Η ανίατη κολπίτιδα από μύκητες είναι ένα συχνό πρόβλημα που έχουν οι γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών μυκητίασης και κάνουν λόγο για ανθεκτικότητα στα φάρμακα.
Εκατομμύρια γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις κολπίτιδας, με πολλές από αυτές να μην μπορούν να θεραπευτούν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σε σχετική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν επιχρίσματα που ελήφθησαν από ασθενείς που είχαν τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια μυκητιασικής λοίμωξης εντός 12 μηνών, ταξινομημένα ως υποτροπιάζοντα.
Στο 15% αυτών βρέθηκε ανθεκτικότητα στην πιο ισχυρή θεραπεία, τη φλουκονοζόλη και άλλα ισχυρά αντιμυκητιασικά. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις, η λοίμωξη είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, επομένως οι γυναίκες μπορεί να πρέπει να βασίζονται για πάντα στη φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για αυτή την ανθεκτικότητα μπορεί να ευθύνεται μεταξύ άλλων και η υπερβολική χρήση κοινών αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Infections.
Τι είναι η ανίατη κολπίτιδα από μύκητες
Η λοίμωξη αυτή, γνωστή και ως καντιντίαση, προκαλείται από έναν τύπο μύκητα που ονομάζεται Candida. Κανονικά, αυτός ο μύκητας ζει ακίνδυνα στο σώμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί και να βλάψει τους υγιείς ιστούς. Η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει το στόμα, το λαιμό, το πέος και τον κόλπο και προκαλεί φαγούρα, ερεθισμό και πόνο και μερικές φορές έκκριμα στις γυναίκες.
Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ανησυχία μεταξύ των ειδικών ότι ορισμένες περιπτώσεις μυκητιάσεων είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, με τους ασθενείς να πρέπει να χρησιμοποιούν τακτικά θεραπείες για πολλούς μήνες αντί για μερικές εβδομάδες που ήταν το σύνηθες έως τώρα.
Όπως κάποια βακτήρια έχουν αποκτήσει ανοσία στα κοινά αντιβιοτικά, ένα παρόμοιο μοτίβο εμφανίζεται και με τις μυκητιάσεις. Για να κατανοήσουν την κλίμακα του προβλήματος, οι ερευνητές εξέτασαν εργαστηριακά αποτελέσματα που ελήφθησαν από χιλιάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο με επαναλαμβανόμενες μολύνσεις μεταξύ 2018 και 2021.
Η πλειοψηφία βρέθηκε ότι προκαλείται από την Candida albicans, τον μύκητα που συνήθως ευθύνεται για την κολπίτιδα. Ωστόσο, υπήρξε μια αύξηση από έτος σε έτος σε άλλα είδη Candida, από τα οποία το πιο κοινό ήταν το Nakaseomyces glabrata, ένα είδος που είναι ανθεκτικό στις τυπικές θεραπείες.
Kολπίτιδες: Πως μπορεί να βοηθήσει το ελαιόλαδο στην πρόληψη και θεραπεία
Το 2018, περίπου μία στις 20 περιπτώσεις οφειλόταν σε αυτά τα «άλλα» είδη, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε μία στις δέκα έως το 2020. Συνολικά, το 3% των περιπτώσεων βρέθηκε να είναι ανθεκτικό σε ένα από τα πιο τυπικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της φλουκονοζόλης.
Ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των λοιμώξεων μυκητίασης
«Η αύξηση των ειδών non-albicans προκαλεί κλινική ανησυχία, καθώς ορισμένα έχουν εγγενή μειωμένη ευαισθησία στη φλουκοναζόλη», τόνισαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν:
«Η επιτυχής θεραπεία των ανθεκτικών στη φλουκοναζόλη ειδών Candida albicans και μη-albicans μπορεί να είναι πολύ δύσκολη και αυτό απαιτεί συχνά πολλαπλές σειρές αντιμυκητιασικών φαρμάκων. Πολλοί από αυτούς τους μύκητες είχαν επίσης μειωμένη ευαισθησία σε φάρμακα δεύτερης γραμμής, όπως η ιτρακοναζόλη και η βορικοναζόλη, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιλογές θεραπείας».
Εκτός από τα τυπικά συμπτώματα για τον εντοπισμό της κολπίτιδας, δηλαδή τον κνησμό και το έκκριμα, οι γιατροί μπορούν επίσης να ελέγξουν το κολπικό pH για σημάδια μόλυνσης από ζυμομύκητες και να το παρακολουθήσουν με θεραπεία, όπως μια εφάπαξ δόση φλουκοναζόλης από το στόμα.
Η μυκητιασική κολπίτιδα κολλάει;
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κολπίτιδα έχει υπερδιαγνωσθεί τόσο από γιατρούς όσο και από ασθενείς και οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην περιττή χρήση αντιμυκητιασικής θεραπείας, η οποία θα οδηγήσει σε ανθεκτικότητα των στελεχών στα φάρμακα.