Μια συγκεκριμένη κατηγορία ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2 φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο και για άνοια και νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πρόληψη της άνοιας και του Πάρκινσον. Είναι γνωστό ότι κοινά φάρμακα για το διαβήτη όπως είναι οι αναστολείς συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης-2 (SGLT2), γνωστοί και ως γλιφλοζίνες, μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα προτρέποντας τα νεφρά να φιλτράρουν τη ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματος και να την αποβάλλουν στα ούρα. Οι ερευνητές ωστόσο εντόπισαν ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου.
Τα φάρμακα για τον διαβήτη μείωσαν κατά 20% τον κίνδυνο Πάρκινσον και 30% τον κίνδυνο άνοιας
Διαπίστωσαν, ότι οι αναστολείς SGLT2 σχετίζονται με 20% μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ ή τη νόσο Πάρκινσον και 30% μειωμένο κίνδυνο άνοιας που προκαλείται από ασθένεια των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν 359.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 2, που άρχισαν να παίρνουν φάρμακα για τον διαβήτη από το 2014 έως και το 2019 στη Νότια Κορέα. Τα άτομα στα οποία συνταγογραφήθηκαν αναστολείς SGLT2 συγκρίθηκαν με άτομα που έπαιρναν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη.
Η νόσος Αλτσχάιμερ μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν αναστολείς SGLT2 εμφανίστηκε σε λιγότερα από 40 άτομα ανά 10.000 άτομα, σε σύγκριση με περίπου 64 άτομα που νόσησαν ενώ λάμβαναν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη.
Τα ποσοστά αγγειακής άνοιας μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν αναστολείς SGLT2 ήταν σχεδόν 11 περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα, σε σύγκριση με σχεδόν 19 για άτομα που λάμβαναν άλλα φάρμακα. Και τα ποσοστά Πάρκινσον ήταν λίγο περισσότερα από 9 περιπτώσεις ανά 100.000 σε σύγκριση με σχεδόν 14 για όσους έπαιρναν άλλα φάρμακα.
Οι ασθενείς με διαβήτη κινδυνεύουν από γνωστική εξασθένηση
«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια και η νόσος Πάρκινσον, είναι κοινές και ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός γερνάει», τόνισε ο Eun Jig Lee, MD, PhD, καθηγητής νευρολογίας στο Yonsei University College of Medicine, της Σεούλ κι ένας από τους ερευνητές και πρόσθεσε:
«Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, επομένως είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία κατά της άνοιας και της νόσου Πάρκινσον»,
Πάρκινσον: Το νόστιμο αλμυρό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο
Ωστόσο, ο Lee σημείωσε ότι τα άτομα στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για λιγότερο από πέντε χρόνια. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι αναστολείς SGLT2 θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα.