Site icon Όλο Υγεία

Τι είναι το σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας-Ποιοι κινδυνεύουν

χέρια

Η χρήση υπολογιστή έχει αυξήσει ραγδαία τα ποσοστά των ανθρώπων  με σύνδρομο Ωλένιας Νευρίτιδας. Τα συμπτώματα είναι πόνος στον αγκώνα ή μούδιασμα στο μικρό δάκτυλο και τον παράμεσο.

Τους εργαζόμενους που ασκούν χειρωνακτική εργασία, αλλά και όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή (πληκτρολόγιο) απειλεί το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας.

Σύμφωνα με επιστημονικά στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε εκατομμύρια ανέρχονται οι εργαζόμενοι που πλήττονται σε ετήσια βάση από το σύνδρομο της Ωλένιας Νευρίτιδας.

Την επισήμανση αυτή έκαναν κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο 20ο Διεθνές Συνέδριο της Ρουμάνικης Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και Μικροχειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κλούζ της Ρουμανίας .

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους εργαζόμενους που κάνουν χειρωνακτική εργασία, γιατί το σύνδρομο –που πλήττει κυρίως άτομα (άνδρες και γυναίκες) παραγωγικής ηλικίας (30 με 60 χρόνων) – προκαλεί παράλυση των χεριών», αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, ο οποίος συμμετείχε με πολλαπλές παρουσιάσεις στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τον κύριο Ιγνατιάδη η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση του συνδρόμου μπορεί να αποτρέψει τις σοβαρές βλάβες που προκαλεί και έχουν ως κατάληξη την παράλυση της παλάμης.

Το σύνδρομο εκτός από το σημαντικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί στους εργαζόμενους έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία, καθώς οι πάσχοντες είναι μειωμένης απόδοσης.

Συμπτώματα-Διάγνωση

Τα βασικά συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας είναι:

«Η εμφάνιση των δυο αυτών συμπτωμάτων θα πρέπει να βάλει σε υποψίες τον εργαζόμενο πως κάτι συμβαίνει και θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ορθοπεδικό» επισημαίνει ο κ Ιγνατιάδης.

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου φθάνει το 1%, ενώ σε άτομα που δουλεύουν κρατώντας σταθερά εργαλεία με κλειστούς τους αγκώνες φθάνει κατά μέσο όρο στο 4,1% και , σε παχύσαρκους ασθενείς το 4,3%.

Επίσης σε άτομα με βλαισούς αγκώνες ή με ιστορικό κατάγματος στον αγκώνα όταν συνυπάρχουν και οι παραπάνω παράγοντες το ποσοστό συχνότητας τριπλασιάζεται.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι όταν κοιμούνται οι ασθενείς με τους αγκώνες εντελώς κλειστούς, με οιδήματα ή αρθρίτιδες αγκώνα, εκτελούντες εργασία με τσακισμένους αγκώνες και σπανίως με κάποια γάγγλια στη περιοχή του αγκώνα.

Η διάγνωση

Εκτός απ΄ τα προαναφερθέντα μουδιάσματα, υπαισθησία και ατροφίες – αδυναμίες μυών χεριού, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το test φούλ κάμψης του αγκώνα για 1 λεπτό που επιτείνει τα συμπτώματα.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται και με ηλεκτρομυογράφημα το οποίο όμως για να βγει θετικό πρέπει συνήθως η νόσος να είναι ήδη βαριά, ενώ στο 50% των ελαφρών περιπτώσεων μπορεί να βγει και αρνητικό.

Επίσης σε τεστ πλήξης (επίκρουσης) του αγκώνα με σφυράκι ιατρικό ή με δάκτυλο προξενείται η αιφνίδια αίσθηση διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος δια του αγκώνα.

Η μονιμοποίηση των συμπτωμάτων, που συνοδεύονται από υπαισθησία στο μικρό κυρίως δάκτυλο (ίσως και στο παράμεσο – στη μία πλευρά), είναι δείγματα πως η όποια συντηρητική αγωγή (ξεκούραση, νάρθηκες, αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπείες) ακολούθησε ο ασθενής δεν απέδωσε και πρέπει οδηγηθεί άμεσα στο χειρουργείο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μικροχειρουργική σε συνδυασμό με σωστή μετεγχειρητική αγωγή δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.
«Αν δεν υπάρξει χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου τότε θα αρχίζει να εμφανίζεται και μυϊκή ατροφία, δηλαδή να αδυνατίζουν οι μύες μεταξύ των μετακαρπίων και να διαγράφονται έντονα τα μετακάρπια οστά απογυμνωμένα από μύες, ενώ μπορεί αργότερα να χαθεί και ο έλεγχος των δυο μικρών (τελευταίων) δακτύλων.
Τότε ίσως είναι αργά και η εγχείρηση απλά μπορεί να ανακουφίσει από τα μουδιάσματα και να βελτιώσει την αίσθηση, αλλά η μυϊκή απώλεια ελάχιστα ή καθόλου θα ανακτηθεί» καταλήγει ο Δρ Ιγνατιάδης.
Η σωστή μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει ολιγοήμερη σχετική ακινητοποίηση και πρώιμη κινητοποίηση που σύντομα ακολουθείται από πρωτόκολλο ενδυνάμωσης στο φυσικοθεραπευτήριο.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version