Site icon Όλο Υγεία

Τα μικροπλαστικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων – Ανατρεπτική μελέτη

μικροπλαστικά

Άτομα στα οποία εντοπίστηκαν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά σε ένα κύριο αιμοφόρο αγγείο που βρίσκεται στο λαιμό τους, μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συνέδεσαν αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, το αποτέλεσμα της ρύπανσης των πλαστικών, με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα μικροπλαστικά ορίζονται ως σωματίδια μικρότερα από 5 χιλιοστά και τα νανοπλαστικά είναι πολύ μικρότερα — τόσο μικροσκοπικά που μπορούν να φανούν μόνο με εξειδικευμένα μικροσκόπια. Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία τους έχει γίνει αναμφισβήτητη: Έχουν βρεθεί από χιονόπτωσεων στην Ανταρκτική ως τα βάθη της Τάφρου των Μαριανών, καθώς και στο ανθρώπινο αίμα, το μητρικό γάλα, τα ούρα, τον πλακούντα, τον πνευμονικό και τον ηπατικό ιστό.

Ο Δρ. Raffaele Marfella – ερευνητής καρδιολογίας στο τμήμα προηγμένων ιατρικών και χειρουργικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Καμπανίας Luigi Vanvitelli στη Νάπολη της Ιταλίας και ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης – είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν τη μελέτη για να αναζητήσουν νέους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Γνώριζαν για την τεράστια ποσότητα ρύπανσης από πλαστικά  που μολύνει τον πλανήτη και αναρωτήθηκαν «αν το πλαστικό, με τη μορφή μικροπλαστικών ή νανοπλαστικών, θα μπορούσε επίσης να βλάψει τις αρτηρίες μας», είπε ο Marfella. Οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν και να καταπιούν τα πλαστικά σωματίδια. Το πλαστικό μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα μέσω του δέρματος.

Για να μελετήσουν τα αποτελέσματα, στράφηκαν σε μια ομάδα ασθενών που είχαν ήδη προγραμματιστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για μια πάθηση που ονομάζεται στένωση των καρωτίδων αρτηριών στην οποία η πλάκα ή οι λιπώδεις εναποθέσεις εμποδίζουν την κανονική ροή του αίματος.

Οι δύο καρωτίδες του σώματος παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο, το πρόσωπο και το λαιμό. Οι ερευνητές εξέτασαν την πλάκα που αφαιρέθηκε από 257 ασθενείς και παρακολούθησαν την υγεία των ασθενών κατά μέσο όρο 34 μήνες μετά την επέμβαση.

Βρήκαν πλαστικά σωματίδια – κυρίως νανοπλαστικά – στην πλάκα 150 ασθενών. Κατά την παρακολούθηση, μη θανατηφόρο έμφραγμα, μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατος από οποιαδήποτε αιτία συνέβη στο 20% αυτών των ασθενών και στο 7,5% των ασθενών χωρίς ανιχνεύσιμα πλαστικά σωματίδια.

Αφού οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος και τυχόν προϋπάρχουσες, όπως ο διαβήτης και η μη φυσιολογική χοληστερόλη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με ανιχνεύσιμα επίπεδα πλαστικών είχαν «σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων» σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς, είπε ο Marfella.

Πολυάριθμες πειραματικές μελέτες σε κύτταρα και σε ζώα έχουν δείξει ότι η παρουσία αυτών των πλαστικών σωματιδίων αυξάνει τις ασθένειες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά τον Φεβρουάριο στο Journal of Hazardous Materials βρήκε μικροπλαστικά, για πρώτη φορά, στις ανθρώπινες αρτηρίες.

Προηγούμενες μελέτες που ανακάλυψαν τα μικροσκοπικά σωματίδια στον ανθρώπινο ιστό ήταν «πρωτοποριακές», είπε ο Dick Vethaak, βιολόγος και τοξικολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Εκτίμησης Κινδύνου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, αλλά αυτή η μελέτη «είναι η πρώτη είδος.”

«Είναι η πρώτη που εξέτασε μεγάλο αριθμό δωρητών με τόση λεπτομέρεια» και η πρώτη που παρακολούθησε τους ασθενείς για τόσα χρόνια», είπε ο Vethaak, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ωστόσο, αυτού του είδους η μελέτη παρατήρησης μπορεί να δείξει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ των πλαστικών σωματιδίων και της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού ή του θανάτου. Δεν μπορεί να δείξει ότι προκάλεσαν αυτά τα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version