Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα πρωτοποριακού προγράμματος σε ασθενείς με long covid

covid-19

O αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου «Η Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αποκαλύπτει στο oloygeia.gr τα πρώτα αποτελέσματα του πρωτοποριακού προγράμματος σε ασθενείς με long covid.

 

Η πανδημία covid-19 μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, έχει αφήσει όμως πίσω της εκατομμύρια κρούσματα με χιλιάδες θανάτους, αλλά και πάσχοντες αρνητικούς μεν στον κορονοϊό που διατηρούν όμως σοβαρά συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν για πολλούς μήνες μετά την νόσηση.

Αυτοί φαίνεται να κατατάσσονται στους ασθενείς με σύνδρομο long covid. Σε αρκετά Νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία για την παρακολούθηση post- COVID ασθενών.

Από τα πρώτα που ξεκίνησαν την λειτουργία τους βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς», στο οποίο μάλιστα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, εφαρμόστηκε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για την υποστήριξη των πασχόντων από long covid και τα πρώτα αποτελέσματά του όπως αποκαλύπτει στο oloygeia.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ελπίζει με την ολοκλήρωση της μελέτης να υποστηριχθεί η κάλυψη από ασφαλιστικούς οργανισμούς προγραμμάτων ειδικής άσκησης.

Ερευνητικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης

“Τα πρώτα πρώιμα συμπεράσματα που συλλέξαμε με την ολοκλήρωση του προγράμματος από τους πρώτους 15 ασθενείς με long covid που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά”, τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης. “Αν και το δείγμα των ατόμων που ολοκλήρωσαν τη θεραπευτική άσκηση είναι μικρό, φαίνεται σαφής βελτίωση όσον αφορά τη δύσπνοια και το βαθμό κόπωσης αφού κατά την έναρξη του προγράμματος ο έλεγχος με καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης ήταν μετρίως έως σημαντικά επιβεβαρυμένη.

Εκτός επίσης από τη βελτίωση και της πνευματικής θόλωσης η συμμετοχή στο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης έδρασε καταλυτικά στο άγχος και την κατάθλιψη με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την αξιολόγηση των αντίστοιχων ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν πριν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των 3 μηνών της θεραπευτικής άσκησης.”

Πως ξεκίνησε το πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης;

Οπως εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης, είναι γνωστό ότι η επιβλεπόμενη θεραπευτική άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μειώνει το αίσθημα κόπωσης και ενισχύει το αίσθημα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και αυτοδυναμίας του ασθενή.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής της θεραπευτικής άσκησης έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε βελτίωση της υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής των ασθενών που συμμετέχουν.

Εφόσον λοιπόν το lοng covid σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια πλειάδα συμπτωμάτων και δυσλειτουργιών που η θεραπευτική άσκηση έχει αποδείξει ότι τις βελτιώνει, έτσι κρίθηκε από εμάς απαραίτητος ένας σχεδιασμός πρότυπης θεραπευτικής άσκησης για τους ασθενείς με long – covid.

Έτσι αφού οι εθελοντές λάβουν το «πράσινο φως» από την ιατρική ομάδα εντάσσονται σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα επιτηρούμενης άσκησης από τους ειδικά εκπαιδευμένους καθηγητές σωματικής αγωγής του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Για τις οδηγίες της άσκησης απευθυνθήκαμε στο Τμήμα της Αθλητικής Αριστείας/Sport Excellence της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που λειτουργεί με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν 30 ασθενείς και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο εξωτερικό ιατρείο Θεραπευτικής Άσκησης long covid. Ελπίζουμε τα πορίσματα που θα εξαχθούν από την ολοκλήρωση της μελέτης να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και να υποστηρίξουν την αναγκαιότητα τα προγράμματα ειδικής άσκησης να καλύπτονται και από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα του long covid;

Τα εμμένοντα συμπτώματα είναι κύρια:

  • το αίσθημα γενικευμένης κόπωσης και αδυναμίας,
  • μυαλγίες,
  • δύσπνοια,
  • θωρακαλγία και βήχας,
  •  αίσθημα παλμών,
  • οπισθοστερνικό άλγος,
  • ταχυκαρδία,
  • αίσθημα αδυναμίας μετά την άσκηση,
  • ορθοστατική δυσανεξία,
  •  ναυτία,
  • έμετος,
  • χρόνια διάρροια
  • άλγος κατά τη κατάποση,
  •  «θόλωση της διανοίας»,
  • γνωστική εξασθένηση,
  • καταθλιπτική αλλά και αγχώδης συνδρομή,
  • διαταραχές ύπνου μέχρι και ντελίριο.

Σε ποιους εμφανίζεται το σύνδρομο long covid;

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε όλους σχεδόν τους ασθενείς ανεξαρτήτως εάν απαιτήθηκε νοσηλεία στο σπίτι ή στο νοσοκομείο και είναι πιο συχνό σε άτομα που υποστηρίχτηκαν με οξυγονοθεραπεία υψηλής ροής ή νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξηγεί ο κ. Χαλβατσιώτης.

Οι μέχρι τώρα μελέτες παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα συχνότητας του συνδρόμου από 30% αλλά μέχρι και στο 96% των ασθενών και αφορά εκείνους με συμπτωματολογία που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες μετά την οξεία νόσηση. Επίσης, φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες ακόμα και νεαρότερης ηλικίας, εντούτοις όμως φαίνεται να επιβαρύνονται τα άτομα άνω των 50 ετών και με υποκείμενα χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top