Site icon Όλο Υγεία

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Συμπτώματα και θεραπεία

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο (Hashimoto) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υποθυρεοειδισμό.

Η θεραπεία περιλαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με συνθετική θυρεοειδική ορμόνη (θυροξίνη) και η πρόγνωση είναι συνήθως εξαιρετική.

Οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ακουστικές ανωμαλίες σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Αυτή η ακουστική δυσλειτουργία μπορεί να είναι πολυπαραγοντική όπως υποδεικνύεται από μελέτες περιπτώσεων που γίνονται σε όσους έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η ύπαρξη Χασιμότο αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Δυστυχώς, αυτή η σημαντική σύνδεση συχνά παραβλέπεται τόσο από τους γιατρούς όσο και από τους ασθενείς με θυρεοειδή.

Που οφείλεται το Hashimoto

Διάφορες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό. Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι η νόσος Hashimoto, η οποία είναι φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που μειώνει την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Η νόσος Hashimoto θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που κανονικά υπερασπίζονται το σώμα από ξένους εισβολείς (όπως τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν ασθένειες) επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα.

Η πάθηση ονομάζεται επίσης θυρεοειδίτιδα Hashimoto, χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Hashimoto

Η νόσος εξελίσσεται πολύ αργά για πολλά χρόνια, οπότε τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Παράλληλα, τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.

Ορισμένες φορές η νόσος Hashimoto δεν προκαλεί κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα. Η πάθηση μπορεί να ανακαλυφθεί εντελώς τυχαία κατά την εξέταση  για άλλα, ίσως άσχετα, ιατρικά προβλήματα.

Υπερθυρεοειδισμός: Ποια θεραπεία προσθέτει χρόνια

Η νόσος Hashimoto μειώνει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει δύο κύριες ορμόνες – τη θυροξίνη (Τ4) και την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Δύο δομές του εγκεφάλου, η υπόφυση και ο υποθάλαμος, ρυθμίζουν τις ορμόνες που απελευθερώνονται από τον θυρεοειδή αδένα. Τα στάδια της διαδικασίας είναι τα εξής:

Τι περιλαμβάνουν οι τρέχουσες επιστημονικές θεωρίες

Επιπλοκές της νόσου Hashimoto

Διάγνωση της νόσου Hashimoto

Η διάγνωση της νόσου Hashimoto μπορεί να περιλαμβάνει:

Θεραπεία για τη νόσο Hashimoto

Με τη θεραπεία, οι προοπτικές για τα περισσότερα άτομα με νόσο Hashimoto είναι εξαιρετικές. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με τη συνθετική θυρεοειδική ορμόνη. Ο γιατρός θα συστήσει τακτικές εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας, ώστε να διασφαλίζεται ότι βρίσκονται εντός των συνιστώμενων τιμών.

Θα πρέπει να λαμβάνετε το φάρμακο για όλη σας τη ζωή. Η φαρμακευτική αγωγή δεν θεραπεύει την πάθηση, αλλά συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Τα συμπτώματα θα επανέλθουν εάν διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή του θυρεοειδούς. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν ο διογκωμένος αδένας προκαλεί συμπτώματα πίεσης.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version