ΠΟΥ: Κίνδυνος για την ανθρωπότητα τα ανθεκτικά μικρόβια

WHO Κίνα ΠΟΥ

Μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και σχετίζεται με το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων είναι τα ανθεκτικά μικρόβια.

 

O ΠΟΥ δημοσίευσε την πρώτη παγκόσμια ερευνητική ατζέντα για τη μικροβιακή αντοχή (AMR), θεωρώντας επείγουσα προτεραιότητα της ανθρώπινης υγείας την αντιμετώπιση της. Περιγράφει 40 ερευνητικά θέματα για ανθεκτικά μικρόβια στα φάρμακα,  βακτήρια και μύκητες που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2030, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η παγκόσμια ατζέντα έρευνας του ΠΟΥ για την μικροβιακή αντοχή στην ανθρώπινη υγεία θα εστιάσει στην καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα, την επιδημιολογία, τις κατευθυντήριες οδηγίες για την μικροβιακή αντοχή, τις στρατηγικές για την πρόληψη λοιμώξεων και την εμφάνιση ανθεκτικότητας. Θα περιλαμβάνει επίσης την ανακάλυψη νέων διαγνωστικών εργαλείων και βελτιωμένων θεραπευτικών σχημάτων, τον εντοπισμό οικονομικών μεθόδων για τη συλλογή δεδομένων και την υλοποίηση πολιτικών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων σε περιβάλλοντα περιορισμένων πόρων.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια επείγουσα πρόκληση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία και η έρευνα αποτελεί ζωτικό μέρος της απάντησης. Για να βοηθήσει στη διατήρηση των αντιβιοτικών και στη διάσωση ζωών και μέσων διαβίωσης, αυτή η ερευνητική ατζέντα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τους ερευνητές και τους χρηματοδότες, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε ερευνητικά ερωτήματα και να προκύψουν άμεσα και αποτελεσματικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στη χάραξη πολιτικών», δήλωσε ο Δρ Hanan Balkhy, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.

«Αυτή η πρώτη ερευνητική ατζέντα από τον ΠΟΥ θα παρέχει στους ερευνητές και τους χρηματοδότες της AMR σε όλο τον κόσμο τα πιο σημαντικά θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής», πρόσθεσε η Δρ Silvia Bertagnolio, Επικεφαλής Μονάδας στο Τμήμα AMR του ΠΟΥ.
Η ερευνητική ατζέντα αναπτύχθηκε με βάση την ανασκόπηση πάνω από 3.000 σχετικών εγγράφων που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία. Η ανασκόπηση εντόπισε 2.000 αναπάντητα ερωτήματα ή κενά γνώσης, τα οποία ενοποιήθηκαν περαιτέρω και τέθηκαν σε προτεραιότητα από μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων AMR για να καταλήξουν στα 40 πιο κομβικά ερευνητικά θέματα.

Ορατός ο κίνδυνος η ανθρωπότητα να μην είναι σε θέση να θεραπεύσει λοιμώξεις από κοινά βακτήρια

Η AMR παραμένει μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και σχετίζεται με το θάνατο σχεδόν 5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως το 2019, αναφέρει ο ΠΟΥ. Είναι σημαντικό, προσθέτει, ότι αποτελεί επίσης απειλή για την παγκόσμια οικονομία, με αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο, την υγειονομική περίθαλψη και την παραγωγικότητα.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2050 θα πεθάνουν εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής 10.000.000 άνθρωποι, ενώ το κόστος για τα υγειονομικά συστήματα θα ξεπεράσει τα 100 τρις δολάρια.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται 33.000 θάνατοι ετησίως συνδεόμενοι με λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια και 1,5 δις ευρώ το υπολογιζόμενο κόστος για τα υγειονομικά συστήματα.

Τι είναι η μικροβιακή αντοχή

Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται όταν βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα με αποτέλεσμα να επιβιώνουν, να πολλαπλασιάζονται ελεύθερα και να μεταφέρουν την αντοχή στις επόμενες γενιές μικροβίων και έτσι να επικρατούν και να αναπτύσσονται στις χλωρίδες ανθρώπων και ζώων. Ως συνέπεια καταγράφονται λοιμώξεις που είτε είναι δύσκολο, είτε αδύνατο να αντιμετωπιστούν, αυξάνοντας τον κίνδυνο βαριάς νόσησης, θανάτου και μετάδοσης του ανθεκτικού παθογόνου.

Που οφείλεται

Η ανάπτυξη της αντοχής είναι ένα φυσικό βιολογικό φαινόμενο και ανθεκτικά βακτήρια βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, η υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών – αντιβιοτικών ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών οργανισμών και συνεπώς επιταχύνει την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής.

Η μικροβιακή αντοχή οφείλεται και στην μη τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής, με αποτέλεσμα τον αποικισμό αρχικά του ξενιστή από ανθεκτικά βακτήρια και στη συνέχεια την εμφάνιση της λοίμωξης. Ο τρόπος αυτός μετάδοσης αφορά λοιμώξεις που σχετίζονται με όλους τους χώρους παροχής υγείας, αλλά υπερισχύει στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Η διασπορά προκαλείται μέσω της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και των παρεμβατικών χειρισμών στους οποίους υπόκεινται οι ασθενείς κατά την νοσηλεία τους, όταν δεν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Η ασφάλεια των ασθενών συνδέεται άμεσα με την πρόληψη των Λοιμώξεων που Σχετίζονται με Χώρους Παροχής Υγείας, η επίπτωση των οποίων αποτελεί βασικό δείκτη ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top