Τα απρόσμενα σημάδια στο στόμα που δείχνουν ότι έχετε γρίπη ή κρυολόγημα

γρίπη

Κάθε χειμώνα είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς εντελώς τις εποχικές ασθένειες. Είτε πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, είτε για γρίπη ή ακόμα και Covid όλοι μας από κάτι θα απειληθούμε τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Αυτοί οι τύποι ιώσεων μπορούν να διαδοθούν εύκολα το χειμώνα. Το γεγονός ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα, ενώ μαζί τους έρχεται μια ολόκληρη σειρά από άβολα, ακόμη και επώδυνα συμπτώματα.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν η λοίμωξη σας προέρχεται από κρυολόγημα, γρίπη ή Covid, καθώς αυτά προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Ωστόσο, μερικά λιγότερο κοινά συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα. Σύμφωνα με την Boston Dental Group (BDG) στις ΗΠΑ, μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή πίεση στα ούλα ή τα δόντια σας ως αποτέλεσμα της ασθένειας.

Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στα πάνω δόντια και μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με τα ιγμόρειά σας, τα οποία είναι περιοχές γεμάτες αέρα στο κρανίο που βρίσκονται πίσω από το μέτωπο, τα ρινικά οστά, τα μάγουλα και τα μάτια.

Ο ειδικός εξηγεί ότι: «Όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο ή πίεση στα δόντια ή τα ούλα σας. Αυτό πιθανώς εστιάζεται μόνο στα πάνω δόντια σας. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή πίεση στα δόντια ή τα ούλα σας όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη επειδή οι κόλποι σας είναι φραγμένοι, πρησμένοι ή ακόμα και μολυσμένοι».

«Τα ιγμόρειά σας είναι κοίλες κοιλότητες που συνδέονται με τις ρινικές οδούς σας και ακουμπούν ακριβώς πάνω από τους άνω γομφίους σας. Όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να έχετε πολλή ρινική συμφόρηση, η οποία γεμίζει και τα ιγμόρειά σας», προσθέτει.

Αυτή η πίεση και το πρήξιμο στα ιγμόρειά σας μπορεί να επεκταθεί στους άνω γομφίους σας, προκαλώντας πόνο και πίεση.  Μιλώντας στην Express.co.uk, ο φαρμακοποιός George Sandhu, από το Well Pharmacy, είπε ότι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος.

«Οι πόνοι στα ούλα και τα δόντια που πονάνε δεν είναι συνήθως άμεσα συμπτώματα εποχιακών ασθενειών όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, αλλά έμμεσα αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν κάποια ενόχληση στο στόμα», είπε.

Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα κοινά κρυολογήματα και η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσουν πίεση στις κοιλότητες των κόλπων, που μπορεί να οδηγήσει σε πονόδοντο και κακοσμία του στόματος.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το σύμπτωμα, ίσως πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Ο ειδικός πρόσθεσε ότι: «Η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού σας, όταν δεν αισθάνεστε καλά και η χρήση αποσυμφορητικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτήν την ενόχληση».

Το BDG προτείνει επίσης παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Τονίζεται ακόμη ότι: «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον πόνο και την πίεση των δοντιών, όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη είναι να ανακουφίσετε τη συμφόρηση και την πίεση των κόλπων».

«Καθώς το σώμα σας καταπολεμά το κρυολόγημα ή τη γρίπη, πιθανότατα θα έχετε όλο και λιγότερη συμφόρηση. Κάποιο φάρμακο για το κρυολόγημα και τη γρίπη που ανακουφίζει από τη συμφόρηση και την πίεση των κόλπων μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών», λέει.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο πόνος στα δόντια ή στα ούλα είναι σύμπτωμα της COVID-19, η έρευνα έχει βρει ότι τα άτομα με προχωρημένη ουλίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρές επιπλοκές του Covid.

Μια μελέτη σε περισσότερα από 500 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Periodontology, έδειξε ότι όσοι είχαν σοβαρή ουλίτιδα είχαν έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top