Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι; Δείτε πώς θα το καταφέρετε, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες

έξυπνοι

Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι; Η νευροεπιστήμη λέει ότι μία συνήθεια θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να μαθαίνει πιο γρήγορα και να συγκρατεί περισσότερα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνετε πιο έξυπνοι. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη σας μαθαίνοντας πολλά πράγματα διαδοχικά. Μπορείτε να διαφοροποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο μελετάτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας. Παραδόξως, το να κοιμάστε απλά περισσότερο μπορεί να σας κάνει πραγματικά πιο έξυπνους.

Τα 6 λεπτά την ημέρα που μπορούν να σας κάνουν πιο έξυπνους – Αυξάνουν τον όγκο του εγκεφάλου

Τι ξέρετε και τι κάνετε με αυτά που ξέρετε; Μαθαίνετε πιο γρήγορα και συγκρατείτε περισσότερα από αυτά που μαθαίνετε;

Το να γίνεις πιο έξυπνος είναι μια επιχειρηματική υπερδύναμη. Ειδικά αν αναλογιστείτε σε ποιο είδος «εξυπνάδας» εστιάζετε. Υπάρχει το «έξυπνο» και μετά το πιο  «έξυπνο».

Οι δύο ορισμοί της ευφυΐας

Ενώ η εξυπνάδα μπορεί να περιγραφεί με διάφορους τρόπους, ας επικεντρωθούμε σε δύο.

Η πρώτη, η αποκρυσταλλωμένη ευφυΐα, είναι συσσωρευμένη γνώση: γεγονότα, αριθμοί. Εν ολίγοις, «μορφωμένη/ος». Το οποίο είναι καλό πράγμα. Μόνο που όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που είναι «έξυπνοι από βιβλία» αλλά όχι απαραίτητα έξυπνοι.

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η δεύτερη μορφή, η ρευστή νοημοσύνη. Η ρευστή νοημοσύνη είναι η ικανότητα να μαθαίνεις και να συγκρατείς νέες πληροφορίες – αλλά και να χρησιμοποιείς αυτές τις γνώσεις για να λύσεις ένα πρόβλημα, να μάθεις μια νέα δεξιότητα, να ανακαλείς υπάρχουσες αναμνήσεις και να τις τροποποιείς με νέες γνώσεις. Εν ολίγοις, να έχετε «εφαρμοσμένη νοημοσύνη».

Να γίνετε πιο μορφωμένοι; Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά απλή.  Η βελτίωση της ρευστής νοημοσύνης μπορεί να είναι πιο δύσκολη, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα «παιχνίδια εγκεφάλου» -σταυρόλεξα, Sudoku, εφαρμογές εκπαίδευσης εγκεφάλου- είναι αρκετά δημοφιλή. Αλλά σας κάνουν πιο έξυπνους; Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνουν τη ρευστή νοημοσύνη σας; Μάλλον όχι.

Το πιο σύντομο τεστ IQ στον κόσμο: Απαντήστε στις 3 ερωτήσεις και μάθετε αν είστε εξυπνότεροι από το 80% του πληθυσμού

Τα παιχνίδια εγκεφαλικής εξάσκησης μάς κάνουν πιο έξυπνους;

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioral and Brain Sciences αξιολόγησε τον αντίκτυπο των παιχνιδιών εγκεφαλικής εξάσκησης στη ρευστή νοημοσύνη. Αφού οι συμμετέχοντες έπαιζαν Tetris για αρκετές εβδομάδες, το πάχος του φλοιού και η δραστηριότητα του φλοιού αυξήθηκαν. Και τα δύο αποτελούν σημάδια αύξησης των νευρωνικών συνδέσεων και της μαθημένης τεχνογνωσίας.

Με απλά λόγια, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων διογκώθηκαν και έγιναν πιο έξυπνοι. Αλλά μετά από αυτές τις πρώτες εβδομάδες, το πάχος και η δραστηριότητα του φλοιού άρχισαν να μειώνονται, επιστρέφοντας τελικά στο επίπεδο που ήταν πριν από την επιδίωξη του Tetris, παρόλο που τα επίπεδα δεξιοτήτων τους παρέμεναν υψηλά. Δεν έχασαν την εγκεφαλική τους δύναμη.

Αντιθέτως, οι εγκέφαλοί τους έγιναν τόσο αποτελεσματικοί στο να παίζουν Tetris που αυτές οι αυξημένες νευρικές συνδέσεις έγιναν περιττές. Ούτε ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν περισσότερη νοητική ενέργεια. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, μόλις το κατάλαβαν, έγινε εύκολο.

