Site icon Όλο Υγεία

Τριγλυκερίδια : Γιατί αυξάνονται ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πώς πέφτουν χωρίς φάρμακα

Τι είναι τα τριγλυκερίδια – Φυσιολογικές τιμές, γιατί αυξάνονται και πώς να τα μειώσετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής

123rf.com

Μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα τριγλυκερίδια: τι είναι, πώς να τα ελέγξετε και πώς να μειώσετε τα επίπεδά τους με απλούς τρόπους. Ενημερωθείτε και κάντε τις σωστές επιλογές για την υγεία σας.

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα σας. Προέρχονται από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως λάδια, βούτυρο και ζωικά λίπη. Το ήπαρ σας μπορεί επίσης να παράγει τριγλυκερίδια, ιδιαίτερα όταν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, κυρίως από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, από αυτές που χρειάζεται το σώμα σας.

Οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς μέχρι το σώμα σας να τα χρειαστεί. Οι ειδικοί παλαιότερα συζητούσαν για τη σημασία των τριγλυκεριδίων. Σήμερα είναι σαφές ότι, όπως και η χοληστερίνη, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, εσείς σε συνεργασία με τον γιατρό σας μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τα επίπεδά τους.

Τριγλυκερίδια : Τι να τρώτε για να τα μειώσετε φυσικά χωρίς φάρμακα – 8 βήματα

Πώς λειτουργούν τα τριγλυκερίδια;

Σε φυσιολογικές τιμές, τα τριγλυκερίδια δεν είναι «κακά». Στην πραγματικότητα, εξυπηρετούν κρίσιμες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση σας. Τα τριγλυκερίδια μπορούν να μετατραπούν σε λιπαρά οξέα και να χρησιμοποιηθούν για:

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια αποτελούνται από τρία λιπαρά οξέα που συνδέονται με τη γλυκερίνη (ή αλλιώς γλυκερόλη), ένα απλό σάκχαρο. Σε αναλογία, ένα παγωμένο κομμάτι βούτυρο είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων, όπως και το στρώμα λίπους που συσσωρεύεται στην επιφάνεια του παγωμένου ζωμού από κοτόπουλο.

Όταν καταναλώνετε τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας που περιέχουν τριγλυκερίδια, αυτά απορροφώνται από το γαστρεντερικό σας σύστημα. Στη συνέχεια, μία δέσμη λίπους και πρωτεΐνης, γνωστή ως λιποπρωτεΐνη, μεταφέρει τα επιπλέον τριγλυκερίδια μέσω του αίματος στους λιπώδεις ιστούς για αποθήκευση.

Μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρές ουσίες, ενδέχεται να υπάρχουν τόσα πολλά τριγλυκερίδια στο αίμα σας που να φαίνονται ακόμη και με γυμνό μάτι. Ένα δείγμα αίματος θα είχε γαλακτώδη απόχρωση. Ωστόσο, αυτό διαρκεί συνήθως λίγο, καθώς τα περίσσια λίπη αποθηκεύονται. Το ήπαρ μπορεί επίσης να παράγει τριγλυκερίδια από υδατάνθρακες.

Τι προκαλεί υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων;

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας πέρα από το υγιές όριο, όπως:

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια χωρίς φάρμακα:

  1. Κάνετε άσκηση μέτριας έντασης
  2. Παρακολουθήστε το βάρος σας
  3. Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά
  4. Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ
  5. Φάτε ψάρι
  6. Δοκιμάστε συμπληρώματα για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια
  7. Πιείτε περισσότερο νερό
  8. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας
  9. Μην παραλείπετε γεύματα
  10. Κόψτε το κάπνισμα
  11. Καταναλώστε περισσότερη σόγια και ξηρούς καρπούς

Εξέταση για τα τριγλυκερίδια

Αν έχετε υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια, είναι πιθανό να μην έχετε συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος να τα ελέγξετε είναι με μία κοινή εξέταση αίματος που ονομάζεται λιπιδικό προφίλ. Μπορεί να το ακούσετε και ως εξέταση λιπιδίων, πίνακα τιμών χοληστερίνης ή καρδιολογικού κινδύνου.

Μία λιπιδική εξέταση ελέγχει τη χοληστερίνη, καθώς και τα τριγλυκερίδια. Η χοληστερίνη διαφέρει από τα τριγλυκερίδια. Είναι και τα δύο κηρώδεις ουσίες που εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες του σώματος σε υγιείς ποσότητες. Η υπερβολική ποσότητα κάθε ουσίας μπορεί να είναι επιβλαβής. Ωστόσο, η χοληστερίνη δεν είναι λίπος και παράγεται μόνο από το ήπαρ.

