Ταχυκαρδία: 7 τρόποι να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

ταχυκαρδία

Εάν η καρδιά σας χτυπά ακατάπαυστα κάποιες τεχνικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ταχυκαρδία. Ωστόσο, άτομα με συχνά ή σοβαρά συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν ιατρική θεραπεία.

Αν η καρδιά σας χτυπά ασυνήθιστα πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα ή νιώθετε φτερούγισμα σημαίνει ότι οι καρδιακοί σας παλμοί έχουν αυξηθεί και οδηγήσει σε ταχυκαρδία. Οι αιτίες της ταχυκαρδίας κυμαίνονται από ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, έως την έντονη άσκηση.

Τι είναι η ταχυκαρδία;

Η ταχυκαρδία ή ταχυπαλμία είναι ένας γενικός όρος που αφορά όλες τις περιπτώσεις όπου οι καρδιακοί παλμοί υπερβαίνουν τους 100 ανά λεπτό. Φυσιολογικά οι καρδιακοί παλμοί ενός ανθρώπου σε κατάσταση ηρεμίας κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό, με τους επαγγελματίες αθλητές να έχουν χαμηλότερες τιμές και τα βρέφη υψηλότερες.

Η ταχυκαρδία έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να συστέλλεται τόσο γρήγορα, ώστε να μην προλαβαίνουν οι καρδιακές κοιλότητες να γεμίζουν αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούνται επαρκείς ποσότητες αίματος στην περιφέρεια και να εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Αίσθημα απώλειας ενός σφυγμού
  • Αίσθημα παλμών
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα ζάλης
  • Απώλεια αισθήσεων
  • Θωρακικό άλγος

7 τρόποι για να αντιμετωπίσετε την ταχυκαρδία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και τεχνικές να σταματήσετε την ταχυκαρδία. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας.

  1. Με τεχνικές χαλάρωσης
  2. Μειώστε ή εξαλείψτε την πρόσληψη διεγερτικών
  3. Τονώστε το πνευμονογαστρικό νεύρο
  4. Διατηρήστε τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία
  5. Μείνετε ενυδατωμένοι
  6. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ
  7. Ασκηθείτε

1. Με τεχνικές χαλάρωσης

Το άγχος μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου και να προκαλέσει ταχυκαρδία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν χρήσιμες τις ακόλουθες τεχνικές χαλάρωσης:

2. Μειώστε ή εξαλείψτε την πρόσληψη διεγερτικών

Οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να γίνουν αντιληπτοί μετά τη χρήση διεγερτικών, όπως:

  • Προϊόντα καπνού
  • Ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες
  • Μερικά φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα
  • Ροφήματα με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι και αναψυκτικά
  • Κατασταλτικά της όρεξης
  • Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα

Ωστόσο, δεν προκαλούν όλα τα διεγερτικά αίσθημα παλμών σε όλους.

3. Τονώστε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέει τον εγκέφαλο με την καρδιά και η διέγερσή του μπορεί να ηρεμήσει την ταχυκαρδία. Μπορείτε να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο ως εξής:

  • Κρατήστε την αναπνοή σας σπρώχνοντας προς τα κάτω, σαν να έχετε κενώσεις (τεχνική Valsalva: προσπάθεια βίαιης εκπνοής με κλειστή τη γλωττίδα, τη μύτη και το στόμα. Ο χειρισμός αυτός προκαλεί αυξημένη ενδοθωρακική πίεση, μείωση της καρδιακής συχνότητας, μείωση της φλεβικής επαναφοράς αίματος και αυξημένη φλεβική πίεση)
  • Τοποθετήστε πάγο ή μια κρύα, υγρή κομπρέσα στο πρόσωπο για λίγα δευτερόλεπτα
  • Ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπό σας
  • Φωνάξτε
  • Φυσήξτε μέσα σε ένα καλαμάκι

Προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις καταλληλότερες τεχνικές.

4. Διατηρήστε τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία

Οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια που υπάρχουν σε όλο το σώμα και βοηθούν σε πολλαπλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρδιακών παθήσεων και άλλων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία.

Ακολουθήστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φρούτα και λαχανικά. Αυτό θα παρέχει κατάλληλους ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν περιορισμένη πρόσληψη καλίου, όπως η νεφρική νόσος. Τα υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες και ταχυκαρδία.

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και να προκαλέσει χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK), πρέπει να πίνουμε να πίνουν έξι έως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Η ποσότητα νερού που συνιστούν οι ειδικοί ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις καιρικές συνθήκες και τη φυσική κατάσταση. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

  • σκούρα ούρα
  • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • ξηροστομία
  • δίψα
  • πονοκέφαλος
  • ζάλη

6. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν είναι απαραίτητα προβληματική, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η κατανάλωση μέχρι δύο ποτών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Η ταχυκαρδία είναι μόνο ένα σύμπτωμα αυτής της πάθησης.

7. Ασκηθείτε

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φυσικού ρυθμού της καρδιάς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Η καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς, η οποία μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τους παλμούς. Οι ευεργετικές μορφές άσκησης περιλαμβάνουν:

Ωστόσο, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία σε μερικούς ανθρώπους και είναι σημαντικό να εντοπιστούν και να αποφευχθούν κάποιοι τύποι άσκησης.

Απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό εάν παρουσιάζετε ταχυκαρδία που διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να ενημερώνετε και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top