Η ικανότητα ακοής σε καθένα από τα αυτιά μας μπορεί να επιδεινωθεί με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να δείτε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε.
Το ανθρώπινο αυτί συνήθως έχει εύρος ακοής από 500 Hz έως 20.000 Hz, με τους περισσότερους ανθρώπους να μπορούν να ανιχνεύουν ήχους έως και 20.000 Hz πριν από την ηλικία των 30 ετών. Από την ηλικία των 31 ετών και μέχρι τα 40, η ικανότητα ακοής φτάνει σε συχνότητες έως 12.500 Hz, αλλά καθώς γερνάμε, αυτό το εύρος μειώνεται περαιτέρω σε περίπου 11.500 Hz μεταξύ 41-50 ετών και σε περίπου 8.000 Hz όταν φτάσουμε στα 61-70 έτη.
Το τεστ των 90 δευτερολέπτων που ελέγχει την ακοή
Ένα γρήγορο τεστ διάρκειας 90 δευτερολέπτων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων σημείων απώλειας ακοής, προσδιορίζοντας ποιο αυτί είναι πιο δυνατό. Το τεστ, που αναπτύχθηκε από το eargym, μια πλατφόρμα για την υγεία της ακοής, βασίζεται σε μια ακαδημαϊκή μελέτη του 2021 και μετρά πόσο καλά το αριστερό και το δεξί αυτί ανιχνεύουν ήχους υψηλής έντασης.
Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να ακούμε υψηλότερες συχνότητες μειώνεται και η ικανότητα ακοής κάθε αυτιού μπορεί να μειωθεί με διαφορετικούς ρυθμούς. Για να κάνουν το τεστ, οι χρήστες πρέπει να φορούν ακουστικά, να αναπαράγουν αυτό το βίντεο και να κάνουν παύση όταν δεν μπορούν πλέον να ακούσουν τον τόνο, καταγράφοντας την ηλικία που εμφανίζεται και στα δύο αυτιά.
Η συχνότητα του τόνου που ακούγεται σε κάθε αυτί (μετρούμενη σε Hertz ή Hz) χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της «ηλικίας ακοής» τους, βοηθώντας τους χρήστες να καταλάβουν ποιο αυτί είναι πιο δυνατό. Στην ιδανική περίπτωση, η ηλικία ακοής και των δύο αυτιών θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται στενά με τη βιολογική μας ηλικία.
Η ηλικία της ακοής μας, μεγαλύτερη από την πραγματική
Ωστόσο, πρόσφατη ανάλυση ενός τεστ ηλικίας αυτιών που βασίζεται σε εφαρμογή του eargym αποκάλυψε ότι σχεδόν τα μισά (47%) άτομα ηλικίας 16-35 ετών έχουν ηλικία ακοής μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία. Μεταξύ αυτών των νεαρών ενηλίκων με μεγαλύτερη ηλικία ακοής, η μέση διαφορά μεταξύ ακοής και βιολογικής ηλικίας ήταν 13 έτη.
Οι ειδικοί στο eargym προτείνουν ότι η ατομική αξιολόγηση της δύναμης των αυτιών μας μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη διακύμανση των δυνατοτήτων ακοής μεταξύ τους. Μια μικρή απόκλιση είναι χαρακτηριστική, αλλά αν παρατηρήσετε μια ξαφνική ή σημαντική διαφορά, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πρόωρης απώλειας ακοής.
Ο Andy Shanks, ειδικός στην υγεία της ακοής και συνιδρυτής του eargym, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία: «Ως πρώην DJ, φορούσα τα ακουστικά μου καλύπτοντας μόνο το ένα αυτί μου για να ακούσω το επόμενο κομμάτι και τη ζωντανή μίξη ταυτόχρονα. Αυτό συχνά σήμαινε ότι ένα από τα αυτιά μου ήταν εκτεθειμένο σε επικίνδυνα επίπεδα θορύβου για μεγαλύτερες περιόδους από το άλλο. Τώρα, το αριστερό μου αυτί είναι πιο αδύναμο και περίπου 11 χρόνια μεγαλύτερο από το δεξί».
Ο Shanks τόνισε επίσης τη σημασία των τακτικών ελέγχων ακοής, δηλώνοντας: «Οι εξετάσεις όπως ο έλεγχος ηλικίας του αυτιού L/R είναι ένας γρήγορος τρόπος για να κατανοήσετε την υγεία της ακοής σας και να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές. Στείλτε το στην οικογένεια και τους φίλους σας για να πυροδοτήσετε τη συζήτηση και να ενθαρρύνετε όλους να προσέχουν περισσότερο την ακοή τους».
Τι να κάνετε για να προστατεύσετε την ακοή σας
Ένα πιο ενδελεχές τεστ ακοής είναι ένα καλό επόμενο βήμα για να σας δώσει μια ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα της υγείας της ακοής σας, ώστε να μπορείτε να αναζητήσετε περαιτέρω βοήθεια εάν χρειαστεί. Ασφαλείς πρακτικές ακρόασης, όπως η χρήση προστατευτικών αυτιών, βυσμάτων και ακουστικών ακύρωσης θορύβου, μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας της ακοής μας στο μέλλον.
«Η απώλεια ακοής είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια και συνδέεται στενά με την κακή ψυχική υγεία και τη γνωστική έκπτωση. Επομένως, η φροντίδα της ακοής μας σε όλες τις ηλικίες είναι απαραίτητη για την προστασία όχι μόνο των αυτιών αλλά και του μυαλού μας», καταλήγει ο ειδικός.