Συνήθως, πρέπει να νηστέψετε όλη τη νύχτα πριν την εξέταση αίματος, καθώς τα λιπαρά από πρόσφατα γεύμαρα μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα.

Πότε να κάνετε εξέταση για τα τριγλυκερίδια (λιπιδικό προφίλ)

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος της Αμερικής προτείνει ότι όλοι πρέπει να κάνουν μια λιπιδική εξέταση πρώτη φορά σε ηλικία 9-11 ετών. Στη συνέχεια, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.

Μπορεί να χρειάζεστε εξετάσεις πιο συχνά αν τα αποτελέσματά σας είναι υψηλά, αν λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης ή αν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Επίπεδα τριγλυκεριδίων

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τη Χοληστερίνη της Αμερικής έχει θέσει τις εξής κατευθυντήριες γραμμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων:

Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες, ιδιαίτερα αν έχετε χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης και υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης. Το ίδιο ισχύει αν έχετε διαβήτη τύπου 2. Μία καλή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, να βελτιώσουν τη χοληστερίνη σας και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με τη διατροφή σας

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων επηρεάζονται άμεσα από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, οπότε οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές σας.

1. Διατροφή πλούσια σε ίνες

Η κατανάλωση τουλάχιστον 25 γραμμαρίων ινών την ημέρα μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, καθώς και τη χοληστερίνη, το σάκχαρο, την πίεση και το βάρος σας. Οι διαλυτές ίνες μετατρέπονται σε γέλη στο πεπτικό σύστημα, παγιδεύοντας τα λίπη ώστε να μην απορροφηθούν όλα. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης.
Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως:

2. Χορτοφαγική διατροφή

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Έρευνες δείχνουν ότι αν αποφύγετε τα ζωικά προϊόντα, το έντερο σας απορροφά λιγότερα τριγλυκερίδια. Μια διατροφή βασισμένη σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.

Δοκιμάστε γεύματα χωρίς κρέας, όπως ζυμαρικά, φακές και χορτοφαγικό μουσακά. Αν δεν είστε έτοιμοι να γίνετε πλήρως χορτοφάγοι, προτιμήστε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, που έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

3. Διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες

Το να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες είναι ένας ακόμα τρόπος να μειώσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση:

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ένα πρόγραμμα διατροφής που θα λειτουργήσει για εσάς.

Σπιτικές μέθοδοι για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών τριγλυκεριδίων είναι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφών και η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες για να διαχειριστείτε τα επίπεδά σας:

Αυξημένα τριγλυκερίδια: Ποια είναι τα συμπτώματα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

1. Κάνετε άσκηση μέτριας έντασης

Προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Η έλλειψη κίνησης δυσκολεύει το σώμα σας να επεξεργαστεί το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.

Βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν: Περπατήστε με έναν φίλο, κολυμπήστε ή κάντε ποδήλατο. Αν έχετε καιρό να ασκηθείτε ή έχετε άλλα προβλήματα υγείας, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

2. Παρακολουθήστε το βάρος σας

Αν έχετε περιττά κιλά, η απώλεια 5%-10% του βάρους σας μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια. Οι άνθρωποι με υγιές βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν φυσιολογικά επίπεδα. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, ειδικά, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα.

Η προσπάθεια για ένα πιο υγιές βάρος μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή. Μοιραστείτε τους στόχους σας με φίλους και μέλη της οικογένειας που θα σας στηρίξουν και θα σας βοηθήσουν να τηρήσετε τους στόχους σας.

3. Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά

Μπορεί να είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Για παράδειγμα:

4. Καταναλώστε λιγότερο αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί και τα οινοπνευματώδη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άνδρες μπορεί να τα αυξήσει σημαντικά. Αν έχετε μειώσει την κατανάλωση αλλά τα επίπεδα σας παραμένουν υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ.

5. Φάτε ψάρι

Ψάρια όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγκα, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Προετοιμάστε το ψάρι σας με υγιεινούς τρόπους, όπως ψητό ή στον φούρνο. Το τηγάνισμα προσθέτει ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά που μπορεί να εξουδετερώσουν τα οφέλη του.

Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, άλλες καλές πηγές ωμέγα-3 είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, προϊόντα σόγιας όπως το tofu, και τα σκούρα πράσινα λαχανικά.

6. Δοκιμάστε συμπληρώματα διατροφής για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσετε το λιπιδικό σας προφίλ, μιλήστε με τον γιατρό σας για:

7. Πιείτε περισσότερο νερό

Η ζάχαρη και η φρουκτόζη – που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά σε αναψυκτικά, γλυκό τσάι και χυμούς φρούτων – μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Οι επιπλέον θερμίδες από αυτά τα ποτά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, προσθέτοντας επιπλέον επιβάρυνση στην καρδιά σας.

Το νερό είναι η πιο εύκολη και οικονομική επιλογή για να ξεδιψάσετε. Αν λαχταράτε γεύση, δοκιμάστε να στύψετε λεμόνι ή λάιμ σε ανθρακούχο νερό. Αφήστε τη ζάχαρη έξω από το τσάι σας και δοκιμάστε τσάι με βότανα, μπαχαρικά ή άνθη.

8. Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας

Πολύ μεγάλα γεύματα μπορούν να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Χωρίστε τη συνηθισμένη σας μερίδα στη μέση. Στο σπίτι, μαγειρέψτε τη συνηθισμένη ποσότητα αλλά σερβίρετε μόνο τη μισή.

Στα εστιατόρια, χωρίστε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες. Τρώτε αργά για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να καταλάβει πότε έχει χορτάσει. Βάλτε δεύτερη μερίδα μόνο αν είστε ακόμη πεινασμένοι. Αν νιώθετε ικανοποίηση, κρατήστε το υπόλοιπο για αργότερα.

9. Μην παραλείπετε γεύματα

Ίσως είστε πολύ απασχολημένοι για να φάτε ή νομίζετε ότι παραλείποντας γεύματα θα χάσετε βάρος. Το πρόβλημα είναι ότι πιθανότατα θα πεινάσετε τόσο πολύ αργότερα που θα φάτε οτιδήποτε, είναι δεν είναι υγιεινό. Ή μπορεί να φάτε περισσότερο στο επόμενο γεύμα, κάτι που αυξάνει απότομα τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Είναι καλύτερο να τρώτε με μέτρο μερικές φορές την ημέρα. Απολαύστε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο και τηρείτε τις προτεινόμενες μερίδες. Έχετε υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μπαστουνάκια καρότου και σέλινου, όταν πεινάτε.

10. Κόψτε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται δραματικά. Πάρτε την απόφαση να το κόψετε. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να κάνετε ένα πλάνο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να βοηθήσει:

11. Καταναλώστε περισσότερη σόγια και ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα πεκάν είναι πλούσιοι σε «καλά» λιπαρά, γεμάτοι ωμέγα-3 και περιέχουν ίνες και άλλες φυσικές ουσίες που ενισχύουν την καρδιακή υγεία. Στοχεύστε σε τέσσερις έως έξι μερίδες την εβδομάδα. Προτιμήστε ποικιλίες χωρίς αλάτι και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Η σόγια είναι επίσης μια επιλογή, αν και τα οφέλη της για την καρδιακή υγεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες. Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, μια μερίδα μπορεί να είναι μικρότερη από ό,τι νομίζετε: 42 γραμμάρια (περίπου μια μικρή χούφτα) ή 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με φάρμακα

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, ορισμένα άτομα χρειάζονται και φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες από τις επιλογές που μπορεί να σας προτείνει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:

Όπως όλα τα φάρμακα, οι θεραπείες για τα τριγλυκερίδια μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως:

Αν παρατηρείτε παρενέργειες που σας κάνουν να νιώθετε αδιαθεσία ενημερώστε τον γιατρό σας. Ίσως μπορέσετε να αλλάξετε φάρμακο ή να μειώσετε τη δόση. Δεν επηρεάζουν όλα τα φάρμακα τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο.

Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά φάρμακα μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αν ακολουθήσετε προσεκτικά το σχέδιο θεραπείας σας, θα μπορούσατε να δείτε πτώση στα τριγλυκερίδιά σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Λίγα λόγια για τα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη στο αίμα που προέρχονται από την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων. Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η πιο υγιεινή διατροφή και η περισσότερη άσκηση είναι συνήθως αρκετά για να τα μειώσουν, αλλά αν όχι, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια: Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι χειρότερο: Η χοληστερίνη ή τα υψηλά τριγλυκερίδια;

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης:

Υπερλιπιδαιμία: Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά τριγλυκερίδια και χοληστερόλη

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τριγλυκερίδια. Το να έχετε πάρα πολλά είναι πάντα πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα αν έχετε υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης και όχι αρκετή «καλή».

Πηγές: WebMD, CDC (Cholesterol), CDC (LDL, HDL, Triglycerides), NIH

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version