Site icon Όλο Υγεία

Θυρεοειδής: Οι απαραίτητες βιταμίνες για να λειτουργεί ρολόι – Πως θα καταλάβετε ότι σας λείπουν

Θυρεοειδής

Δείτε τις τέσσερις κύριες βιταμίνες που έχουν θεωρείται ότι ενισχύουν την υγεία του θυρεοειδούς. Μήπως σας λείπουν;

Ενώ μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή τους και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών, για ορισμένους ανθρώπους με έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής ώστε ο θυρεοειδής να λειτουργεί ομαλά.

Ωστόσο, απαιτείται εξαιρετική προσοχή όταν λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να διαταράξουν τη σωστή απορρόφηση τυχόν φαρμάκων που λαμβάνετε για τον θυρεοειδή σας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον ενδοκρινολόγο σας πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για διάφορες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών για να δει εάν θα ωφεληθείτε από τα συμπληρώματα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, μπορεί να μην χρειάζεστε καν αυτά τα συμπληρώματα βιταμινών. Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί ότι έχετε έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες ή συμπληρώματα, μπορεί να επωφεληθείτε από τα επιπλέον συμπληρώματα.

Μέταλλα όπως το σελήνιο, το ιώδιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μετατροπή της ανενεργής θυροξίνης (ορμόνη Τ4) σε ενεργή τριιωδοθυρονίνη (ορμόνη Τ3).

Άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν βιταμίνες A, B12, D και E. Οι βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση των υποκείμενων αιτιών των διαταραχών του θυρεοειδούς. Οι ελλείψεις σε αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να οδηγήσουν σε κακή κατάσταση του θυρεοειδούς.

Οι 4 βιταμίνες

  1. Βιταμίνη Α
  2. Βιταμίνη Β12
  3. Βιταμίνη D
  4. Βιταμίνη Ε

1. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α, ή ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την όραση και την αναπαραγωγή. Λειτουργεί επίσης ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και μετριάζει τα επίπεδα TSH . Με αυτόν τον τρόπο, η βιταμίνη Α βοηθά στην αποφυγή της βρογχοκήλης. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας αυτοάνοσης νόσου όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Ορισμένες πηγές τροφίμων αυτής της βιταμίνης περιλαμβάνουν τα καρότα, τα αυγά, τη γλυκοπατάτα και το σπανάκι. Οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει επίσης ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα βιταμίνης Α προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο υποθυρεοειδισμού. Η βιταμίνη Α μειώνει τις αυτοάνοσες αντιδράσεις και διεργασίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες του θυρεοειδούς.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα βιταμίνης Α, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος και ηπατική βλάβη.

2. Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή DNA. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ζωτικούς ιστούς και διευκολύνουν τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ορισμένα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β συνάδουν με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού και υπερθυρεοειδισμού, όπως μυϊκή αδυναμία, κόπωση, κακή μνήμη και διαταραχές της διάθεσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 ή συμπλέγματος βιταμινών Β μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας του θυρεοειδούς σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού που προκαλείται από τη νόσο του Χασιμότο, καθώς η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης είναι συχνή σε άτομα με αυτήν την ασθένεια.

Ομοίως, τα άτομα με νόσο του Graves είναι πιθανό να υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Β12 και μπορεί να χρειαστούν τις απαιτούμενες ποσότητες αυτής της βιταμίνης με τη μορφή συμπληρωμάτων για την ενίσχυση της υγείας του θυρεοειδούς τους. Μερικές κοινές πηγές τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Β περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αυγά, το κρέας, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα και τα όσπρια.

Μερικά συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, κόπωση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, συμπτώματα υποθυρεοειδισμού ή απώλεια βάρους που συνάδει με υπερθυρεοειδισμό.

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό έχουν επίσης ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αυτή η ανεπάρκεια βιταμίνης έχει επίσης συνδεθεί με ταχεία έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών καθώς τα χαμηλά επίπεδα Β12 επηρεάζουν αρνητικά τους νευροδιαβιβαστές.

3. Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι κοινή στον υποθυρεοειδισμό (νόσος του Hashimoto) και στον υπερθυρεοειδισμό (νόσος του Graves) και πιθανώς συμβάλλει σε συμπτώματα, όπως ο πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες. Όπως είναι λογικό, αυτή η βιταμίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου για την ενδυνάμωση και την αποκατάσταση των οστών.

Οι πηγές τροφής αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, το κοτόπουλο, το βοδινό κρέας, το αυγό και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φως του ήλιου χρησιμεύει επίσης ως έμμεση πηγή βιταμίνης D, καθώς το δέρμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Για το λόγο αυτό, αυτή η βιταμίνη είναι κοινώς γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου».

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D καταστέλλει τα επίπεδα της TSH, καθιστώντας την ιδανική για υποθυρεοειδικούς ασθενείς, καθώς τα υψηλά επίπεδα TSH συνήθως υποδηλώνουν υποθυρεοειδισμό. Ένα άλλο όφελος της επαρκούς βιταμίνης D στο σώμα σας είναι η υγείατου εντέρου. Ένα μη υγιές έντερο πιστεύεται ότι προμηνύει την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών όπως το Hashimoto, μια κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού.

Δεν υπάρχει ανάγκη για συμπληρώματα βιταμίνης D, εάν η εξέταση αίματος υποδεικνύει ότι έχετε αρκετά επίπεδα ορού αυτής της θρεπτικής ουσίας. Τα υπερβολικά επίπεδα βιταμίνης D στο σύστημά σας οδηγούν σε αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου στο έντερο λόγω της τοξικότητας της βιταμίνης D και θα μπορούσαν να σας κάνουν υπερασβεστιαιμικούς. Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρεξης, πόνο, έμετο και αφυδάτωση.

4. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε, επίσης γνωστή ως άλφα-τοκοφερόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βρίσκεται φυσικά σε πολλές φυτικές πηγές τροφίμων, όπως τα λαχανικά, τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά. Βρίσκεται επίσης φυσικά στα αυγά, το κρέας και τα ζωικά λίπη. Η βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο σε μια σειρά βιολογικών διεργασιών στο σώμα, καθιστώντας την ευεργετική για τη συνολική υγεία. Η ανεπάρκεια α-τοκοφερόλης είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με εντερική διαπερατότητα (διαρρέον έντερο), πρόδρομος για αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Τα συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης, όταν υπάρχει ανεπάρκεια, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου, της υγείας του θυρεοειδούς και της συνολικής υγείας των ατόμων με νόσο του Χασιμότο. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε βοηθούν επίσης στην προστασία των κυττάρων του σώματος από πιθανή βλάβη λόγω οξειδωτικού στρες .

Η βιταμίνη Ε λειτουργεί καλύτερα με μεταλλικά θρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο και το ιώδιο για βέλτιστα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα στο σώμα. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η βιταμίνη Ε είναι επίσης χρήσιμη στον μετριασμό της τοξικότητας του θυρεοειδούς που προκαλείται από το ιώδιο.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, ειδικά εάν περιμένετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση. Η βιταμίνη Ε μπορεί να επηρεάσει τη βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος, και συνιστάται να αποφεύγεται η λήψη της πριν από χειρουργική επέμβαση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε υπερβολικά επίπεδα βιταμίνης Ε στον οργανισμό σας ή παίρνετε ήδη αντιπηκτικά του αίματος.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version