Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο πνιγμός μπορεί να συμβεί όταν ένα αντικείμενο ή φαγητό κολλάει στο λαιμό ή στην τραχεία εμποδίζοντας τη ροή του αέρα. Και όσοι μένουν μόνοι, είναι πιθανό να έχουν σκεφτεί πολλές φορές αυτό το τρομακτικό ενδεχόμενο: «Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού;». Δείτε την απάντηση που μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού από φαγητό; Το βίντεο που μπορεί να σώσει τη ζωή σας
Μια γενική γιατρός με εμπειρία 17 ετών προσφέρει μια ζωτικής σημασίας συμβουλή που, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί κάλλιστα να σώσει τη ζωή σας εάν καταπιείτε το φαγητό με λάθος τρόπο. Η Δρ. Alpa Kumar μοιράστηκε τη συμβουλή της σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram, συνοδευόμενο από τη λεζάντα «αυτό το βίντεο μπορεί να σώσει τη ζωή σου».
Τρία βήματα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού
- Το πρώτο βήμα, εάν είστε αρκετά κοντά σε ένα τηλέφωνο, είναι να καλέσετε το 166 και να ενεργοποιήσετε το μεγάφωνο, ώστε να μπορείτε να ακούτε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ενώ έχετε ελεύθερα τα χέρια σας.
- Στη συνέχεια η Δρ. Kumar συμβούλεψε να βήξετε με δύναμη, σε μια προσπάθεια να απομακρύνετε την τροφή ή άλλο εμπόδιο που εμποδίζει τον αεραγωγό.
- Εάν αυτό αποτύχει, συνέστησε την προετοιμασία για την εκτέλεση του ελιγμού self-Heimlich.
Τι είναι ο ελιγμός self-Heimlich
Πρόκειται για μία τεχνική που έχει σχεδιαστεί για να απομακρύνει οτιδήποτε προκαλεί το μπλοκάρισμα. Για να τον κάνετε, τοποθετείτε το ένα χέρι ακριβώς πάνω από τον αφαλό, διασφαλίζοντας ότι ο αντίχειρας ακουμπάει κάτω από το θώρακα, σχηματίζοντας μια γροθιά.
Στη συνέχεια, κάντε γροθιά με το άλλο χέρι και πιέστε απότομα και γρήγορα προς τα πάνω. Επαναλάβετε την κίνηση. Μια εναλλακτική μέθοδος ακολουθεί την ίδια τοποθέτηση του χεριού, αλλά ο ασθενής πιέζει με δύναμη την κοιλιά απευθείας πάνω σε ένα ακίνητο αντικείμενο όπως μια καρέκλα ή ένας πάγκος.
Βρετανική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας οι ειδικοί κατάπιαν ειδικούς αισθητήρες για να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητα του self-Heimlich, βρήκε ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι επιτυχής με τον κλασικο ελιγμό Heimlich. Η Δρ. Kumar συνέστησε να συνεχίσετε το self-Heimlich μέχρι είτε να αποκατασταθεί το μπλοκάρισμα είτε να φτάσει βοήθεια.
Κίνδυνοι από τον ελιγμό Heimlich
Αλλά ακόμα κι αν το εμπόδιο που προκάλεσε τον πνιγμό αποσπαστεί μέσω αυτής της μεθόδου, η ειδικός τόνισε οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν το περιστατικό με τον οικογενειακό τους γιατρό για να ελέγξουν για πιθανούς τραυματισμούς.
Ενώ ο ελιγμός Heimlich μπορεί να είναι σωτήριος, οι δυνατές κινήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραυματισμούς όπως:
- σπασμένα πλευρά και
- τρύπες στα εσωτερικά όργανα.
Πνιγμός από φαγητό: Συμπτώματα
Όταν ένα άτομο πνίγεται, το οξυγόνο εμποδίζεται να εισέλθει στον αεραγωγό και να φτάσει σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος. Οι γιατροί λένε ότι αυτό μπορεί να σκοτώσει σε μόλις τέσσερα λεπτά. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ακόλουθα σημάδια πνιγμού:
Πώς να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας από πνιγμό στο νερό
- Το άτομο κρατά το ένα ή και τα δύο χέρια σφιγμένα στο λαιμό.
- Έχει ένα βλέμμα πανικού, σοκ ή σύγχυσης.
- Παρουσιάζει αδυναμία ομιλίας.
- Έχει τεντωμένη ή θορυβώδη αναπνοή.
- Εμφανίζει περίεργους ήχους όταν προσπαθεί να αναπνεύσει.
- Βήχει, είτε αδύναμα είτε δυνατά.
- Εμφανίζει δέρμα, χείλη και νύχια που αλλάζουν χρώμα και γίνονται μπλε ή γκρι.
- Εμφανίζει απώλεια συνείδησης.
Πηγές: Daily Mail, Mayo Clinic, Thorax