Site icon Όλο Υγεία

Τι αποκαλύπτει η στάση του ύπνου που επιλέγετε, σύμφωνα με ειδικό

στάση του ύπνου - στρες

Φωτογραφία: 123rf

Η στάση του ύπνου μπορεί να επηρεάζει την υγεία σας περισσότερο απ’ όσο νομίζετε. Σύμφωνα με ειδικούς, ο τρόπος που τοποθετείτε το σώμα σας στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τη σπονδυλική στήλη, αλλά και την ψυχολογία σας.

Ύπνος: Η καλύτερη και η χειρότερη ώρα να κοιμηθείτε για την υγεία της καρδιάς

Η στάση του ύπνου μιλάει για την υγεία μας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sensors, οι συμμετέχοντες που προτιμούσαν να κοιμούνται στη δεξιά πλευρά και είχαν χαμηλότερη συχνότητα αλλαγής θέσης παρουσίασαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Συγκεκριμένα, η προτίμηση για ύπνο στη δεξιά πλευρά σχετίστηκε με λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεγαλύτερη διάρκεια βαθύ ύπνου, ενώ η αυξημένη συχνότητα αλλαγής θέσης συνδέθηκε με μειωμένη ποιότητα ύπνου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η θέση ύπνου και η σταθερότητα στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και την υγεία του ανθρώπου.

Αυτό αφορά και την ψυχική μας υγεία. Ένας επαγγελματίας ψυχολόγος αποκάλυψε τις πέντε πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου που δείχνουν ότι μπορεί να βρίσκεστε υπό υψηλό στρες.

Ο Dr Kyle Osbourne, κλινικός ψυχολόγος στο Ancora Psychiatric Hospital στη Φιλαδέλφεια, ανέφερε ότι το άγχος και η ποιότητα του ύπνου συνδέονται στενά, καθώς το άγχος επηρεάζει τον ύπνο και ο κακός ύπνος επιδεινώνει το άγχος.

Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη, μια κρίσιμη ορμόνη για τη διαχείριση της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες.

Εκτός από τον έλεγχο του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης, η κορτιζόλη μας βοηθά να ρυθμίζουμε τον μεταβολισμό μας και να μειώνουμε τις φλεγμονές.

Η παρατεταμένη, αυξημένη κορτιζόλη ή το χρόνιο άγχος μπορεί να διαταράξει αυτές τις διεργασίες, οδηγώντας σε φλεγμονές, χρόνιο πόνο, άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και στην εξέλιξη νόσων όπως το Alzheimer και το Parkinson.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ ύπνου και άγχους μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά το σώμα να κοιμάται σωστά. Χαμηλά επίπεδα μελατονίνης μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το να κοιμάσαι στο πλάι είναι η καλύτερη στάση, αλλά όταν βρίσκεστε υπό στρες, μπορεί να στριφογυρίζετε σε στάσεις όπως το «Φλαμίνγκο» ή ο «Αναρριχητής Βουνού».

Doppelbett: Το γερμανικό κόλπο που βοηθά να κοιμάστε όμορφα με το σύντροφό σας και σώζει από το «διαζύγιο ύπνου»

Οι 5 στάσεις ύπνου που δείχνουν ότι υποφέρουμε από στρες

Παρακάτω, θα διαβάσετε περισσότερα για τις πιο κοινές στάσεις ύπνου που, σύμφωνα με τον Dr Osbourne, αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι το σώμα και το μυαλό βρίσκονται υπό πίεση:

Η μούμια

Όπως ακριβώς μια μούμια μέσα σε σάβανο, αυτή η στάση αναφέρεται σε ξάπλωμα ανάσκελα με τα πόδια εκτεταμένα ευθεία και τα χέρια σταυρωμένα πάνω στο στήθος.

Αν και αυτή η στάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού, της άπνοιας ύπνου και να βελτιώσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, το να κοιμάσαι άκαμπτα με τα χέρια σταυρωμένα μπορεί να δείχνει ότι αισθάνεστε άγχος, άμυνα ή απογοήτευση.

Η θέση των χεριών μπορεί επίσης να δείχνει επιθυμία για παρηγοριά ή μια υποσυνείδητη προσπάθεια αυτοπροστασίας, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό υποκείμενο άγχος.

Ο αναρριχητής δέντρων

Γνωστή και ως «διάπλατη» στάση, ο «αναρριχητής δέντρων» είναι το να κοιμάστε μπρούμυτα, με τα χέρια εκτεταμένα προς τα πάνω σε γωνία 90 μοιρών και το ένα πόδι λυγισμένο επίσης σε γωνία 90 μοιρών.

Το υποβόσκον άγχος μπορεί μερικές φορές να προκαλεί μυϊκή ένταση, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση άνετης στάσης ύπνου και αναγκάζοντας το άτομο να κοιμάται μπρούμυτα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως το ροχαλητό, η άπνοια ύπνου, ο πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα.

