείνουν οι ειδικοί όταν είστε άρρωστοι
5 φυσικοί τρόποι για θεραπεία από το κρυολόγημα και τη γρίπη
- Τσάι με λεμόνι, μέλι και τζίντζερ
- Κοτόσουπα
- Ψευδάργυρος
- Σκόρδο
- Ατμός
1. Βότανα για το κρυολόγημα: Τσάι με λεμόνι, μέλι και τζίντζερ
Η φαρμακοποιός Δρ. Leyla Hannbeck, εξήγησε ότι η ενυδάτωση και η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι ζωτικής σημασίας. Ένα ζεστό γλυκό ρόφημα, όπως ένα φλιτζάνι μέλι με λεμόνι ή φραγκοστάφυλο, είναι ένας απλός τρόπος για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του πονόλαιμου.
«Το να πίνετε τσάι με μέλι, λεμόνι και τζίντζερ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε καλύτερα», δήλωσε η ειδικός στη Daily Mail.
«Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι αποτελεσματικό ιδιαίτερα κατά των ιών του αναπνευστικού όπως ο ιός της γρίπης και το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στον μυϊκό πόνο που προκαλεί η γρίπη», πρόσθεσε.
Η επίσημη καθοδήγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι η βιταμίνη C αποτρέπει τα κρυολογήματα ή επιταχύνει την ανάρρωση.
Αλλά μια ανασκόπηση των στοιχείων που υποστηρίζουν τη λήψη βιταμίνης C για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine το 2016, απεφάνθη ότι τα δεδομένα δείχνουν μειωμένη σοβαρότητα και διάρκεια κρυολογήματος όταν η βιταμίνη C καταναλώνεται σε δόσεις 200 mg ή μεγαλύτερες μια μέρα.
2. Δυναμωτική σούπα για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Κοτόσουπα
Ομοίως, ένα πιάτο κοτόσουπα μπορεί να είναι καταπραϋντικό για τα συμπτώματα της γρίπης. Αυτό συμβαίνει γιατί η κοτόσουπα είναι πηγή υγιεινών και εύπεπτων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
«Η κοτόσουπα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη (στο κοτόπουλο), σκόρδο και λαχανικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν με τη συμφόρηση. Επίσης, είναι ζεστή και ο ατμός βοηθά», εξήγησε η Δρ. Hannbeck.
Μια μελέτη του 1998 από το American College of Chest Physicians εξέτασε την επίδραση που έχει ο ανακουφιστικός ζωμός στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Πρότεινε ότι η κοτόσουπα μπορεί να περιέχει μια σειρά από ουσίες με φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως η αντιφλεγμονώδης δράση.
Μια κοτόσουπα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί με σκόρδο και κρεμμύδια, τα οποία είναι και οι δύο πηγές ψευδαργύρου – ένα ζωτικό μέταλλο που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη των κυττάρων που σχηματίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
3. Συμπληρώματα για κρυολόγημα και γρίπη: Ψευδάργυρος
Υπάρχουν, επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος ψευδαργύρου θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τα κοινά κρυολογήματα.
Μια ανασκόπηση στη βιβλιοθήκη Cochrane διερεύνησε προηγούμενα δεδομένα από οκτώ δοκιμές που αφορούσαν περισσότερους από 900 εθελοντές σχετικά με το εάν ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η λήψη μικρών δόσεων 10-40 mg συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για λίγες μέρες μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν είναι πάντα απαραίτητα επειδή το μέταλλο βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν όλο τον ψευδάργυρο που χρειάζονται μόνο από τη διατροφή τους.
Αν και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων ψευδαργύρου, το NHS συνιστά να αποφεύγετε τη λήψη περισσότερων από 25 mg ψευδάργυρου την ημέρα, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα και ακόμη και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
4. Διατροφή για κρυολόγημα και γρίπη: Σκόρδο
Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσθήκη σκόρδου στο φαγητό, συμπεριλαμβανομένης της κοτόσουπας, θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που κάποιος είναι άρρωστος. Μια μελέτη από ερευνητές στο Sussex έδωσε σε 146 υγιείς ενήλικες είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο κόλλησε 65 κρυολογήματα, με αποτέλεσμα 366 ημέρες ασθένειας, ενώ όσοι έλαβαν συμπληρώματα σκόρδου είχαν μόνο 24 κρυολογήματα, με 111 ημέρες ασθένειας. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στη σούπα κοτόπουλου μπορεί επίσης να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.
Μια μελέτη που διεξήχθη τους χειμώνες του 2016 και του 2017 διαπίστωσε ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης που περιέχει βιταμίνες A, D, C, E, B6, B12, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και σίδηρο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος.
5. Φυσική αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης με ατμό
Η εισπνοή ατμού, που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας στη μύτη και στα ιγμόρεια, στην ανακούφιση του πονόλαιμου και της βραχνάδας, είναι μια ακόμη φυσική θεραπεία που προτείνει η Δρ. Hannbeck. Η ειδικός πρόσθεσε ότι μερικές σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου στο ζεστό νερό μπορούν επίσης να είναι καταπραϋντικές για την αναπνοή.
Ο καθηγητής Ron Eccles, ειδικός στις βιοεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, και πρώην διευθυντής του Common Cold Centre, είχε δηλώσει παλαιότερα στη Daily Mail ότι ο ζεστός ατμός ή ένα ζεστό γλυκό ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα ενός κρυολογήματος ή της γρίπης.
Στο παρελθόν, έχουν μελετηθεί τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ενός ανακουφιστικού ζεστού ροφήματος σε μια βουλωμένη μύτη. Μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζεστού φραγκοστάφυλου cordial προσφέρει άμεση ανακούφιση από καταρροή, βήχα, φτάρνισμα, πονόλαιμο, ρίγη και κούραση.
Αντίθετα, ένα ρόφημα σε θερμοκρασία δωματίου ανακούφισε μόνο τα συμπτώματα της καταρροής, του βήχα και του φταρνίσματος. Ο καθηγητής Eccles εξήγησε ότι οποιοδήποτε ζεστό γλυκό ρόφημα πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Όπως ανέφερε, ο ατμός στο ζεστό ρόφημα μπορεί να μαλακώσει και να διασπάσει τη βλέννα, διευκολύνοντας την αναπνοή. Μειώνει επίσης το πρήξιμο στον πονόλαιμο, αλλά οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί. Ένα ζεστό ντους ή ένα ατμόλουτρο πιθανότατα θα έχει τα ίδια αποτελέσματα -ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση, τον βήχα και τον πονόλαιμο.
Καταληκτικά, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι όσοι βλέπουν τα συμπτώματά τους να χειροτερεύουν ή να μην βελτιώνονται, ιδιαίτερα εάν έχουν δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό.