Τι είναι το Ρέικι – Λειτουργεί πραγματικά στον πόνο και το άγχος; Πότε σας κάνει καλό;

Ρέικι

Ίσως έχετε ακούσει για το Ρέικι, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλο για εσάς. Ίσως σκέφτεστε να κάνετε Ρέικι αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς είναι. Ίσως ο γιατρός σας το έχει προτείνει ως μια μορφή θεραπείας παράλληλα με τις άλλες ιατρικές θεραπείες σας.

Ή ίσως είστε απλά περίεργοι: Είναι το Ρέικι αληθινό; Είναι μια εύλογη ερώτηση.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο σίγουρα θα σας μπερδέψει. Σε κάποιες ιστοσελίδες γράφουν ότι το Ρέικι είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη τεχνική. Κάποιες άλλες αναφέρουν ότι το Ρέικι είναι ψευδοεπιστημονικές, κομπογιαννίτικες ιδέες. Εξαρτάται απλώς από τον σύνδεσμο που θα πατήσετε.

Η ιδέα ότι μπορείτε να νιώσετε καλύτερα σωματικά και συναισθηματικά μόνο και μόνο με το να έχετε κάποιον να κρατάει τα χέρια του από πάνω σας μπορεί να μην ακούγεται και τόσο ιατρική θεραπεία.

Σύμφωνα με το International Center for Reiki Training, το Ρέικι είναι μια ενεργειακή θεραπευτική πρακτική που πολλοί άνθρωποι περιγράφουν ως βαθιά ηρεμιστική, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στη θέση των συμβατικών θεραπειών.

Αλλά το Ρέικι χρησιμοποιείται σε νόμιμα ιατρικά κέντρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι το Ρέικι μπορεί να κάνει … κάτι. Σωστά; Όχι απαραίτητα.

Τι είναι το Ρέικι

Το Ρέικι έχει τις ρίζες του στις αρχαίες ιαπωνικές θεραπευτικές πρακτικές και θεωρείται μια μορφή ενεργειακής θεραπείας. Προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις «rei», που σημαίνει παγκόσμιο, και «ki», που σημαίνει ζωτική ενέργεια.

Η θεωρία είναι ότι ένας δάσκαλος του Ρέικι (ένας επαγγελματίας που έχει εκπαιδευτεί στο Ρέικι) μπορεί να διοχετεύσει τη «συμπαντική ζωτική ενέργεια» σε εσάς. Λένε ότι το κάνουν αυτό είτε τοποθετώντας ελαφρά τα χέρια τους πάνω σας είτε αιωρώντας τα ακριβώς από πάνω σας, χρησιμοποιώντας μια σειρά από θέσεις των χεριών.

Οι δάσκαλοι του Ρέικι λένε ότι δεν δημιουργούν ενέργεια ούτε σας δίνουν την ενέργειά τους. Αντίθετα, λένε ότι λειτουργούν ως «αγωγός» για τη συμπαντική ενέργεια της ζωτικής δύναμης που υπάρχει γύρω μας.

Η ιδέα μιας συμπαντικής ενέργειας ζωτικής δύναμης δεν είναι μια έννοια με την οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι. Και δεν είναι κάτι που οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχει.

Παγκόσμια ενέργεια ζωτικής δύναμης

Η πρακτική του Ρέικι βασίζεται στην ύπαρξη της παγκόσμιας ενέργειας ζωτικής δύναμης. Αλλά το να πιστέψουμε σε αυτή την έννοια μπορεί να χρειαστεί ένα άλμα πίστης.

Η δασκάλα του Ρέικι Vickie Bodner πιστεύει ότι όλοι έχουμε παραδείγματα για το πώς η ενέργεια ρέει μέσα μας.

«Σκεφτείτε να κάθεστε σε ένα δωμάτιο μόνοι σας» αναφέρει, λέγοντας πως «Ο σύντροφός σας μπαίνει στο δωμάτιο χωρίς να το γνωρίζετε. Δεν βγάζει ήχο, αλλά μπορείτε να αισθανθείτε ότι είναι εκεί. Αυτή είναι η ενέργειά τους».

Οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν παρόμοιες φιλοσοφίες που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει την έννοια του τσι, μιας ζωτικής ενέργειας που ρέει μέσα στα ζωντανά πράγματα. Η ινδική φιλοσοφία προσφέρει την έννοια του πράνα, μιας ζωογόνου ενεργειακής δύναμης που ρέει μέσα από τα τσάκρα σας.

Αλλά από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή θεραπευτικής ενέργειας.

«Οι υποστηρικτές του Ρέικι περιγράφουν ότι ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί είναι η μετάδοση μιας “παγκόσμιας ενέργειας ζωτικής δύναμης”. Δεν ξέρω τι είναι η «συμπαντική ενέργεια ζωτικής δύναμης». Ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι μια τέτοια εμπλέκεται στο Ρέικι» τονίζει ο ειδικός σε θέματα ευεξίας και προληπτικής ιατρικής Robert Saper.

Μήπως η σύγχρονη επιστημονική κατανόηση δεν διαθέτει ακόμη τα εργαλεία ή τις μεθόδους για να εντοπίσει κάτι σαν την παγκόσμια ενέργεια ζωτικής δύναμης; Ίσως είναι κάτι σαν τη σκοτεινή ύλη. Πιστεύουμε ότι είναι εκεί έξω. Έχουμε λόγους να την πιστεύουμε. Απλά δεν έχουμε βρει ακόμα τρόπο να το αποδείξουμε.

Ή ίσως δεν υπάρχει. Και αυτό θα σήμαινε ότι ολόκληρο το θεμέλιο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το Ρέικι θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση σαθρό.

Πιθανά οφέλη του Ρέικι για την υγεία

Οι άνθρωποι στρέφονται στο Ρέικι και σε άλλες πρακτικές ενεργειακής θεραπείας για διάφορους λόγους. Η ιδέα που οδηγεί στο Ρέικι είναι ότι η διοχέτευση της παγκόσμιας ενέργειας της ζωτικής δύναμης και η ενθάρρυνση της κίνησής της μέσα στο σώμα σας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος μέσα στο σώμα και το μυαλό σας.

Αυτό υποτίθεται ότι οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Διότι, σύμφωνα με τη θεωρία, η «κολλημένη ενέργεια» μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και ασθένεια.

Ουσιαστικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Ρέικι για να κάνουν τους ενεργειακούς χυμούς τους να ρέουν. Και οι οπαδοί της πρακτικής λένε ότι μπορεί να βοηθήσει σε πράγματα όπως:

  • Καλύτερος ύπνος
  • Μειωμένο άγχος
  • Ενισχυμένη διάθεση
  • Μείωση του πόνου
  • Αυξημένη ενέργεια
  • Βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος.

Είναι όμως το Ρέικι αληθινό;

Οι άνθρωποι έχουν πραγματικά μεγάλα οφέλη για την υγεία τους από αυτό; Αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Επειδή τα οφέλη του Ρέικι δεν έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό για κάποιους ανθρώπους. Δεν σημαίνει επίσης ότι το Ρέικι είναι απαραίτητα κατάλληλο ως ιατρική θεραπεία για όλους.

Σίγουρα, το Ρέικι έχει μελετηθεί. Αλλά η έρευνα που έχει γίνει για το Ρέικι δεν είναι τέτοιας ποιότητας που να το κάνει αποδεκτό στους ιατρικούς κύκλους.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές σε μια μελέτη προτείνουν ότι το Ρέικι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα που βρίσκονται σε παρηγορητική φροντίδα (δηλαδή φροντίδα στο τέλος της ζωής).

Ελπιδοφόρο; Ναι. Αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως απόδειξη για να ισχυριστούμε ότι άνθρωποι που δεν βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής θα έχουν παρόμοιες εμπειρίες; Όχι αξιόπιστα.

Μια ανασκόπηση των ερευνών δείχνει ότι το Ρέικι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Αλλά οι μελέτες που εξετάστηκαν συνολικά αποτελούν ένα μικρό δείγμα – μόλις 212 άτομα.

Και οι ερευνητές βασίστηκαν σε ανθρώπους που περιέγραφαν την αντίληψή τους για τον πόνο τους πριν και μετά το Ρέικι.

Πώς αισθάνεται σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10; Μια τέτοια υποκειμενική μέτρηση μπορεί εύκολα να επηρεαστεί. Αν πιστεύετε ότι το Ρέικι θα βελτιώσει τον πόνο σας, είναι πιο πιθανό να αναφέρετε ότι το έκανε. Αυτή είναι απλά η ανθρώπινη φύση – ένα φαινόμενο placebo.

Μια άλλη μελέτη, που περιγράφεται ως «μεγάλης κλίμακας δοκιμή αποτελεσματικότητας του Ρέικι», ζήτησε από 99 επαγγελματίες του Ρέικι σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες να καλέσουν τους πελάτες τους να συμπληρώσουν μια έρευνα για το πώς ένιωθαν πριν και μετά από μια θεραπεία. Τα αποτελέσματα; Βελτίωση της διάθεσης, λιγότερη ναυτία, καλύτερη αναπνοή και βελτιωμένη συνολική ευεξία.

Αλλά ας το αναλύσουμε λίγο αυτό. Οι θεραπευτές ζήτησαν από τους πελάτες τους να δώσουν τα σχόλιά τους. Οι πελάτες τους. Άνθρωποι που έχουν ήδη συμφωνήσει με το Ρέικι. Άνθρωποι που έχουν μια καθιερωμένη σχέση με έναν θεραπευτή Ρέικι. Άνθρωποι που πιθανότατα συνέχισαν να κάνουν συνεδρίες Ρέικι επειδή το βρήκαν ωφέλιμο. Όσον αφορά τις επιστημονικές μετρήσεις, αυτό απέχει πολύ από ένα αμερόληπτο δείγμα.

Η επιστήμη μπορεί να μην αποδείξει ότι το Ρέικι αξιοποιεί μια συμπαντική ενέργεια ζωτικής δύναμης. Μπορεί να μην έχουμε στατιστικές αποδείξεις ότι το Ρέικι θα βελτιώσει τον χρόνιο πόνο σας, θα μειώσει το άγχος σας ή θα σας βοηθήσει να έχετε τον ύπνο που χρειάζεστε. Αλλά αν το δοκιμάσετε και νιώσετε καλύτερα, κοιμηθείτε καλύτερα και ζήσετε μια καλύτερη ζωή … αυτό αξίζει να το προσέξετε. Ανεξάρτητα από το τι λέει (ή δεν λέει) η επιστήμη.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top