Site icon Όλο Υγεία

Αλτσχάιμερ: Για πρώτη φορά εξέταση αίματος εντοπίζει νωρίς ποιοι κινδυνεύουν

αιμοδοσία

Μια νέα εξέταση αίματος που ονομάζεται p-tau217 αναδεικνύεται ως πολλά υποσχόμενη ως βιοδείκτης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το τεστ χρησιμοποιήθηκε σε μια ροή εργασίας δύο σταδίων με πολύ υψηλή ακρίβεια είτε για τον εντοπισμό είτε για τον αποκλεισμό της αμυλοείδωσης του εγκεφάλου, την πιο σημαντική και πρώιμη παθολογία για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτή είναι μια καινοτομία που παρουσιάζεται τώρα από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, μαζί με συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο του Λουντ και στο Μόντρεαλ του Καναδά, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Aging.

Τα τελευταία χρόνια, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη βιοδεικτών στο αίμα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στον εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η πρωτεΐνη Tau, ιδιαίτερα η φωσφορυλιωμένη παραλλαγή της (p-tau) -μια από τις κύριες πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην παθολογία της νόσου– έχει αποτελέσει το επίκεντρο εκτεταμένης έρευνας και εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Νέα στρατηγική για υψηλής ακρίβειας έλεγχο ασθενών σε κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ

Οι νέοι βιοδείκτες p-tau με βάση το αίμα, ειδικά μια παραλλαγή που ονομάζεται p-tau217, έχουν δείξει πολλά υποσχόμενοι ως κλινικά χρήσιμα εργαλεία για τον έλεγχο ασθενών με προβλήματα μνήμης ή άλλα πρώιμα γνωστικά συμπτώματα που υποδηλώνουν πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, ακόμη κι αν είναι πολλά υποσχόμενο, μια ανησυχία γύρω από το τεστ ήταν ότι η ταξινόμηση των πρώιμων ασθενών είτε με νόσο Αλτσχάιμερ είτε χωρίς, θα οδηγήσει σε ένα μάλλον υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών (άτομα με θετικό αποτέλεσμα δοκιμής που δεν έχουν νόσο Αλτσχάιμερ) και ψευδώς αρνητικών (άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης που αποδεικνύεται ότι έχουν νόσο Αλτσχάιμερ βάσει άλλων εξετάσεων όπως PET scans αμυλοειδούς).

Λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις ηθικές και ψυχολογικές ανησυχίες που προκαλούνται από πιθανώς λανθασμένη διάγνωση, αλλά και το υψηλό κόστος και τους πιθανούς ιατρικούς κινδύνους από την έναρξη θεραπειών σε άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και οι συνεργάτες τους ανέπτυξαν μια νέα στρατηγική για την κλινική εφαρμογή βιοδεικτών αίματος.

Ροή εργασίας δύο σταδίων

Το μοντέλο δύο σταδίων βασίζεται σε ένα πρώτο βήμα σε ένα διαγνωστικό μοντέλο (βασισμένο στο p-tau217 του πλάσματος μαζί με την ηλικία και το APOE e4) για τη διαστρωμάτωση ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση ως προς τον κίνδυνο θετικότητας σε αμυλοειδές με βάση την εξέταση PET. Το δεύτερο βήμα βασίζεται σε επιβεβαιωτικές δοκιμές με αναλογία CSF Ab42/40 (ή αμυλοειδές EPT) μόνο σε άτομα με αβέβαια αποτελέσματα στο βήμα 1.

Η ροή εργασίας αξιολογήθηκε σε 348 συμμετέχοντες με ήπια γνωστική εξασθένηση από τις σουηδικές μελέτες BioFINDER (Πανεπιστήμιο Lund) και επικυρώθηκε στην ανεξάρτητη κοόρτη TRIAD (Πανεπιστήμιο McGill,) χρησιμοποιώντας επίσης μια ανεξάρτητη μέθοδο για την ανάλυση του p-tau217 του πλάσματος.

Πολύ υψηλή ακρίβεια

Το μοντέλο αξιολογήθηκε σε τρεις διαφορετικές στρατηγικές-ορόσημα, που διερευνήθηκαν για την ταξινόμηση των συμμετεχόντων σε ομάδες με χαμηλό, ενδιάμεσο και υψηλό κίνδυνο να είναι θετικοί σε αμυλοειδές (με παθολογία τύπου νόσου Αλτσχάιμερ).

Στα αυστηρά κατώτατα όρια πιθανότητας με 97,5% ευαισθησία (για να αποφευχθεί η μη ανίχνευση ασθενών που είναι θετικοί στο αμυλοειδές), μόλις 6,6% βρέθηκαν ψευδώς αρνητικά, ενώ η αυστηρή εξειδίκευση 97,5% (για να αποφευχθεί η ταξινόμηση των ασθενών που είναι αρνητικοί στο αμυλοειδές ως υψηλού κινδύνου) έδωσε μόνο το 2,3% ψευδώς θετικά.

Στα αυστηρά όρια ευαισθησίας/εξειδίκευσης, το 41% των ασθενών ανήκε στην ομάδα ενδιάμεσου κινδύνου (έναντι 29% των ασθενών για τα όρια του 95%). Περαιτέρω αξιολογήσεις αυτής της ομάδας με ΕΝΥ Αβ42/40 έδειξαν πολύ καλή συμφωνία (86%) με τα αποτελέσματα PET αμυλοειδούς. Τα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν στην ανεξάρτητη ομάδα ασθενών McGill.

Μια κλινικά χρήσιμη στρατηγική για εξέταση αίματος p-tau217 για προσυμπτωματικό έλεγχο για νόσο Αλτσχάιμερ

Η μελέτη παρουσιάζει ένα μοντέλο δύο σταδίων με βάση το p-tau217 του πλάσματος αίματος για τη διαστρωμάτωση κινδύνου ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένηση σε υψηλό, χαμηλό και ενδιάμεσο κίνδυνο εμφάνισης αμυλοείδωσης του εγκεφάλου και πρώιμης παθολογίας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η εξέταση αίματος που εφαρμόστηκε στο βήμα 1 δείχνει πολύ υψηλή ακρίβεια για τον εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου, οι οποίοι ανάλογα με την κλινική κατάσταση μπορούν είτε να διαγνωστούν και να ξεκινήσουν με συμπτωματική θεραπεία είτε στο μέλλον να παραπεμφθούν σε εξειδικευμένη κλινική για πιθανή έναρξη θεραπείας τροποποίησης της νόσου.

Στην ομάδα χαμηλού κινδύνου, η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αποκλειστεί με υψηλό βαθμό βεβαιότητας. Η ομάδα ενδιάμεσου κινδύνου θα περιλαμβάνει μόνο περίπου το ένα τρίτο των ασθενών, γεγονός που θα μειώσει ουσιαστικά την ανάγκη για επιβεβαιωτικό έλεγχο ΕΝΥ ή PET σε εξειδικευμένη κλινική, και συνεπώς εξοικονόμηση κόστους για την κοινωνία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version