Τελικά, πώς θα γίνουμε έξυπνοι;

Δυστυχώς, ανεξάρτητα από το πόση δουλειά χρειάζεται για να μάθουμε νέες πληροφορίες ή να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες, το «εύκολο» δεν μεταφράζεται σε βελτιωμένη ρευστή νοημοσύνη. Από τη στιγμή που η γνώση ή η δεξιότητα βρίσκεται στο τσεπάκι σας, σίγουρα επωφελείστε από την αύξηση της κρυσταλλωμένης νοημοσύνης, αλλά η ρευστή νοημοσύνη σας σύντομα επιστρέφει σε ένα πιο βασικό επίπεδο.

Αν και η αναλογία ακούγεται ανόητη, είναι σαν να εκτελείτε μια σωματική εργασία χρησιμοποιώντας τη μυϊκή μνήμη, αν και σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείτε την «εγκεφαλική μνήμη».

Αυτό είναι το πρόβλημα με, ας πούμε, τα παιχνίδια εγκεφαλικής εξάσκησης. Η επίλυση παζλ Sudoku δεν θα βελτιώσει τη ρευστή νοημοσύνη σας σε κανέναν άλλο τομέα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος δάσκαλος του Soduku θα γίνετε. Σας κάνει μόνο καλύτερους στο να λύνετε παζλ Sudoku.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρηματικές δεξιότητες. Το να μάθετε πώς να τηρείτε τα βιβλία σας θα βελτιώσει τη ρευστή νοημοσύνη σας μέχρι να το κατακτήσετε. Η εκμάθηση της χρήσης μιας νέας εφαρμογής θα βελτιώσει τη ρευστή νοημοσύνη σας μέχρι να την κατακτήσετε. Μόλις επιτύχετε ένα επίπεδο άνεσης (δεξιότητας), ο εγκέφαλός σας δεν χρειάζεται πλέον να εργάζεται τόσο σκληρά και όλος αυτός ο νέος νοητικός μυς αρχίζει να ατροφεί.

Το κλειδί για να γινόμαστε κάθε μέρα και πιο έξυπνοι

Και μετά υπάρχει το Uncomfortable που σας οδηγεί σε ένα άβολο σημείο. Για να συνεχίσετε να βελτιώνετε τη ρευστή νοημοσύνη σας, μόλις κατακτήσετε μια νέα διαδικασία, μια νέα ρουτίνα, μια νέα δεξιότητα, ένα νέο οτιδήποτε, πρέπει να επικεντρωθείτε στην εκμάθηση κάτι άλλου. Το κλειδί είναι να συνεχίσετε να προκαλείτε τον εαυτό σας.

Τότε θα μπορέσετε να κάνετε διπλές βουτιές. Αποκτάτε νέες γνώσεις, νέες δεξιότητες και νέες εμπειρίες και διατηρείς τον εγκέφαλό σου «φουσκωμένο», αφού αναγκάζεται να συνεχίσει να δημιουργεί νέες νευρωνικές συνδέσεις.

Αυτή η διπλή βύθιση διευκολύνει επίσης το να συνεχίσετε να γίνεστε πιο έξυπνοι σε βιολογικό και νευρολογικό επίπεδο. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της συνειρμικής μάθησης, τη διαδικασία συσχέτισης κάτι νέου με κάτι που ήδη γνωρίζετε.

Με απλά λόγια, η συσχετιστική μάθηση είναι σαν να λέτε: «Το καταλαβαίνω: (Αυτό) είναι βασικά σαν (εκείνο)». Όσο περισσότερο μαθαίνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να συσχετίσετε την «παλιά» γνώση με νέα πράγματα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μάθετε μόνο διαφορές ή αποχρώσεις και θα είστε σε θέση να εφαρμόσετε πρόσθετο πλαίσιο – πλαίσιο που βοηθά επίσης στην αποθήκευση και ανάκτηση της μνήμης – στις νέες πληροφορίες που μαθαίνετε.

Όλα αυτά κάνουν τη μάθηση ακόμη πιο εύκολη, κάτι που σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Intelligence έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε να μαθαίνετε ακόμη πιο γρήγορα και να συγκρατείτε πολύ περισσότερα. Όπως γράφουν οι ερευνητές:

Οι πιο γρήγοροι μαθητές, παρά το γεγονός ότι είχαν τον μικρότερο αριθμό ευκαιριών μελέτης, θυμόντουσαν περισσότερα και ξαναμάθαιναν γρηγορότερα.

Συνεχίστε να πιέζετε τον εαυτό σας να μαθαίνει νέα πράγματα για την επιχείρησή σας, τους πελάτες σας, τον κλάδο σας κ.λπ. Με μια ευρύτερη έννοια, συνεχίστε να πιέζετε τον εαυτό σας να μαθαίνει νέα πράγματα για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει.

Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι, αλλά θα μπορέσετε επίσης να αυξήσετε την αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη σας και να βελτιώσετε τη ρευστή νοημοσύνη σας. Πράγμα που πιθανότατα θα σας κάνει ακόμη πιο επιτυχημένους!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top