Οι σαρώσεις οστικής πυκνότητας μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα έναν δείκτη κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουμε σύντομα τη δυνατότητα να προβλέψουμε τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων αργότερα στη ζωή, απλώς και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η ασβεστοποίηση κοιλιακής αορτής (AAC) είναι η συσσώρευση εναποθέσεων ασβεστίου στα τοιχώματα της κοιλιακής αορτής και μπορεί να υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Προβλέπει επίσης τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων και άνοιας στο τέλος της ζωής. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα κοινά μηχανήματα σάρωσης οστικής πυκνότητας που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της οστεοπόρωσης, μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ασβεστοποίηση κοιλιακής αορτής.
Πρόκειται βέβαια για διαδικασία στην οποία, απαιτούνται άριστα εκπαιδευμένοι ειδικοί για την ανάλυση των εικόνων, η οποία μπορεί να διαρκέσει 5-15 λεπτά ανά εικόνα.
Ωστόσο, ερευνητές από τη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) και τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν λογισμικό που μπορεί να αναλύσει τις σαρώσεις πολύ πιο γρήγορα: περίπου 60.000 εικόνες σε μια μέρα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine.
Ο ερευνητής και μελλοντικός ηγέτης του Heart Foundation, αναπληρωτής καθηγητής Joshua Lewis είπε ότι αυτή η εξέλιξη δίνει σημαντική ώθηση στην αποτελεσματικότητα και θα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρεία χρήση της ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής στην έρευνα, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
«Δεδομένου ότι αυτές οι εικόνες και οι αυτοματοποιημένες βαθμολογίες μπορούν να αποκτηθούν γρήγορα και εύκολα τη στιγμή της εξέτασης οστικής πυκνότητας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στο μέλλον για έγκαιρη ανίχνευση καρδιαγγειακών παθήσεων και παρακολούθηση ασθενειών κατά τη συνήθη κλινική πρακτική», είπε ειδικός.
Εξοικονομώντας πολύ χρόνο
Τα αποτελέσματα προήλθαν από μια πολυεπιστημονική παγκόσμια προσπάθεια. Αν και δεν είναι ο πρώτος αλγόριθμος που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση της ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής από αυτές τις εικόνες, η μελέτη είναι η μεγαλύτερη στο είδος της.
Βασίστηκε στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μοντέλα μηχανών οστικής πυκνότητας και είναι η πρώτη που δοκιμάστηκε σε πραγματικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας εικόνες που λαμβάνονται ως μέρος της συνήθους εξέτασης οστικής πυκνότητας. Η τεχνολογία είδε περισσότερες από 5000 εικόνες που αναλύθηκαν από ειδικούς και το λογισμικό της ομάδας.
Μετά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, ο ειδικός και το λογισμικό κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με την έκταση της ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής (χαμηλή, μέτρια ή υψηλή) στο 80% των περιπτώσεων -ένα εντυπωσιακό ποσοστό δεδομένου ότι ήταν η πρώτη έκδοση του λογισμικού.
Είναι σημαντικό ότι μόνο το 3% των ατόμων που κρίθηκε ότι έχουν υψηλά επίπεδα ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής διαγνώστηκαν εσφαλμένα για χαμηλά επίπεδα από το λογισμικό.
«Αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς πρόκειται για τα άτομα με τη μεγαλύτερη έκταση της νόσου και τον υψηλότερο κίνδυνο θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θνησιμότητας από κάθε αιτία», είπε ο καθηγητής Lewis και συνέχισε:
«Αν και υπάρχει ακόμη δουλειά για να βελτιωθεί η ακρίβεια του λογισμικού σε σύγκριση με τις ανθρώπινες μετρήσεις, αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από τον αλγόριθμο έκδοσης 1.0 και έχουμε ήδη βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις μας.
Η αυτοματοποιημένη αξιολόγηση της παρουσίας και της έκτασης της ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής με παρόμοια ακρίβεια με τους ειδικούς απεικόνισης παρέχει τη δυνατότητα μεγάλης κλίμακας προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις –ακόμη και πριν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα.
«Αυτό θα επιτρέψει στα άτομα που κινδυνεύουν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής πολύ νωρίτερα και να τους φέρει σε καλύτερη θέση για να είναι πιο υγιείς στα τελευταία χρόνια της ζωής τους».