Site icon Όλο Υγεία

Τα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο; Τι δείχνουν νέες μελέτες και πώς θα τα επιλέξουμε σύμφωνα με το Κλίβελαντ

Αντηλιακά

Ανησυχία προκαλούν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αναφορικά με χημικές ουσίες σε πολλά αντηλιακά δυνητικά καρκινογόνες. Πώς μπορούμε να τα επιλέξουμε με ασφάλεια;

Τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος.

Και ενώ η χρήση αντηλιακού μπορεί να σας προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB και τον καρκίνο του δέρματος, υπάρχουν συγκεχυμένες αναφορές και έρευνες σχετικά με το κατά πόσον ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Για παράδειγμα, μία έρευνα έδειξε ότι ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αντηλιακά δεν κάθονται απλώς πάνω στο δέρμα και απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, αλλά αντίθετα, εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο;

«Τα ευρήματα ότι τα συστατικά των αντηλιακών μπορούν να βρεθούν στην κυκλοφορία του αίματος μετά τη χρήση και ότι ορισμένα αντηλιακά περιέχουν βενζόλιο προκαλούν την έντονη ανησυχία των καταναλωτών», τονίζει ο δερματολόγος της κλινικής του Κλίβελαντ, Δρ Alok Vij.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Αν και είναι δύσκολο να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε τη σχέση μεταξύ αντηλιακού και καρκίνου, γνωρίζουμε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, τα οφέλη από τη χρήση ενός αντηλιακού – όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και η επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης – υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων».

Οι χημικές ουσίες που έχουν προκαλέσει ανησυχία και στους επιστήμονες είναι:

Αβοβενζόνη, Οξυβενζόνη, Οκτοκρυλένιο και Ecamsule.

Σύμφωνα με έρευνα, οι τέσσερις χημικές ουσίες βρέθηκαν στο αίμα των συμμετεχόντων σε μία μόνο ημέρα και μετά από τέσσερις ημέρες, τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών ξεπέρασαν τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

«Η μελέτη αυτή σίγουρα έδωσε το έναυσμα στον FDA να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κανονισμούς σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με τα αντηλιακά», λέει ο Δρ Vij. Και προσθέτει: «Αλλά δεν αποτελεί έκκληση να σταματήσουμε εντελώς τη χρήση αντηλιακών».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οποιαδήποτε ανιχνεύσιμα επίπεδα βενζολίου στα αντηλιακά μέχρι 2 μέρη ανά εκατομμύριο ήταν προβληματικά. Μέχρι σήμερα έχουν ανακληθεί από την αγορά πολλά αντηλιακά τύπου σπρέι που είχαν συγκεντρώσεις βενζολίου υψηλότερες από 6 μέρη ανά εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις και να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας, αναιμία και λευχαιμία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι το βενζόλιο χρησιμοποιείται συνήθως για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως στην κατασκευή πλαστικών, καουτσούκ, φυτοφαρμάκων και άλλων. Και βρίσκεται φυσικά στο φυσικό αέριο, στο αργό πετρέλαιο και στον καπνό του τσιγάρου.

Έκτοτε, ο FDA έχει επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με το βενζόλιο στα αντηλιακά προϊόντα. Και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να κατανοηθεί πλήρως αν το βενζόλιο απορροφάται από το δέρμα σας και πόσο βενζόλιο μπορεί να βλάψει κάποιον.

«Οι καταναλωτές αγοράζουν αντηλιακά για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τα σημάδια της γήρανσης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», λέει ο Δρ Vij. Και προσθέτει ότι «Η ανακάλυψη ενός ρύπου, όπως το βενζόλιο, σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι απογοητευτική, δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη».

Ποια αντηλιακά να αποφεύγετε

Τα αντηλιακά είναι απαραίτητα και πρέπει να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε. Απλά να ελέγχετε πρώτα την ετικέτα και όπως συνιστά ο Δρ Vij να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν: Αβοβενζόνη, Οξυβενζόνη, Οκτοκρυλένιο και Ecamsule.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό

Το αντηλιακό έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος, καθώς και να αυξήσουν τα σημάδια γήρανσης του δέρματός σας.

Συνιστάται η καθημερινή χρήση αντηλιακού προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και να διατηρήσετε το δέρμα σας νεότερο. Μειώνει επίσης τις πιθανότητες να πάθετε ηλιακό έγκαυμα.

Και πρέπει να είστε γενναιόδωροι όταν το εφαρμόζετε, ενώ οφείλετε να καλύψετε το πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια σας. Μην ξεχνάτε τις περιοχές που παραβλέπετε, όπως τα αυτιά, τα βλέφαρα, τα χείλη, τα δάχτυλα των ποδιών και το τριχωτό της κεφαλής σας.

Είτε χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε μορφή τζελ, κρέμας, λοσιόν ή πούδρας, όλα τα αντηλιακά ρυθμίζονται από τον FDA για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Επιλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο.

Ποιο είναι το ασφαλέστερο προϊόν

Μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά για το πώς μας επηρεάζουν χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα αντηλιακά τύπου σπρέι.

Ποιο αντηλιακό είναι ασφαλές; Ο Δρ Vij λέει ότι είναι καλύτερο να προτιμάτε αντηλιακά με βάση τα ορυκτά (ονομάζονται φυσικά αντηλιακά) που περιέχουν συστατικά όπως διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου.

Και υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην προστασία σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, όπως το να φοράτε ρούχα με UPF και να αποφεύγετε τις ώρες αιχμής της υπεριώδους ακτινοβολίας μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, ώστε να παραμείνετε υγιείς και να δείχνετε νέοι.

Παραπομπές

  1. Independent Sun Care Product Screening for Benzene Contamination
  2. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version