Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AbbVie Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη μιλά για τη θεραπευτική καινοτομία, η οποία φέρνει επανάσταση στην ιατρική φροντίδα και προσφέρει νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς, εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη, για το σύστημα υγείας και την κοινωνία.
Η ανάδειξη της υγείας ως μια από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη που, πιθανώς, θα επισπεύσει την -εδώ και χρόνια- αναγκαία αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας και θα επιτρέψει τη διόρθωση βαθιά ριζωμένων παθογενειών.
Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επομένως η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ, η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η πρόληψη και η ψυχική υγεία.
Εξίσου απαραίτητη όμως είναι και η μέριμνα από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση για την επαρκή χρηματοδότηση και κινητροδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, αλλά και η προώθηση πολιτικών για την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες.
Γιατί σήμερα η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος υγείας εξαρτάται και από το βαθμό στήριξης της θεραπευτικής καινοτομίας και της ταχύτητας πρόσβασης των ασθενών σε αυτή. Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η θεραπευτική καινοτομία για τη θεμελίωση ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου υγειονομικού συστήματος και για την οικοδόμηση υγιέστερων κοινωνιών;
Ολιστική προσέγγιση της καινοτομίας
Στις μέρες μας, η θεραπευτική καινοτομία στο χώρο της υγείας δεν σημαίνει μόνο καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια, αλλά και διαγνωστικά, απεικονιστικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, χειρουργικές τεχνικές, τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με ολοκληρωμένα μοντέλα σχεδιασμού, παροχής, διαχείρισης και χρηματοδότησης υπηρεσιών υγείας.
Η σύγχρονη καινοτομία, στην ολιστική της προσέγγιση, φέρνει επανάσταση στην ιατρική φροντίδα, προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς και εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη συνολικά για το σύστημα υγείας και την κοινωνία.
Τα μοναδικά οφέλη για τους ασθενείς είναι σήμερα αποδεδειγμένα και σχεδόν αυτονόητα. Έχουμε πλέον την τύχη, λόγω της θεραπευτικής καινοτομίας, να μιλάμε για σημαντική μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας, για σημαντικό περιορισμό και εξάλειψη μολυσματικών ασθενειών, αλλά και για την αύξηση της μακροζωίας, η οποία μάλιστα στην Ελλάδα φτάνει τους 10,4 μήνες για την περίοδο 1995-2015.
Επίσης, η ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχει σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης, της διάγνωσης και θεραπευτικής προσέγγισης διαφόρων νοσημάτων, σοβαρών και μη, στην ογκολογία, την ανοσολογία, τη νευρολογία και σε πολλούς άλλους τομείς.
Τα οφέλη της θεραπευτικής καινοτομίας
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές βελτιώνουν σημαντικά την αντιμετώπιση ασθενειών που στο παρελθόν επέφεραν σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, και ασθενειών που ήταν ιδιαιτέρως απειλητικές για τη ζωή. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει «επανάσταση» στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων ή αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά και σημαντικές επιστημονικές «νίκες» στη «μάχη» κατά του καρκίνου.
Ειδικά στον καρκίνο, όπου η παγκόσμια έρευνα έχει εντατικοποιηθεί, πληθαίνουν οι τύποι καρκίνου στους οποίους επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση, ώστε οι ασθενείς να ζουν μια φυσιολογική ζωή ελεύθερη νόσου.
Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών συμβάλλει στην καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και γενικότερα στην αύξηση της παραγωγικότητας, προάγοντας ταυτόχρονα το στόχο βελτίωσης της συνολικής υγείας του πληθυσμού.
Τα οφέλη της θεραπευτικής καινοτομίας δεν εξαντλούνται όμως μόνο στο επίπεδο του ασθενή. Για το σύστημα υγείας, η καινοτομία συνεπάγεται καλύτερες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα υποστήριξης ασθενών, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καλύτερες υπηρεσίες παράδοσης φαρμάκων, την τηλεϊατρική, την εκπαίδευση και υποστήριξη των νοσοκόμων και φροντιστών, ενώ εξελίσσουν συνεχώς τη φροντίδα και τη θεραπεία κατ’ οίκον.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι επίσης, ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική διάθεση καινοτόμων θεραπευτικών λύσεων στους ασθενείς, συνεπάγεται μείωση του κόστους σε άλλα σημεία του υγειονομικού συστήματος, καθώς υπάρχει μείωση των επισκέψεων των ασθενών στα νοσοκομεία, αποφυγή επεμβάσεων και μιας μακροχρόνιας θεραπευτικής αγωγής, αποσυμφόρηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ενώ υπάρχει εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και υλικών.
Επίσης, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των λειτουργών υγείας αλλά και των ασθενών, στηρίζουν συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, συνεχίζουν να επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ παράγουν και προσφέρουν πλούτο ιατρικών δεδομένων, που είναι αξιοποιήσιμα από την επιστημονική κοινότητα.
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τη θεραπευτική καινοτομία στη χώρα μας. Γιατί δυστυχώς, οι καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία λόγω των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών που φτάνουν ακόμα και στο 70% – ασύγκριτα πιο ψηλά από άλλες χώρες στην Ευρώπη-, ενώ συνεχίζεται η έλλειψη προβλεψιμότητας και η υποχρηματοδότηση του φαρμάκου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διαθέτουν στην Ελληνική αγορά και στο εγγύς μέλλον τις καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές που δύνανται να προσφέρουν στους ασθενείς.
Ως εκ τούτου, και δεδομένων των πολύ μεγάλων ωφελειών που προκύπτουν από την ταχεία και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών στη θεραπευτική καινοτομία, βασική στόχευση της Ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι:
- η επαρκής χρηματοδότηση και κινητροδότηση της θεραπευτικής καινοτομίας,
- η προώθηση πολιτικών για την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες
- και η ταχύτερη ψηφιοποίηση του συστήματος.
Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει αντιστροφή της λογικής από την υπερφορολόγηση στην κινητροδότηση του κλάδου και να γίνει αντιληπτό ότι οι καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις δεν είναι πηγές κόστους, αλλά πολλαπλασιαστές οφέλους για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, βασικές παράμετροι ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου συστήματος υγείας, όπως και παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.