Site icon Όλο Υγεία

Θυρεοειδής: Τα πρώιμα σημάδια υποθυρεοειδισμού και υπερθυρεοειδισμού – Τι να κάνετε

Οι γυναίκες είναι έξι φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα θυρεοειδούς από τους άνδρες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Aberdeen. Γι’αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις παθήσεις του θυρεοειδούς έγκαιρα.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο λαιμό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την τραχεία και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). «Ο μεταβολισμός είναι ο συνδυασμός όλων των χημικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα σας. Περιλαμβάνει διαδικασίες που μετατρέπουν το φαγητό που τρώτε σε ενέργεια», εξηγεί η Δρ. Elizabeth Rogers, κλινική διευθύντρια στο Bupa Health Clinics.

Έτσι, ένα πρόβλημα με τον θυρεοειδή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μεταβολισμό, την ενέργεια και μια σειρά από άλλα συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό, η Δρ. Rogers μοιράζεται τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και τι πρέπει να κάνετε γι ‘αυτά.

Ποια είναι τα είδη των προβλημάτων του θυρεοειδούς;

Υπάρχουν δύο κύρια προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με τον θυρεοειδή σας: μπορεί να γίνει υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός.

«Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον υπολειτουργία του θυρεοειδούς και τη μη παραγωγή αρκετών ορμονών, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός είναι όταν ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος, επομένως παράγει πάρα πολλές ορμόνες. Κάθε μία από αυτές τις ασθένειες του θυρεοειδούς μπορεί να προκληθεί και να οδηγήσει σε μια σειρά παθήσεων υγείας», εξηγεί η Δρ. Rogers.

Τα πρώιμα σημάδια προβλημάτων του θυρεοειδούς

Επειδή οι δύο καταστάσεις προκύπτουν από αντίθετα προβλήματα με τον θυρεοειδή, τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Στον υποθυρεοειδισμό, η έλλειψη ορμονών σημαίνει ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με υπερβολικά γρήγορο μεταβολισμό.

Τα πρώιμα σημάδια του υποθυρεοειδισμού

Τα πρώιμα σημάδια του υπερθυρεοειδισμού

Πότε είναι πιθανό να ξεκινήσουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς;

Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα θυρεοειδούς, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό το γιατί, η έρευνα συνδέει τον υψηλό κίνδυνο προβλημάτων θυρεοειδούς στις γυναίκες με τις διαφορές φύλου στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς και με τον αντίκτυπο των ορμονών του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

«Κινδυνεύετε να αναπτύξετε προβλήματα θυρεοειδούς εάν το σώμα σας δεν μπορεί να ρυθμίσει την ποσότητα των ορμονών που απαιτούνται για να βοηθήσουν το σώμα να λειτουργήσει καλά. Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει προβλήματα θυρεοειδούς, αλλά είναι πιο συχνά εάν είστε γυναίκα, υπάρχουν προβλήματα θυρεοειδούς στην οικογένειά σας ή εάν έχετε αυτοάνοση νόσο, όπως διαβήτη ή κοιλιοκάκη», εξηγεί η Δρ. Rogers.

Ο υποθυρεοδισμός είναι πιο πιθανό να επηρεάσει άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Η πιο κοινή αιτία είναι η νόσος Hatashimo, μια αυτοάνοση πάθηση, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις και βλάβη στον θυρεοειδή.

Ο υπερθυρεοδισμός είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί μεταξύ 20-40 ετών. Συνήθως προκαλείται από τη νόσο του Grave, μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που αναγκάζουν τον θυρεοειδή να παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS.

Τι να κάνετε εάν έχετε πρώιμα σημάδια προβλημάτων του θυρεοειδούς

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε πρώιμα σημάδια προβλήματος στον θυρεοειδή. Το σώμα σας δεν μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα του θυρεοειδούς μόνο του, επομένως η φαρμακευτική αγωγή ή οι θεραπείες είναι απαραίτητες εάν έχετε πρόβλημα.

«Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή, θα σας παραπέμψει για εξετάσεις αίματος για να μετρήσει πόση θυρεοειδική ορμόνη έχετε στο σώμα σας. Εάν οι εξετάσεις σας επιβεβαιώσουν την υπολειτουργία του θυρεοειδούς, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό σας», εξηγεί η Δρ. Rogers και συνεχίζει:

«Μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο ορμονικής υποκατάστασης που ονομάζεται λεβοθυροξίνη (μια συνθετική εκδοχή της θυροξίνης που το σώμα δεν παράγει αρκετά). Αυτό είναι ένα καθημερινό δισκίο για να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς σε φυσιολογικά επίπεδα».

Οι περιπτώσεις υπερδραστήριου θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται πάντα από ενδοκρινολόγους. Μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, αν και μπορεί να χρειαστεί ραδιενεργό ιώδιο και χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε την καλύτερη θεραπευτική επιλογή, ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version