Πρέπει να παίρνουμε σκόνη πρωτεΐνης; Παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε, από πέτρες στα νεφρά μέχρι ακμή

σκόνη πρωτεΐνης

Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη απλώς χρησιμοποιώντας συμπληρώματα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό καθώς ειδικά η σκόνη πρωτεΐνης συνοδεύεται από κάποιες σοβαρές παρενέργειες για την υγεία.

Για ένα άτομο με κανονικό επίπεδο δραστηριότητας, το οποίο δεν ασχολείται με έντονη προπόνηση ενδυνάμωσης ή αθλήματα αντοχής, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι περίπου 0,8-1,0 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνω την ημέρα

Αυτό μπορεί εύκολα να καλυφθεί μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φυσικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά, τα οποία μπορεί να λείπουν από τη σκόνη πρωτεΐνης, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τι κάνει η σκόνη πρωτεΐνης

Η σκόνη πρωτεΐνης είναι ένας εύκολος τρόπος για να λάβετε περισσότερη πρωτεΐνη. Μπορείτε να την αναμίξετε σε σέικ ή smoothie, να την πασπαλίσετε στο πλιγούρι βρώμης ή να την προσθέσετε σε αρτοσκευάσματα όπως ψωμί ή μάφιν.

Η επιπλέον πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, να αλλάξετε τη σύνθεση του σώματός σας ή απλώς να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Η σκόνη πρωτεΐνης στερείται θρεπτικών συστατικών

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα που περιλαμβάνει άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ολόκληρους σπόρους θα πρέπει να είναι επαρκής, εξηγεί η Δρ Aastha Khungar, επικεφαλής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Max Hospital, Mohali.

«Τρόφιμα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόφου, γιαούρτι, φακές, ρεβίθια, κινόα και τυρί cottage παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και προσφέρουν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τις πρωτεΐνες σε σκόνη, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά», επισημαίνει.

Πόση και τι είδους πρωτεΐνη χρειάζεστε για να αναπτύξετε και να διατηρήσετε τους μύες σας

Σκόνη πρωτεΐνης: Τι παρενέργειες μπορεί να έχει

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας συμπυκνωμένης πρωτεΐνης με τη μορφή σκόνης μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά, τα οποία πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να αποβάλλουν την υπερβολική αζωτούχο ένωση με τη μορφή ουρίας.

«Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικών λίθων, αλλεργικών αντιδράσεων και ακμής, ειδικά σε αυτούς που καταναλώνουν συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Αυτά επίσης αλλάζουν τα μικρόβια του εντέρου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευερέθιστου εντέρου και καρκίνου του παχέος εντέρου», τονίζει ο Δρ Amit Sharma, νεφρολόγος.

Η Δρ Khungar σημειώνει ότι ορισμένες πρωτεΐνες σε σκόνη μπορεί να περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συντηρητικά ή πρωτεΐνες χαμηλής ποιότητας, οι οποίες μπορεί να μην είναι ιδανικές για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

«Οι χρήστες παραπονιούνται για φούσκωμα, αέρια ή διάρροια όταν καταναλώνουν ορισμένες πρωτεΐνες σε σκόνη, ιδίως αυτές που περιέχουν ορό γάλακτος (για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη) ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες».

Οι 10 καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης – Τι συμβουλεύει ειδικός

Ένα μέσο άτομο, προσθέτει ο Δρ Rakesh Kochhar, πρώην επικεφαλής γαστρεντερολογίας στο PGI, Chandigarh, χρειάζεται 45-55 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, κάτι που είναι εύκολο να λάβει από φυτικές και ζωικές πηγές με έναν αντίστοιχο διαχωρισμό για κάθε γεύμα.

«Τα προϊόντα συμπυκνωμένης πρωτεΐνης από σόγια μπορούν να αλλάξουν τα ορμονικά επίπεδα. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι κάποια συμπληρώματα περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο, υδράργυρο και Bisphenol-A (BPA). Αυτοί οι τοξικοί παράγοντες μπορεί να προέρχονται από τις διαδικασίες παραγωγής, συσκευασίας ή τα υπόγεια ύδατα», εξηγεί ο Δρ Kochhar.

Η πρωτεΐνη σε σκόνη είναι μια συμπυκνωμένη πηγή διατροφικής πρωτεΐνης που προέρχεται από πηγές όπως ο ορός γάλακτος, η καζεΐνη, η σόγια, οι αρακάδες ή το καναβούρι, εξηγεί ο Δρ Amit Garg, ανώτερος σύμβουλος Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού στο Livasa Hospital, Mohali.

Κάθε πότε πρέπει να τρώτε πρωτεΐνη αν θέλετε να χάσετε βάρος και να χτίσετε μύες

«Όταν επιλέγετε μια πρωτεΐνη σε σκόνη, λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η ποιότητά της, η πεπτικότητα και οι πιθανοί αλλεργιογόνοι παράγοντες. Διαβάστε τις ετικέτες, τις λίστες συστατικών και τις πιστοποιήσεις από τρίτους», συμπληρώνει κλείνοντας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Οι καθημερινές ανάγκες σε πρωτεΐνη για ένα μέσο άτομο καλύπτονται εύκολα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει φυσικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
  • Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης σε σκόνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως νεφρική καταπόνηση, αλλεργικές αντιδράσεις, ακμή και διαταραχές του εντέρου.
  • Ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά ή βαρέα μέταλλα, τα οποία ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
  • Είναι σημαντικό να επιλέγεται ποιοτική πρωτεΐνη σε σκόνη, λαμβάνοντας υπόψη την πεπτικότητα, τις πιθανές αλλεργίες και τις πιστοποιήσεις ασφάλειας.
Scroll to Top