Τεχνητή νοημοσύνη: 5 τρόποι με τους οποίους το AI θα φέρει επανάσταση στην υγεία το 2025, σύμφωνα με επικεφαλής του Google Cloud

Τεχνητή νοημοσύνη: 5 τρόποι με τους οποίους θα μεταμορφώσει την υγειονομική περίθαλψη το 2025, σύμφωνα με επικεφαλής του Google Cloud

Το Google Cloud βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη Τεχνητή Nοημοσύνη (AI) και τώρα ένας επικεφαλής αναφέρει τους τρόπους που θα επηρεάσει την υγειονομική περίθαλψη τη χρονιά που έρχεται.

Αν και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, φαίνεται ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Παρά το γεγονός ότι το 2024 ήταν μια απίστευτη χρονιά σε όρους προόδου και επιτυχίας στον τομέα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το επόμενο έτος θα είναι ακόμη καλύτερο, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή του generative AI στην υγειονομική περίθαλψη.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μετά το θάνατο μας θα συνεχίσουμε να «ζούμε» ως ένας σκληρός δίσκος σε κάποιο ράφι;

Η Aashima Gupta, παγκόσμια διευθύντρια λύσεων υγειονομικής περίθαλψης στο Google Cloud, πιστεύει ότι το 2025 θα είναι μια επαναστατική χρονιά για την υγειονομική περίθαλψη και την ΤΝ (συντομογραφία της τεχνητής νοημοσύνης), υποστηρίζοντας ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι εταιρείες επενδύουν και υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία δείχνει μια «πρωτοφανή τάση», παρόμοια με τον ενθουσιασμό στις πρώτες μέρες του διαδικτύου.

Οι 5 βασικές τάσεις για την υγειονομική περίθαλψη το 2025 με την τεχνητή νοημοσύνη

Η Gupta παρουσιάζει σύμφωνα με το Forbes πέντε βασικές τάσεις που πιστεύει ότι θα είναι καθοριστικές στη διασταύρωση της υγειονομικής περίθαλψης και της ΤΝ το 2025:

1) Μετάβαση σε εξελιγμένα μοντέλα AI και η ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών από διαφορετικές μορφές και τύπους δεδομένων

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγειονομική περίθαλψη, η οποία συχνά διαθέτει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών σε διάφορες μορφές που απαιτούν συλλογή από διαφορετικές πηγές.

Επιπλέον, οι εικόνες παίζουν κεντρικό ρόλο στην υγειονομική πρακτική (π.χ. ακτινολογία, ιστολογία). Ένα παράδειγμα είναι η Bayer, η οποία αναπτύσσει μια προηγμένη πλατφόρμα για την εξαγωγή πληροφοριών από εικόνες.

2) Αυξημένη εστίαση σε AI agents

Με την ταχεία πρόοδο των εργαλείων της ΤΝ, υπάρχει τεράστια ευκαιρία αυτοματοποίησης πολλών ροών εργασίας και διαδικασιών.

Οι AI agents, που είναι συστήματα που επιφορτίζονται με συγκεκριμένες εντολές χωρίς να περιμένουν την προτροπή μας, γίνονται ολοένα και πιο ικανοί να αναλαμβάνουν αυτόνομες ενέργειες βάσει συγκεκριμένων εντολών και παραμέτρων, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για την αυτοματοποίηση διοικητικών διαδικασιών και συγκεκριμένων ροών εργασίας.

Φυσικά, η ανθρώπινη επίβλεψη και έγκριση θα παραμένει απαραίτητη, αλλά τα οφέλη από την αυτοματοποίηση θα είναι σημαντικά.

Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην ογκολογία

3) Πλατφόρμες βελτίωσης της εμπειρίας του ασθενούς

Πολλά νέα εργαλεία ΤΝ αναδύονται καθώς αρκετοί συνειδητοποιούν ότι η ΤΝ μπορεί να γεφυρώσει τις ανάγκες όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των τελικών χρηστών και καταναλωτών. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση πρακτόρων εξυπηρέτησης πελατών που μπορούν να απαντούν σε απλές ερωτήσεις ή να βοηθούν σε προγραμματισμούς ραντεβού.

4) Ανάπτυξη έξυπνης αναζήτησης

Η ΤΝ έχει επαναπροσδιορίσει την αναζήτηση στις επιχειρήσεις, καθιστώντας εύκολη την αναζήτηση μεγάλου όγκου δεδομένων. Η αναζήτηση θα γίνει ακόμη πιο σημαντική το 2025, ιδιαίτερα με την εκθετική αύξηση των ιατρικών δεδομένων και την αδιάκοπη ανάγκη για διαλειτουργικότητα.

Άτομα με παράλυση μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να περπατήσουν ξανά – Αμερικανοί επιστήμονες δίνουν ελπίδα

5) Σημαντικές επενδύσεις στην ασφάλεια

Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στον τομέα της υγείας αυξάνεται σταθερά, και το 2025 δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Ειδικά καθώς τα συστήματα υγείας εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από την τεχνολογία, οι οργανισμοί θα χρειαστούν περισσότερη προετοιμασία και εκπαίδευση για την αποτροπή επιθέσεων.

Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα μέτρα, με πολλά εργαλεία στον τομέα να υποστηρίζουν την ενίσχυση της ασφάλειας των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης.

Αν και αυτές οι τάσεις είναι αισιόδοξες και δείχνουν την κατεύθυνση του πεδίου, η επιτυχία εξαρτάται από τις λεπτομέρειες. Η εκτέλεση θα είναι κρίσιμη, και ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες και οι οργανισμοί υγείας συνεργάζονται για να συν-δημιουργήσουν λύσεις θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της τεχνολογίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ανταγωνισμός στην καινοτομία είναι κρίσιμος. Πολλές εταιρείες εστιάζουν σε αυτό το ζήτημα, κατανοώντας την έκταση και το βάθος της ΤΝ και πώς μπορεί να ενσωματωθεί άψογα στην υγειονομική περίθαλψη.

Ένα παράδειγμα είναι η Microsoft, η οποία επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα ΤΝ. Το ενδιαφέρον της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει τη διαχείριση πληθυσμιακής υγείας, την αλληλούχιση γονιδιωμάτων και την ενσωμάτωση δυνατοτήτων μηχανικής μάθησης με προηγμένο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, όπως η πλατφόρμα HoloLens.

Μικροτσίπ μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο με ακρίβεια 91%! Ελπίδες για ασθενείς με κινητικές αναπηρίες

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Nvidia. Αν και η εταιρεία είναι πιο γνωστή για τις δυνατότητες GPU και υλικού της, επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην υποστήριξη καινοτομιών υγειονομικής περίθαλψης με διάφορους τρόπους.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Εξελιγμένα μοντέλα AI: Τα νέα εργαλεία AI επεξεργάζονται δεδομένα από πολλαπλές πηγές, προσφέροντας λύσεις σε τομείς όπως η ακτινολογία και η ανάλυση εικόνων.
  • Αυξημένη χρήση AI agents: Η αυτοματοποίηση ροών εργασίας και διαδικασιών με τη βοήθεια AI agents εξοικονομεί χρόνο, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα.
  • Βελτίωση εμπειρίας ασθενών: Πλατφόρμες ΤΝ ενισχύουν την επικοινωνία και την υποστήριξη ασθενών, π.χ. μέσω πρακτόρων εξυπηρέτησης και έξυπνης αναζήτησης.
  • Επενδύσεις στην ασφάλεια: Με την αύξηση κυβερνοεπιθέσεων, η ΤΝ παίζει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της προστασίας δεδομένων στον τομέα της υγείας.
Scroll to Top