Ο Dr Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος, εξήγησε στο Psychology Today: «Το να κοιμάσαι μπρούμυτα μπορεί να είναι επιβλαβές για την πλάτη και τον αυχένα, προκαλώντας επιπλέον πόνο και ενόχληση».

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είστε τεντωμένοι μπρούμυτα, είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρήσετε τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα ευθυγραμμισμένα χωρίς πίεση. Ο αυχένας είναι γυρισμένος σε γωνία 90 μοιρών από το υπόλοιπο σώμα και ανασηκωμένος από το μαξιλάρι.

Αυτό είναι μια «συνταγή» για αυχενικό πόνο και καταπόνηση. Ο ύπνος μπρούμυτα δημιουργεί έντονη καμπύλη στη σπονδυλική στήλη, κάτι που ασκεί πίεση στη μέση και μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.

Το να κοιμάστε μπρούμυτα επίσης πιέζει το πρόσωπο στο μαξιλάρι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.

Επιπλέον, το να κοιμάστε με τα χέρια σε γωνία πάνω από το κεφάλι μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή στους βραχίονες λόγω πίεσης στα νεύρα.

Τι σημαίνει για την προσωπικότητά σας εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε στην απόλυτη σιωπή

Σωρός μαξιλαριών

Αν και το να έχει κανείς όλα τα αγαπημένα του μαξιλάρια κάτω από τον αυχένα μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και να βοηθάει στην αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέος, μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος, κόπωση και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το υπερβολικό ύψος ή η χρήση πολλών μαξιλαριών μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου και προκαλώντας ενόχληση.

Ένας κακός ύπνος αυξάνει την κόπωση και την έλλειψη ενέργειας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την ψυχική υγεία.

Επιπλέον, η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιοπαθειών, καθώς και εξασθενημένης ανοσοποιητικής λειτουργίας και γνωστικής παρακμής.

Έρευνες δείχνουν ότι το να κοιμάται κανείς με μόνο ένα μαξιλάρι είναι το καλύτερο, καθώς αυτό σηκώνει ελαφρώς το κεφάλι ώστε να διατηρείται η ευθυγράμμιση μεταξύ κεφαλιού και αυχένα.

Αντιγήρανση: Για να φαίνεστε νεότεροι σε 60 ημέρες, πείτε «αντίο» σε 7 συνήθειες

Η εμβρυακή στάση

Η «μωρουδιακή» ή «εμβρυακή» στάση ύπνου είναι όταν ένα άτομο κοιμάται στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς τα μέσα και τα χέρια είτε αγκαλιασμένα γύρω του είτε κοντά στο στήθος, μιμούμενο τη θέση του εμβρύου στη μήτρα.

Αν και αυτή η στάση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να υποδηλώνει ευαισθησία και άγχος.

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου στρες, το σώμα μας συχνά καταφεύγει φυσικά στην «αυτοκαθησυχαστική» εμβρυακή στάση, όπως κάνει ένα βρέφος, κάτι που υποδηλώνει ότι το άτομο ενδέχεται να καθησυχάζει υποσυνείδητα τον εαυτό του.

Σύμφωνα με τη Dr Aarti Grover, Ιατρική Διευθύντρια του Center for Sleep στο Tufts Medical Center: «Ο ύπνος σε εμβρυακή στάση έχει συνδεθεί με άτομα που έχουν άγχος και χρειάζονται παρηγοριά».

Ωστόσο, η στάση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα γόνατα, καθώς οι σύνδεσμοι γύρω από τα γόνατα και τα ισχία φλεγμαίνουν λόγω της συνεχούς κάμψης που συμβαίνει σε αυτές τις αρθρώσεις.

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένος; Οι 7 αιτίες της ανεξήγητης κόπωσης και πότε να δείτε γιατρό

Το φλαμίνγκο

Αυτή η στάση ύπνου είναι όταν ένα άτομο κοιμάται ανάσκελα, με το ένα πόδι λυγισμένο και τραβηγμένο προς το σώμα, ενώ το άλλο παραμένει τεντωμένο, όπως κοιμάται το φλαμίνγκο στη φύση.

Αν και κάποιοι βρίσκουν αυτή τη στάση άνετη και χαλαρωτική, καθώς μπορεί να βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να μειώνει την πίεση σε ορισμένα σημεία, άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου στρες ή υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Επιπλέον, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και υπνική άπνοια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Νιώθετε πόνο στον ώμο μετά τον ύπνο; Οι στάσεις που πρέπει να αποφύγετε – Ποια είναι η καλύτερη

Η Dr Lois Krahn, ειδικός στον ύπνο από το Mayo Clinic, εξήγησε: «Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτή τη στάση άνετη, γιατί δεν ασκούν βάρος στις αρθρώσεις τους. Το να κοιμάσαι ανάσκελα σημαίνει ότι η γλώσσα και η γνάθος μπορούν να πέσουν προς τα πίσω και να φράξουν τον αεραγωγό. Και πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο όταν κοιμούνται ανάσκελα».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version