Στοχευμένες εφαρμογές με τεχνητή νοημοσύνη, που μπορούν να στηθούν ακόμη και σε μια ημέρα με ελάχιστο κόστος, βοηθούν τους φαρμακοποιούς να έχουν καλύτερη επικοινωνία και καθοδήγηση των ασθενών σε θέματα πρόληψης και συμμόρφωσης στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής τους.
Μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην ευκολότερη και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων στις αποθήκες τους και να καταγράψουν σε λιγότερο χρόνο τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, προχωρώντας σε έγκαιρη παραγγελία τους. Ωστόσο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ρόλο του φαρμακοποιού.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ομιλία του με θέμα «Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στο χώρο της υγείας», στο πλαίσιο του PHARMApoint 2023, ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης.
Όπως επισήμανε ο κ. Συμεωνίδης, η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσει το ρόλο του φαρμακοποιού. «Ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα σύστημα ή λογισμικό, όσο ευφυές κι αν είναι αυτό. Η σχέση που έχουν οι φαρμακοποιοί με τους πολίτες και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους δεν μπορεί να χτιστεί ανάμεσα στον άνθρωπο και οποιαδήποτε μηχανή».
«Η προσήνεια είναι και θα παραμείνει ανθρώπινο χαρακτηριστικό» σημείωσε ο κ. Συμεωνίδης αναφέροντας παράλληλα ότι η χρήση των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λύσει τα χέρια των φαρμακοποιών και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους με τρόπο εύκολο, έξυπνο και γρήγορο.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να υποστηρίξει εφαρμογές που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να παρέχουν προσωποποιημένη υπηρεσία και προσωποποιημένες συστάσεις στους πολίτες που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους, πάντα ανάλογα με τα φάρμακα που χρειάζονται ή τα παραφάρμακα που θέλουν να πάρουν» εξήγησε ο κ. Συμεωνίδης και πρόσθεσε:
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό ακόμη και του πιο μικρού φαρμακείου, από την οργάνωση της αποθήκης του ώστε ο φαρμακοποιός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού είναι αποθηκευμένο κάθε φάρμακο μέχρι τον ορισμό αυτοματοποιημένων στρατηγικών τιμολόγησης και τη δημιουργία αποθέματος με βάση την εποχή, τους πολίτες που εξυπηρετεί και τις τρέχουσες τιμές στις φαρμακαποθήκες».